Spiseforstyrrelser

Kristin slet med spiseforstyrrelser i 13 år: - Jeg sto opp midt på natten for å trene

Som 18-åring var hun regjerende norgesmester på 800 meter for junior og satset mot OL. Men en løpetest forandret alt.

BOKAKTUELL: Kristin ga nylig ut boken «Spring for livet». – Jeg vil at de syke skal føle seg forstått og hjelpe dem et steg ut av bobla, og jeg vil gi noen råd til deres pårørende om hvordan de kan møte den som er syk. Foto: Ellen Jarli
BOKAKTUELL: Kristin ga nylig ut boken «Spring for livet». – Jeg vil at de syke skal føle seg forstått og hjelpe dem et steg ut av bobla, og jeg vil gi noen råd til deres pårørende om hvordan de kan møte den som er syk. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Idretten ble tidlig mitt kall, fordi jeg så at det var noe jeg mestret, sier Kristin Roset (36) fra Sandane. Men, fra å være en lovende friidrettsutøver, utviklet Kristin alvorlige spiseforstyrrelser.

– Hadde jeg ikke tilslutt fått behandling og medisinsk hjelp, vet jeg ikke hvordan det ville ha gått.

Siste året på videregående, i 1998, skal Kristin på klassetur til Norges idrettshøgskole i Oslo. Bare måneder i forveien har hun vunnet NM. Igjen. Det var en god følelse. Men da Kristin skal ta en oksygenopptaktest og oppdager at hun veier 60 kilo, får hun sjokk. Det har riktignok vært mindre trening den siste tiden fordi sesongen er over, men hun kunne da umulig ha gått opp så mye.

– Jeg gikk på mølla, men avsluttet testen tidligere enn de andre.

LES OGSÅ: Susanne (29) mistet storesøster Christine (31) til spiseforstyrrelser 

Det blir ikke bedre da læreren tydelig viser at han er skuffet. «Dette er ikke bra,» sier han. «Jeg hadde forventet mer av deg.» Og Kristin, som allerede er langt nede fordi hun har kjærlighetssorg, går i bakken. Hun bestemmer seg for å spise mindre og trene mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer