Utenlandsadopsjon

- Kroppen husker at jeg ble forlatt

Hva skjer med en baby som mister sin mamma? Hva skjer med en baby som ikke blir holdt? Da adopterte Uma Feed Tjelta begynte å stille disse spørsmålene fikk hun ingen svar.

ADOPSJON: Uma Feed Tjelta er scenekunsteren som lagde personlig film om adopsjon. Nå ønsker hun å utfordre det hun kaller solskinnshistorien om utenlandsadopsjon. FOTO: Astrid Waller
ADOPSJON: Uma Feed Tjelta er scenekunsteren som lagde personlig film om adopsjon. Nå ønsker hun å utfordre det hun kaller solskinnshistorien om utenlandsadopsjon. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Uma Feed Tjelta (37) ble forlatt av moren sin i Sør-Korea som liten baby. Noe særlig mer vet hun ikke, for informasjonen om hennes første seks levemåneder er begrenset.

«Jeg vet faktisk ikke om faktaene om meg selv stemmer. Jeg vet ikke hvor jeg ble født, eller om datoen er den dagen jeg faktisk ble født på, eller om mitt navn er mitt ekte navn. Jeg ble forlatt på gata, uten noe som helst informasjon.»

Det er Umas stemme fra dokumentarfilmen The Only Story vi hører. En dokumentar som ligger i et krysningspunkt mellom kunst og debattinnlegg, og som ble vist på Høstutstillingen i år.

Vi ser scenekunstneren Uma utfolde seg i moderne dans, vi ser klipp fra et høyteknologisk og rikt Sør-Korea som hun besøker for andre gang i forbindelse med filmen. Alt akkompagnert av rytmisk musikk og Umas fortellerstemme som forteller om følelser av utenforskap, rotløshet og savn.

- Å bli forlatt som spedbarn, det tror jeg setter noen spor, sier Uma til KK.

I etterkant av visningen har hun figurert i ulike presseoppslag, og skrevet kronikker om temaet. Et annet format enn den såre og sanselige filmen, men hun håper debatten kan føre til endringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer