Magnesium

Kroppen din trenger MAGNESIUM!

Typiske kvinneplager som beinskjørhet, søvnforstyrrelser, murring i beina og muskelplager viser seg å kunne ha sammenheng med mangel på ­magnesium. Mange trenger tilskudd av dette supermineralet.

Kroppen din trenger MAGNESIUM!
Publisert
Sist oppdatert

Dårlig søvn, trett og slapp, leggkramper, rastløse bein og kroniske smerter kan skyldes at du har for lite av et av naturens viktigste mineraler.

Nylig ble det kjent at det også kan være en sammenheng mellom lite magnesium i drikke­vannet, og det faktum at Norge ligger på verdenstoppen i antall hoftebrudd. 

Flere hundre hoftebrudd kunne vært spart årlig hvis vi fikk tilført magnesium gjennom drikkevannet, mener ­forskerne bak studien fra Folkehelse­instituttet. 

Mag­nesium er på lik linje med ­kalsium en viktig byggestein i skjelettet. Mye tyder 
på at personer som får i seg for lite magnesium har en snikende risiko for å utvikle beinskjørhet (osteoporose).

Slapphet, kramper, forstoppelse, hodepine eller migrene. Kanskje trenger du magnesiumpåfyll, men det er vanskelig å måle lettere magnesiummangel med en vanlig blodprøve. Dessuten er symp­tomene ofte diffuse, og kan også ha mange andre forklaringer. En del naturterapeuter og leger bruker hårmineralanalyser for å måle magnesiuminnholdet i kroppen.

Et nøkkelmineral
Stadig flere forskere mener at mineralet fortjener langt større oppmerksomhet med tanke på hva lave magnesiumverdier kan gi av helseproblemer. 

Magnesium er nemlig nødvendig i mer enn 300 biokjemiske reaksjoner i kroppen vår. Det sørger for at vi har normale muskel- og nervefunksjoner, regulerer hjerterytmen, støtter opp om immunsystemet og ser til at knoklene våre holder seg sterke. 

Mye tyder på at mange i vår vestlige verden har for lite magnesium i kroppen og kunne hatt stor fordel av påfyll. I så fall må det skje gjennom mat og drikke, eventuelt kosttilskudd. 
Å finne mat som er særlig rik på magnesium, er slett ikke ­vanskelig. Eksempler er spinat, nøtter, banan, bønner og linser, mørk sjokolade og fullkorn.

Usikkert budskap
En gjengs oppfatning synes å være at dersom vi spiser et variert, sunt norsk kosthold vil de fleste av oss få i oss nok av de fleste næringsstoffene, inkludert magnesium. Samtidig forteller nasjonale undersøkelser gjort av ameri­kanske helsemyndigheter at halve USAs befolkning ikke får i seg nok magnesium fra maten de ­spiser og risikerer symptomer ­forbundet med kronisk mag­nesiummangel.

– Gjennom kostholdsunder­søkelsen Norkost får vi inntrykk av at det står bra til med inntaket av magnesium i Norge. Men når vi ser undersøkelsene fra USA, kan du jo begynne å lure. Det er ikke så store forskjeller på hva vi spiser i Norge og USA, sier klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4M-klinikken/Balderkli­nikken.

Han mener budskapet fra ­norske myndigheter er for lite nyansert. For å være på den sikre siden mener Lindseth at vi må ha fokus på å spise matvarer som inne­holder mye magnesium.
Det har vært litt nedgang når det gjelder mineraler i maten de siste 30–40 år, og Lindset antar at det også gjelder magnesium.

Enkelte grupper har større risiko for å få magnesiummangel. Det gjelder gravide, kvinner med beinskjørhet, alkoholikere og ­personer med kroniske betennelsessykdommer i tarmen eller ­diabetes. Noen medisiner kan også tappe kroppen for mag­nesium, som bruk av vann­drivende midler. Dette bør tas opp med lege.

For lite magnesium?
Her er symptomene:

Ved lettere mangel:
Tretthet
Diffus hodepine
Muskelkramper av ulike slag, særlig i ­leggene – evt rastløse bein («restless legs»)
Uregelmessig hjerterytme
Nedsatt immunforsvar

Ved større mangel:
Økte muskelkramper
Mulige personlighetsforandringer
Økt risiko for beinskjørhet 
Økt risiko for diabetes

Spis dette!
Det finnes mange naturlige ­kilder til magnesium. Her er noen av dem:

Klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4M-klinikken/Balderklinikken
Klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4M-klinikken/Balderklinikken Vis mer

4 Grønne bladgrønnsaker
4 Nøtter og mandler 
4 Banan
4 Belgfrukter (bønner og linser)
4 Soltørkede tomater
4 Erter, kikerter
4 Mørk sjokolade 
4 Fullkorn 
4 Havregryn
4 Meieriprodukter 
4 Poteter 
4 Kjøtt 
4 Skalldyr 
4 Fisk 
Kilde: Matvaretabellen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer