Kultur

Krimdronning til Norge

Minette Walters på bokbesøk i hovedstaden.

Publisert
Sist oppdatert
Britenes ubestridte krimdronning, Minette Walters, er på vei til Norge. Med seg i kofferten har hun en rykende fersk krim - tirsdag presenterer hun Djevelens fjær i Bokbadet. Walters nye roman er en historie om en seriemorder, en sadistisk voldtektsmann som angriper i skjul av kaoset etter borgerkrigen i Sierra Leone. En kvinnelig Reuters-korrespondent blir hans neste mål når hun kommer farlig nær å avsløre morderens hemmelighet.- Jeg var opptatt av å finne ut hva som skjer når samfunnets sosiale orden bryter sammen, og lov og orden opphører å eksistere, sier Minette Walters til avisen Sunday Express. Sammen med Leger Uten Grenser dro krimforfatteren til Sierra Leone, et av verdens farligste land hvor blant annet voldtekt er blitt brukt som våpen.

- Jeg visste at Sierra Leone var rangert som et av verdens farligste land, men trodde at ting hadde blitt noe bedre. Imidlertid viste det seg at det ikke var et eneste forsikringsselskap som ville selge meg reiseforsikring - da innså jeg at det fortsatt var svært utrygt, sier Walters.

Minette beskriver reisen som en av de mest interessante hun har gjort. Da hun kom hjem undersøkte hun også tall knyttet til voldtekter andre steder.

- Jeg sjekket blant annet voldtektstallene i Irak. Mens Saddam Hussein satt var det én rapportert voldtekt i måneden, nå er tallene opp i flere tusen. Dette brukes helt bevisst som våpen for å spre frykt.

Romantittelen fikk Walters servert på sølvfat av en gammel venninne som brukte det i en samtale.

- Djevelens fjær er en tyrkisk betegnelse på en kvinne som vekker en manns seksuelle lyst uten at hun er seg det bevisst eller har til hensikt å gjøre det, forteller Walters. Hun gransker sexpsykopatens mentale irrganger i sin nye roman, i tillegg til å ta oss med bak de kaotiske scenene fra kollapsede samfunn vi daglig ser på nyhetene.

Noe av researchen har Minette gjort gjennom sine mange år som besøksvenn i fengsel. Fortsatt snakker den berømte forfatteren på jevnlig basis med innsatte i engelske fengsler.

- Det er veldig nyttig som research, men det er ikke først og fremst derfor jeg gjør det. Jeg synes det er overmåte interessant uavhengig av nytterverdien for bøkene mine, spesielt fordi man får vite mye om de store sammenhengene i samfunnet. Det viser seg for eksempel at mer enn 30 prosent av de innsatte i engelske fengsler er analfabeter. Denne sammenhengen bør vi ta på alvor, mener Minette Walters som synes lese- og skriveopplæring bør gjøres til en del av straffeutmålingen.

I ledige timer er Minette selv en ivrig krimleser, men hennes anbefalinger kommer noe motvillig til Sunday Express.
- Det er vanskelig å plukke noen få. Men Bram Stoker utmerker seg med sin enorme fantasi. Thomas Harris er en annen favoritt, ved siden av en klassiker som Agatha Christie.

Britiske Minette Walters er klar for norgesbesøk.
Britiske Minette Walters er klar for norgesbesøk. Vis mer
Det krigsherjede Sierra Leone er arena for flere av de dramatiske hendelsene i Minette Walters nye roman, Djevelens fjær.
Det krigsherjede Sierra Leone er arena for flere av de dramatiske hendelsene i Minette Walters nye roman, Djevelens fjær. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer