Kronprins Haakon til KK: - Jeg har reflektert mye over andre verdenskrig

Vi ble med på et kongelig litteraturtog på skammens skinner.

ENDESTASJON: For mange millioner uskyldige mennesker betydde togreisen fra Berlin gjennom Tyskland, for over 70 år siden, slutten på livets reise. Her fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen i mai 1944. FOTO: NTB scanpix
ENDESTASJON: For mange millioner uskyldige mennesker betydde togreisen fra Berlin gjennom Tyskland, for over 70 år siden, slutten på livets reise. Her fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen i mai 1944. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg lener meg tilbake i togsetet og lar hodet hvile tungt på den blåpolstrede hodeputen med påskriften Deutsche Bahn Literaturzug. Togets gyngende hastighet får meg i en meditativ tilstand, og det eneste jeg klarer å fokusere på er de høstfargekledde hagene vi suser forbi. Ikke ett eneste menneske å se. Bare hus, hager, og en og annen fugl som harmonisk flyr forbi i strålene fra en lav høstsol.

Et sort/hvitt-bilde dukker opp i erindringen min. På bildet er det så mange mennesker at det er umulig å telle dem. De står på en provisorisk togstasjon.

En av dem mangler en sko. En annen, en kvinne med tørkle på hodet, bærer et barn i armene. Det ser ut som hun er på vei til å kysse den lille på pannen. Som for å vise at mamma er her. Mamma skal sørge for at du er trygg. I bakgrunnen kan man skimte et tårn i murstein, som toget av kuvogner til høyre i bildet akkurat har kjørt gjennom. Fotografiet ble tatt i mai 1944.

Det jeg vet, som ingen av de utallige menneskeskjebnene på bildet vet, er at togturen de akkurat har gjennomført markerer slutten for de aller fleste av dem. Endestasjonen er konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer