Samværsordning Som Ikke Fungerer

Krangler dere om barna?

Vonde brudd kan fort føre til uenighet når det gjelder samværsordningen.

BITTER SKILSMISSE: Klarer vi alltid å tenke hva som er best for barna? ILLUSTRASJONSFOTO Foto: NTB Scanpix
BITTER SKILSMISSE: Klarer vi alltid å tenke hva som er best for barna? ILLUSTRASJONSFOTO Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO:  Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det i 2014 22. 900 par som giftet seg, 10.800 par som tok ut separasjon og 9600 som ble skilt.

Når et par skilles, og en familie brytes opp, er følelsene mellom mor og far ofte kjølige, noen par ender i full krig.

Likevel må man være i stand til å snakke sammen om hva som er best for barna, uten å prøve å straffe den andre eller å tenke hva som er best for en selv. 

Vonde brudd og mye uenighet

Samlivsterapeut Solveig Vennesland
Samlivsterapeut Solveig Vennesland Vis mer

Samlivsterapeut Solveig Vennesland har bred erfaring med familiekonflikter og ble kontaktet av en fortvilet mormor som så at samværsordningen hennes datter og svigersønn ble enige om, ikke fungerte i praksis. 

«Min datter har nettopp flyttet fra mannen sin – etter mange års elendig ekteskap. Mannen viste seg å være svært kontrollerende, sykelig sjalu og humørsyk. De har to mindreårige barn sammen, og særlig den eldste, sønnen, er merket av konflikten mellom foreldrene. De
har vært til megling på familievernkontoret og etter mye om og men kommet fram til en ordning med bosted og samvær.

Far krevde opprinnelig at barna skulle bo hos ham, men han reiser mye, og det endte med at barna skulle bo fast hos mor og ha langhelgerhos far annenhver uke. Men nå viser det seg at han ikke tar dette så alvorlig. Han kan si fra rett før at det ikke passer likevel, fordi han skal noe annet. Kan min datter da be om ny megling med tanke på å få i stand en annen ordning? Eller hva bør hun gjøre? Hun
har ikke råd til å engasjere advokat.»

- Dette er dessverre vanlig for mange skilte foreldre i dag, sier Vennesland. 

Be om nye samtaler

Hun oppfordrer mormoren om å be datteren sin om å ta kontakt med familievernkontoret på nytt.

- Meglingsordningens mål er jo å få til et godt foreldresamarbeid om barna. Så når samarbeidet knirker og avtalen de var enige om boikottes eller ikke lenger fungerer, er beste tips å ta en ny runde om samarbeidet.

BARNEFORDELINGSSAK: Hvem har egentlig rett og galt i en samværssak? Så lenge begge er skikket til å ta vare på barnet, finnes det ikke noe fasitsvar på det spørsmålet. Foto: NTB Scanpix
BARNEFORDELINGSSAK: Hvem har egentlig rett og galt i en samværssak? Så lenge begge er skikket til å ta vare på barnet, finnes det ikke noe fasitsvar på det spørsmålet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det kan være ulike grunner til det, blant annet uenighet om oppdragelse, krangling med eksen, sinne fra den ene over å ha blitt forlatt, eller misnøye med en ny kjæreste hos den andre, eller sykdom, stress, jobbkonflikter osv. Alt slikt kan virke negativt på foreldresamarbeidet. 

Dette virker selvfølgelig også dårlig på barna. 

- Hun gjør derfor klokt i å oppfordre datteren sin til å be om nye støttesamtaler. Man får ikke en ny meglingsattest, på den står det bare at man har vært til megling. Her er det selve samarbeidsavtalen som er viktigst og hva foreldrekonflikten går ut på. Målet må være å få den løst.

- Her kan familiekontoret innkalle far. Datteren må forberede seg godt og skrive ned punktvis hva hun vil ta opp, så ikke far tar hele oppmerksomheten og overstyrer henne.

Det er viktig å få fram hvordan sønnen påvirkes av konflikten mellom sine foreldre, sier Vennesland.

LES OGSÅ: Kan et ekteskap overleve utroskap? 

Barna skal høres

En vanskelig problemstilling kan være hva som faktisk er barnets beste. Ingen sitter med et fasitsvar på det. Ifølge barneloven §31 skal alle barn over 7 år høres når det gjelder spørsmål om hvor de skal bo, og etter at barnet har fylt 12 år skal det legges betydelig vekt på deres mening. 

Hos advokatenhjelperdeg.no gir advokater med erfaring i barnefordelingssaker følgende råd: 

  • Søsken bør som en hovedregel ikke splittes.
  • Barna bør ha fast bosted hos den av foreldrene som gir best samlet familiekontakt.
  • Barnas alder vil som regel telle med i vurderingen.


- Foreldrene bør legge vekt på hvor barnet er vant til å bo, og da teller både selve boligen og forhold som skolekrets, naboer og venner. Det er generelt enklere å flytte barn før de begynner på skolen enn etter at de har etablert seg i en skolekrets.

- Barnas tilknytning til både mor og far har stor betydning. Foreldrene bør legge vekt på både hvem av dem som har hatt hovedansvaret for barna mens de bodde sammen, og begges arbeids- og livssituasjon etter samlivsbruddet.

(Kilde: advokatenhjelperdeg.no)

BARNEFORDELINGSSAK: Hvem har egentlig rett og galt i en samværssak? Så lenge begge er skikket til å ta vare på barnet, finnes det ikke noe fasitsvar på det spørsmålet. Foto: NTB Scanpix
BARNEFORDELINGSSAK: Hvem har egentlig rett og galt i en samværssak? Så lenge begge er skikket til å ta vare på barnet, finnes det ikke noe fasitsvar på det spørsmålet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer