Vebjørn Sand

Kunstner Vebjørn Sand (49): - Jeg er jo i utgangspunktet ingen intellektuell maler

Men kunstneren elsker å male mennesker som våger å gå mot massen.

KONTROVERSIELL: Vebjørn Sand har portrettert prest Børre Knudsen, som var abortmotstander.  Foto: Gudmund Sand
KONTROVERSIELL: Vebjørn Sand har portrettert prest Børre Knudsen, som var abortmotstander. Foto: Gudmund Sand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KUNST:Vebjørn Sand (født 1966) er kunstmaler, utdannet blant annet ved Statens kunstakademi i Oslo og har hatt en rekke nasjonale og internasjonale utstillinger. Han er tvillingbroren til filmskaper Aune Sand. 

En lav vintersol holder på å ta kvelden over West Village. Vi sitter på takterrassen til Galleri Sand og ser ut over en skyline som er så kjent for ethvert vestlig menneske at det er umulig å ikke føle seg hjemme her. En silhuett så hyppig brukt at å ha bilde av den på veggen hjemme ville regnes som kitsch. Men hvorfor ikke? Vi står tross alt på taket til en mann som ikke er redd for å ta i bruk store ord eller iscenesette skjellsettende epos. 

Fra gamle mestere til isfjell og broer

Vebjørn Sand. Nærmest et husholdningsnavn i norsk offentlighet. På åttitallet var han ung og lovende; en del av de unge gamle, de som kopierte de gamle mestere på Nasjonalgalleriet under korrektur av maleren Rolf Schønfeldt, og hvis forsvar av den europeiske kulturtradisjon virket dypt provoserende på det norske kunstetablissementet.

På nittitallet var han en overachiver: Han malte isfjell i Antarktis, bygde da Vinci-bro i Ås, skapte en lysinstallasjon på Frognerseteren som slo alle publikumsrekorder og lagde Keplerstjernen, den største skulpturen laget i Norge noensinne. På begynnelsen av 2000-tallet forsvant han litt fra offentlighetens radar, og nå er han blitt voksen med sin største mønstring i Norge noensinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer