Verdensrekordforsøk

Kristin Harila risikerer livet ved å klatre verdens høyeste fjell

- På nesten alle toppene ligger det døde mennesker. Skjer det meg, har jeg dødd lykkelig.

VERDENSREKORDFORSØK: Kristin Harila har gått så mye i Himalaya-fjellene at hun ser på Nepal som sitt andre hjem. Hun har ambisjoner om å gå de 14 fjellene på 8000 meters høyde på rekordtid. FOTO: Sandro Gromen-Hayes
VERDENSREKORDFORSØK: Kristin Harila har gått så mye i Himalaya-fjellene at hun ser på Nepal som sitt andre hjem. Hun har ambisjoner om å gå de 14 fjellene på 8000 meters høyde på rekordtid. FOTO: Sandro Gromen-Hayes Vis mer
Publisert

På vei oppover fjellsiden går hun forbi døde fjellklatrere. Det er ikke et uvanlig syn når du beveger deg mot toppen av verdens høyeste fjell. Hvert år er det flere som ikke kommer ned fra 8000-meters høyde med livet i behold.

En islandsk kvinne har tatt kontakt med Kristin Harila (36) før hun skal bestige K2, verdens nest høyeste fjell. Hun har spurt om hun kan klippe av tauet som den avdøde islandske klatreren John er festet til på veien opp til toppen.

Det er ikke helt etter reglene å klippe av lik, men Kristin har forståelse for at de avdødes familier ikke ønsker at deres kjære skal være for åpent skue for andre fjellklatrere. Derfor vil hun likevel prøve.

Hun er først i reisefølget. Klipper hun tauet, er det stor fare for at kroppen hans treffer reisefølget lenger bak. Hun kan ikke ta den risikoen.

Kristin viser meg et bilde av John. Jeg blir litt satt ut, for jeg er ikke vant til at folk viser meg bilder de selv har knipset av døde mennesker. John er godt pakket inn i vintertøy og ligger fredelig. I bildet ser jeg andre fjellklatrere, og det ville være et mirakel om hun hadde klippet han ned, og kroppen hans ikke hadde truffet andre klatrere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer