Kristin Kaspersen

Kristin Kaspersen (46): - Spise­forstyrrelsene kommer alltid til å være en del av meg. Du tror at det er gått over, men de ligger der fremdeles

I dag har datteren til Lill-Babs et mer normalt forhold til mat og trening. Slik har det ikke alltid vært.

KRISTIN KASPERSEN: Lill-Babs’ datter valgte selv en karriere i rampelyset. I 23 år har hun jobbet som programleder i TV, blant annet som vær­presentatør i norsk TV3. Foto: Rickard L. Eriksson
KRISTIN KASPERSEN: Lill-Babs’ datter valgte selv en karriere i rampelyset. I 23 år har hun jobbet som programleder i TV, blant annet som vær­presentatør i norsk TV3. Foto: Rickard L. Eriksson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det småregner i Stockholm. Utenfor hver eneste kiosk henger den samme overskriften med store bokstaver: «Kristin hopper av suksess­programmet». Den henviser til at Kristin Kaspersen, en av Sveriges mest kjente tv-program­ledere og dessuten den svenske artisten Lill-Babs’ datter, har valgt å hoppe av som programleder for den svenske utgaven av Biggest Loser.

– Sønnen min sa: «Men mamma, det er i det minste sant!» da han så overskriften. Det er sånn barna mine ser på det, for det er så ofte at det som blir skrevet, er løgn. Men dette er sant, sier Kristin og ler da vi treffes dagen etter den store nyheten.

– Grunnen til at jeg slutter, er at to av programmene mine krasjer, og da måtte jeg velge. Men jeg skjønner ikke hvorfor det er så interessant å skrive om?

Som datter av en av Sveriges største stjerner er hun vant til å være i offentlighetens søkelys.

– Det er det eneste jeg kjenner til. For meg er det normalt. Jeg kan snarere kjenne takknemlighet over å ha vokst opp i en kreativ, uttrykksfull verden der ingen blir sett på som annerledes.

Hun blåser i det meste av det som blir skrevet, sier hun.

– Hvis det ikke blir rene personangrep eller løgn. Jeg ringte opp en journalist første gang da jeg var 12 år. Da var det en avis som hadde skrevet noe om mamma som ikke stemte.

Hun har en casual look med bootcutjeans, løs t-skjorte og skinnjakke. Og det synes at hun trener fem ganger i uken. Hun er innbegrepet på friskhet. Akkurat slik man kunne sett henne for seg. For Kristin er, spesielt de siste årene, blitt stadig mer forbundet med sin nye hobby: helse og trening. Foruten helse­programmet Vardagspuls på svenske TV4, er hun aktuell med boken Good Food, der hun skriver om hvorfor hun har valgt å spise glutenfritt, og hvor hun deler en mengde av sine oppskrifter og råd.

Hennes helse- og treningsinteresse kommer formodentlig i stor grad fra pappa Kjell Kaspersen, norsk manuellterapeut og tidligere fotballspiller og målvakt på det norske landslaget i fotball (han er den eneste målvakten på det norske landslaget som har scoret mål!).

I RAMPELYSET: Som Lill-Babs datter har Kristin alltid hatt et offentlig liv. På bloggen sin deler hun også mye av sitt privatliv, blant annet et svært persolig familiealbum med bilder av  både barn, foreldre, søsken, - og eksmenn.  Foto: Stella Pictures
I RAMPELYSET: Som Lill-Babs datter har Kristin alltid hatt et offentlig liv. På bloggen sin deler hun også mye av sitt privatliv, blant annet et svært persolig familiealbum med bilder av både barn, foreldre, søsken, - og eksmenn. Foto: Stella Pictures Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg vil gjerne kalle meg en flink pike

Pappajente

Alt begynte i Oslo for drøyt 47 år siden. Barbro «Lill-Babs» Svensson hadde en konsert da hun plutselig falt ned fra scenen og slo seg skikkelig. Terapeut og sykegymnast Kjell Kaspersen kom raskt til for å hjelpe henne. Og da slo det gnister. Knapt et år senere giftet de seg, og et halvt år senere ble Lill- Babs’ yngste datter Kristin født.

Da Kristin var to år gammel ble foreldrene hennes separert, og hun flyttet med moren til Sverige, men tilbrakte helger og ferier hos faren på Ulvøya utenfor Oslo. Kristin, som er både svensk- og norsktalende, har trivdes med å pendle mellom de to landene.

– Jeg har to fantastiske foreldre og har vokst opp i to herlige hjem. Jeg har søsken på begge sider, som jeg elsker. I min verden har jeg vanskelig for å tro at noe annet kunne vært bedre.

– På den andre siden er det klart det hender at jeg savner å kunne ta en spontan kaffe med ham. Jeg er så veldig pappa­jente. Det samme gjelder mine norske, fantastiske halv­brødre. Jeg savner dem ofte, og vi har en veldig varm kontakt.

Forholdet til faren beskriver hun som nært og utrolig viktig.

– Han er den jeg alltid kan støtte meg til. Som jeg kan være liten hos, le med og som jeg kan få gode råd av. Jeg tror jeg tenker på ham hver dag i forskjellige situasjoner: Hva ville pappa gjort nå?

Kristin vokste opp med sine to halvsøstre og mamma i Stockholm.

– Mamma og jeg er kjempetette, det har vi alltid vært. Hun jobbet mye og var ofte på turné, men for meg har det vært det beste livet jeg kan tenke meg. Hun ga oss mot og lærte oss å ta initiativ.

Da Kristin var ti år, bygget faren hennes et treningssenter. Det var hun veldig interessert og involvert i.

I dag trener Kristin hver hverdag, alt fra løping og styrketrening til gåturer og yoga. Men det var en tid da kroppen til Kristin ikke orket noe. Da hun var 18 ble hun rammet av anoreksi.

– Det var en vanskelig periode. Farmoren min gikk bort, det var problemer med kjæresten, og det var slitsomt på skolen. Jeg hadde ingen kontroll. Det eneste jeg kunne kontrollere, var maten, sier hun og utdyper:

– Da jeg gikk ned i vekt, føltes alt så mye lettere. Ikke fordi jeg kom inn i de og de jeansene, men følelsen av at jeg hadde kontroll, den var behagelig. Kontrollen over maten gjorde at de andre problemene ikke ble like store.

BLE SYK: Kristin var 18 år når hun fikk anoreksi, og har innsett at sykdommen altid vil være en del av henne.   Foto: Stella Pictures
BLE SYK: Kristin var 18 år når hun fikk anoreksi, og har innsett at sykdommen altid vil være en del av henne. Foto: Stella Pictures Vis mer

LES OGSÅ: Hun er den samme jenta på innsiden

Destruktive år

På den tiden hadde Kristin flyttet hjemmefra og studerte på en annen kant av landet.

– Da jeg forsto at jeg var på vei i destruktiv retning, ringte jeg mamma og søsteren min Malin, som kom med en gang. Og sånn har det alltid vært. Selv om vi ikke alltid har vært nær hverandre fysisk, har vi alltid vært nære.

Alt ble lettere da Kristin var ferdig på videregående. Hun dro til USA i fem uker og flyttet siden til Norge i et og et halvt år.

– Men ikke før ti år senere begynte jeg å akseptere at spise­forstyrrelsene mine alltid kommer til å være en del av meg. Du tror at det er gått over, men de ligger der fremdeles. Akkurat som om du hadde hatt en eller annen avhengighet, kan du falle tilbake igjen, men ikke på samme måte. For meg handlet det om å akseptere og omfavne den lille jenta, og ikke være sint for at hun rotet det til, sier hun og oppsummerer:

– Jeg er blitt sterkere, og når den lille djevelen på skulderen minner meg om alt sammen, klarer jeg å overdøve den stemmen. Derfor er for eksempel 5:2-dietten helt verdiløs for meg. Hvis jeg slutter å spise i to dager, blir det fort til tre eller fire dager. For meg handler det om å finne en måte å spise på som er holdbar. En livsstil.

LIVET ER PÅ PLASS: - Jeg trives der jeg er, den følelsen er herlig. Jeg kjenner en enorm ro. Foto: Rickard L. Eriksson
LIVET ER PÅ PLASS: - Jeg trives der jeg er, den følelsen er herlig. Jeg kjenner en enorm ro. Foto: Rickard L. Eriksson Vis mer

LES OGSÅ: Elin veide bare 36 kilo

Hyperaktiv

Hun har jobbet som programleder i 23 år og gjort alle mulige tv-produksjoner (blant annet som værpresentatør i norsk TV3 en gang i tiden).

– Jeg liker å gjøre ting som kan gjøre en forskjell. Svenske Cancergalan, som jeg leder, er viktig, Biggest Loser er viktig for å se hvordan man kan forandre livet sitt til det bedre. Det er sånt som driver meg.

Hun beskriver seg selv som hyperaktiv og har ofte mange baller i luften. Foruten tv-oppdragene har hun akkurat sluppet sin annen bok, hun foreleser og har nye prosjekter på gang.

– I mitt hode vil jeg hele tiden gjøre morsomme ting. Derfor må jeg sjekke kalenderen for å se om timeplanen min er sunn. I det siste har jeg vært utrolig sliten, men takket være treningen og at jeg spiser bra, har jeg klart meg. Ellers hadde jeg nok krasjet for lenge siden. Det har kommet gode ideer ut av dette, blant annet appen Klustr som hun snart lanserer.

– Jeg kom på ideen da jeg selv ikke helt fikk livspuslespillet til å gå opp, med to fedre til barna mine, trening og jobb. Det skjedde en gang da jeg endret et tidspunkt med den ene faren, og glemte å si ifra til den andre. Da kjente jeg at det må da finnes en enklere måte å strukturere hverdagen på.

Med Klustr-appen kan du opprette små grupper i hverdagen din og enkelt dele informasjon om for eksempel barnet ditt med eksmannen.

De to sønnene hennes er 18 og 11 år. Men hvordan det står til i kjærlighetslivet hennes, vil hun ikke prate om. Og det er lett å forstå:

– Jeg har aldri hatt problemer med å være en offentlig person, men akkurat med dating er det vanskelig. Jeg kan ikke gå ut og spise middag og bare se hva som skjer. Det gjør at jeg er ekstremt forsiktig. Hvis jeg møter noen, vil jeg lære å kjenne ham i ro og fred. Dessuten har han jo kanskje familie.

– Sånn var det med Hans og meg, for eksempel (Kristins eksmann, som også er en kjent svensk programleder, red. anm.).

– Tre uker etter vår første date var det ute i media, fordi noen hadde sett oss kysse på en restaurant. Min yngste sønn så overskriften og spurte: «Mamma, hvorfor er det tegnet hjerter mellom dere?» Jeg hadde ikke fortalt at jeg var små­betatt av ham. Vi rakk ikke engang å få date litt og kjenne etter før avisene skrev om det.

Vi spaserer langs vannkanten i sentrum av Stockholm.

– Jeg har gjort så utrolig mye, så jeg er takknemlig for å være der jeg er, sier hun da jeg avslutningsvis spør om hva som nå ligger foran henne.

– Det er ikke noe spesielt jeg vil gjøre. Og det er ganske deilig. Jeg trives der jeg er, den følelsen er herlig. Jeg kjenner en enorm ro.

Snart skal hun hjem og signere en stabel bøker, som allerede første uke er utsolgt mange steder. Deretter skal hun øvelseskjøre med sin eldste sønn.

– Jeg lever det beste livet. Jeg har verdens beste gutter. Hver dag kan jeg føle: Tenk at jeg fortjener disse guttene her. Det viktigste for meg er å få enda mer tid til barna mine.

Denne reportasjen står også i Henne nr 1, 2016

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer