Helse & Livsstil

Kulturell kvinnedag

I beit for aktiviteter i anledning dagen? Kvinnedagen feires på kulturelt vis landet over.

Publisert
Sist oppdatert
Den internasjonale kvinnedagen ble første gang markert i New York i 1908, og samlet en rekke kvinner for kjempet for stemmerett. I 1910 ble dagen vedtatt som en internasjonal kvinnedag etter forslag fra den tyske sosialdemokraten Clara Zetkin på den andre internasjonale, sosialdemokratiske kvinnekongressen i København i 1910.

Året etter ble oppfordringen fulgt med markeringer i flere land, og da russiske kvinner demonstrerte 8. mars 1917 ble datoen spikra. Kvinnedemonstrasjon ble opptakten til den russiske revolusjonen, og Lenin bestemte derfor i 1922 at 8. mars skulle være en kommunistisk festdag.

I Norge har markeringen variert i form og styrke. Etter at feiringen hadde møtt mye motstand i flere tiår, tok den nye kvinnebevegelsen opp igjen tradisjonen med å markere 8. mars i 1972. Dagen ble en viktig markeringsdag - og nådde en topp i 1978, da 20 000 menn og kvinner gikk i 8. mars-tog.

I våre dager velger mange å markere kvinnedagen med ymse kulturelle aktiviteter. Vi har samlet noen gode tips fra storbyene - vet du om et arrangement folk ikke bør gå glipp av kan du tipse andre om det her.

OSLOI både Oslo og Bergen har Ladyfest allerede rukket å sette sitt preg på uka. På Blå kan du først høre om og diskuterer erotisk litteratur for kvinner, når forfatterne bak Rosa prosa, en artikkelsamling om jenter og kåthet, feirer bokslipp på Oslo-klubben.

Før det rekker du å få med deg 8. mars-toget, som går fra Youngstorget klokken 18.

Etter litteraturdebatt kan du trygt holde deg på Blå, da kan du få med deg legendariske Chicks on Speed, som har inspirert rockere verden over med sin upretensiøse thrashy dansepop. Med seg på laget har de den amerikansk-italienske multikunstneren Angie Reed, som gis ut på Chicks on Speeds eget plateselskap. Vi spår girl power temmelig fritt for plastikk.

BERGEN

Etter feministtoget som går fra Torgalmenningen klokken 17.45 arrangeres en rekke foredrag og debatter, deretter kan du få med deg en gammel filmklassiker:

Anja Breiens Hustruer vises på Magnus Barfot kinosenter klokken 21. Filmen regnes som et av de viktigste kunstneriske bidragene til feministdebatten i Norge på 1970-tallet, og handler om tre venninner som havner på galeien i Oslos gater. Snart revurderer de livene de mer eller mindre bevisst har skapt for seg selv.TRONDHEIM

I trøndernes hovedstad kan du starte kvinnedagen tidlig: klokken 8 kan du drikke kaffe i Vår Frue kirke i selskap med gutta i Monolithic, og Ane Myhrvold, Siri Gjære, Birte Gresseth, Siv Limstrand og dragartisten Håvard Kalseth. Tale Næss bidrar med tekster.

Toget går fra Ytre Kongsgård klokken 17.30, før du klokken 20 kan høres fem av landets beste kvinnekor i Nidarosdomen.

Er du mer lysten på teater kan du få med deg kunstneren og feministen Catti Brandelius, som har gjort kometkarriere i Sverige og skaffet seg plass både i kunstverdenen og i mediene gjennom sitt alterego Miss Universum. Hun er også en del av poporkesteret Doktor Kosmos. I dagens forestilling møter du opplysningskvinnen «Profesora» som presenterer fakta som av uforståelige grunner har falt ut av historiebøkene er hennes nye alter ego.

STAVANGER

I oljebyen kan du slutte deg til toget som går fra Byparken klokken 18.30, før du går på fest i Folkets hus. Her vil hovedtalen bli holdt av Nemesia Achacoyo, stortingrepresentat for MAS i Bolivia, og leder for Latin-Amerikansk organisasjon for indianerkvinner.

TROMSØ

Toget går fra Stortorget klokken 18. Klokken 19.15 er det kvinnemesse i Domkirka, før fest og kulturelle innslag står på plakaten på kafeen Halvveien.LES MER HER: Fra hysteri til dildofest

De første kvinnedemonstrasjonene i USA dreide seg om stemmerett. Dette bildet er fra New York i 1913.
De første kvinnedemonstrasjonene i USA dreide seg om stemmerett. Dette bildet er fra New York i 1913. Vis mer
Amerikanske Chicks on Speed spiller i Oslo i anledning kvinnedagen.
Amerikanske Chicks on Speed spiller i Oslo i anledning kvinnedagen. Vis mer
Til Trondheim: Catti Brandelius, her som «Miss Universum».
Til Trondheim: Catti Brandelius, her som «Miss Universum». Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer