Mysteriet med de forsvunnede sønnene

Kvinne utkledd som sykepleier stjal nyfødte Paul fra barselavdelingen

To år senere ble han gjenforent med foreldrene. Eller ble han det?

BORTFØRT: Bare 37 timer gammel ble baby Paul bortført fra sykehuset av en kvinne som hadde kledd seg ut som sykepleier. FOTO: NTB
BORTFØRT: Bare 37 timer gammel ble baby Paul bortført fra sykehuset av en kvinne som hadde kledd seg ut som sykepleier. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Den 26. april 1964 fødte Dora Fronczak en velskapt sønn på Michael Reese hospital i Chicago. Allerede før gutten så dagens lys hadde Dora og mannen hennes Chester bestemt at den etterlengtede sønnen skulle få navnet Paul.

Kun et drøyt døgn var gått siden den vakre gutten kom til verden, og nå lå Dora på barselavdelingen med Paul i armene. Hun hadde ammet ham gjennom natten, når han ikke sov på babysalen sammen med de andre nyfødte.

Da natten gikk mot dag, kom en sykepleier inn på rommet og sa at legen hadde bedt om å undersøke barnet. I den tro at dette var normal prosedyre, lot Dora pleieren ta Paul ut av armene hennes, og bære ham ut av rommet.

Sykepleieren kom aldri tilbake.

Foreldrene fikk ikke beskjed

Ansatte ved sykehuset skjønte snart at noe alvorlig hadde skjedd, og begynte å lete etter den 37 timer gamle babyen. Og etter kvinnen som hadde tatt ham.

Ifølge BBC, som i 2018 skrev om kidnappingssaken, skal sykehuset ikke ha varslet myndighetene – eller foreldrene – før utpå ettermiddagen. Først klokken 15 kontaktet de Pauls far, Chester, som jobbet som maskinist på en fabrikk. Chester var den som måtte overbringe sin kone den fryktelige beskjeden.

MØTER PRESSEN: 30. april, fire dager etter at sønnen ble stjålet på sykehuset, møtte Chester og Dora Fronczak pressen på sykehuset. De tryglet om å få barnet sitt tilbake. FOTO: NTB
MØTER PRESSEN: 30. april, fire dager etter at sønnen ble stjålet på sykehuset, møtte Chester og Dora Fronczak pressen på sykehuset. De tryglet om å få barnet sitt tilbake. FOTO: NTB Vis mer

Man kan knapt forestille seg sjokket for Dora og Chester, da det gikk opp for dem at kvinnen som hadde hentet Paul ikke var en ekte sykepleier, men en vilt fremmed som hadde kledd seg ut, og nå hadde bortført gutten deres.

Leteaksjon

Myndigheten satte i gang en storstilt leteaksjon. Før klokken rundet midnatt den skjebnesvangre dagen hadde 600 hjem blitt undersøkt, men uten resultat.

Dora og Chester ble på sykehuset i ukene som fulgte, mens de ventet på svar om hvor sønnen deres var, men forgjeves.

Den nyfødte gutten var og ble borte.

HJEM UTEN BARNET: Dora og Chester forlater sykehuset 5. mai 1964, etter at sønnen ble stjålet ut av Doras armer, bare en dag gammel. FOTO: NTB
HJEM UTEN BARNET: Dora og Chester forlater sykehuset 5. mai 1964, etter at sønnen ble stjålet ut av Doras armer, bare en dag gammel. FOTO: NTB Vis mer

Gutt funnet

Men så, i mars 1966, nærmere to år etter at lille Paul forsvant, fikk Dora og Chester et brev fra FBI. En gutt som kunne passe til Pauls beskrivelse var blitt innbrakt i en fosterfamilie i Newark, New Jersey.

Gutten var blitt funnet året før, forlatt i en vogn utenfor et kjøpesenter. Fosterforeldrene hadde gitt gutten navnet Scott og vurderte nå å adoptere ham.

Kunne gutten være Paul?

Dora og Chester ble svært opprømte, og tre måneder senere satte de seg i bilen for å møte den lille gutten. Ifølge BBC gjennomgikk paret en rekke psykologiske tester for å forberede seg på møtet, og det samme gjorde «Scott».

– Det er Paul

Det forelå ingen blodprøver av gutten de hadde mistet som kunne bekreftet at «Scott» var deres forsvunne sønn. Ei heller fingeravtrykk eller andre identifikasjoner.

Alt de hadde å gå etter var et fotografi av den nyfødte sønnen, og FBI mente gutten lignet. Han hadde blant annet samme øreform, ble det hevdet.

Dora hadde bare fått ha den nyfødte sønnen hos seg i 37 timer da han stjålet. Da hun og Chester nå møtte den lille to-åringen, mente de at han var nettopp deres Paul.

FBI bestemte seg for å avslutte saken.

HITTEBARN: Han ble funnet forlatt i en barnevogn utenfor et kjøpesenter og kom siden i fosterhjem, der han lød navnet Scott. Dora og Chester Fronczak mente at gutten var deres stjålne sønn Paul. Bildet er fra 17. juni 1966, og Paul sitter på armen til sykepleier Lolita V. Tana. FOTO: NTB
HITTEBARN: Han ble funnet forlatt i en barnevogn utenfor et kjøpesenter og kom siden i fosterhjem, der han lød navnet Scott. Dora og Chester Fronczak mente at gutten var deres stjålne sønn Paul. Bildet er fra 17. juni 1966, og Paul sitter på armen til sykepleier Lolita V. Tana. FOTO: NTB Vis mer

Esken på loftet

Paul vokste opp med Dora og Chester, som skal ha vært kjærlige foreldre. Likevel skal Paul ha følt at foreldrene var nærmere knyttet til hans yngre bror enn til ham. Dessuten opplevde Paul at han var svært forskjellig fra de andre, ikke bare av utseende. Der faren og broren var stille typer, elsket Paul alt med fart i, og kunne ikke få nok av høy musikk, forteller han i et intervju med BBC.

Så en dag, da Paul var ti år, kom han tilfeldigvis over noen esker bak en sofa i kjelleren. Eskene fulle av dokumenter og utklipp:

«200 personer leter etter forsvunnet barn» leste ti år gamle Paul på gulnede avisutklipp. Et annet lød: «Mor ber kidnapper om å levere baby tilbake».

Paul kjente igjen foreldrene på bildene. Man kan bare forestille seg hva slags tanker som raste gjennom hodet hans da det gikk opp for ham at foreldrene hadde en sønn som var blitt kidnappet.

Og at han var det forsvunne barnet.

Rotløs

Etter endt skolegang flyttet Paul hjemmefra for å spille i band. Siden tok han strøjobber, hadde oppdrag som selger og modell, før han slo seg ned i Las Vegas. I intervjuet med BBC fra 2018 forteller Paul Fronczak:

– Jeg flyttet sikkert 50 ganger og har hatt 200 ulike jobber. Og uansett hvor jeg drar eller hva jeg gjør, så spøker alltid de utklippene i bevisstheten min.

I et intervju med CBS i 2013 sa Paul at foreldrene alltid hadde latt ham forstå at han var deres sønn, og at det var alt han trengte å vite.

Likevel, helt siden han fant utklippene var tvilen begynt å nage ham. Var han virkelig det forsvunne barnet, eller var han forvekslet med en annen gutt?

– Jeg tenkte, hva er oddsene for at jeg er babyen som ble bortført i Chicago. Jeg ble funnet så langt unna. Det virket så ufattelig, sa Paul til BBC.

GJENFORENT?: Chester utenfor bilen, med sin kone Dora og sønnen Paul i passasjersetet. Bildet er fra 1966, da paret trodde da hadde fått tilbake sønnen som bare en dag gammel ble bortført fra barselavdelingen, av en kvinne som hadde kledd seg ut som sykepleier. FOTO: NTB
GJENFORENT?: Chester utenfor bilen, med sin kone Dora og sønnen Paul i passasjersetet. Bildet er fra 1966, da paret trodde da hadde fått tilbake sønnen som bare en dag gammel ble bortført fra barselavdelingen, av en kvinne som hadde kledd seg ut som sykepleier. FOTO: NTB Vis mer

DNA-testen

Etterhvert skjønte Paul at han måtte få svar, og han spurte foreldrene om de noen gang hadde mistenkt at han kanskje ikke var deres biologiske sønn. Til hans forbauselse skal foreldrene ha svart ja.

Paul foreslo å ta en DNA-test. Dora og Chester gikk med på det, men angret seg siden. For var det ikke bedre å leve videre som de gjorde? Likevel, prøven var allerede tatt, og uten at foreldrene visste det, sendte Paul den til analyse, skriver BBC.

Etter en ventetid som ganske sikkert må ha vært uutholdelig, fikk han svaret:

Han var ikke den biologiske sønnen til Dora og Chester.

Livet raste

Paul forteller til BBC at hele livet hans, slik han kjente det, klappet sammen. Blek og svett for tankene gjennom hodet:

– Alt jeg trodde jeg visste om meg selv. Bursdagen min, den medisinske historien, at jeg var av polsk avstamning, at jeg var katolikk – til og med at jeg var født i tyren – gikk opp i røyk, og plutselig visste jeg ikke hvem jeg var.

Om han ikke var Dora og Chesters barn, hvem sitt barn var han da? Paul bestemte seg for å leie en privatetterforsker, og saken fikk stor oppmerksomhet i mediene. Dette skal ha falt Dora og Chester tungt for brystet. I BBC-intervjuet understreker Paul at han bare har godt å si om foreldrene, og at han gikk ut i mediene like mye for å hjelpe dem med å finne deres egentlige barn.

ENESTE IDENTIFIKASJON: Paul Fronczak ble født 26. april 1964. Sykehuset hadde ingen blodprøve av gutten som kunne bekrefte identiteten hans, kun dette bildet som bla tatt like etter at han ble født. FOTO: NTB
ENESTE IDENTIFIKASJON: Paul Fronczak ble født 26. april 1964. Sykehuset hadde ingen blodprøve av gutten som kunne bekrefte identiteten hans, kun dette bildet som bla tatt like etter at han ble født. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge CNN bestemte FBI seg i 2013, basert på medieoppmerksomheten rundt Pauls leting, for å gjenåpne kidnapping-saken. Uten at det syntes å bringe dem nærmere svaret på hvor den ekte Paul var, og hvem som hadde tatt ham.

Ville finne sin biologisk familie

Paul, på sin side, var fast bestemt på å finne sitt opphav. Han fikk hjelp fra firmaet DNA Detectives, under ledelse av slektsforsker CeCe Moore. Gjennom å kombinere DNA-tester med tradisjonell etterforskning fikk Paul i 2015 endelig svaret han hadde lett så lenge etter, men som likevel kom som et sjokk:

Han var fra Tennessee, han hadde jødisk avstamning, og navnet hans var Jack.

Paul Fronczak var blitt til Jack Rosenthal. På et øyeblikk hadde han fått nye bakgrunn, ny religion, og han var blitt seks måneder eldre enn han hadde trodd.

Og kanskje like overraskende: Han hadde en tvillingsøster.

– Moren drakk

Jack fortsatte å kalle seg Paul, og under et besøk hos sin biologiske slekt fikk han vite at foreldrene ikke hadde greid å ta seg av de til sammen fem barna, skriver BBC. Moren var alkoholiker, og faren var sterkt preget av å ha vært i Koreakrigen, og da Paul og tvillingsøsteren forsvant ut av familien, skal omkvedet ha vært at andre slektninger tok seg av dem.

Paul fikk vite at begge foreldrene var døde. Men han fikk også til sin store overraskelse og glede vite at han delte musikkinteressen med flere av familiemedlemmene, der enkelte spilte i band, slik han selv hadde gjort.

Og han fikk vite at tvillingsøsteren het Jill.

Jakten på tvillingsøsteren

Paul har vært gift to ganger, og har en datter. Det ene ekteskapet skal ha havarert som følge av at Paul ble altfor opphengt i å finne svar på hvem han var, skriver Variety.

I årene som har gått siden han fikk vite om opphavet sitt, har Paul gjort mange forsøk på å finne tvillingsøsteren. På Instagram og på bloggen sin, holder han følgerne oppdatert, og forventningen hans var stor da han fra en av følgerne fikk tilsendt et bilde av en tre år gammel jente som balanserte på en sykkel.

En kvinne hadde funnet bildet på en facebookside over stjålne barn, og ut fra beskrivelse og alder fattet Paul håp om at jenta kunne være tvillingsøsteren.

Gjennom en slektsforskningsside der de begge var medlem, fikk de imidlertid avkreftet at de var hverandres forsvunne tvilling, noe som skuffet dem begge, ifølge Paul.

Enda en ny vending

Paul leter fortsatt etter søsteren. Men han har også brukt tid på å lete etter den ekte Paul, barnet som ble stjålet. Han har tidligere sagt til BBC at den dagen han finner ham, skal han la ham få fødselsattesten sin tilbake. Og at han selv vil hente ut sin.

Nå kan det se ut som om saken har fått en løsning. Hvert fall om man skal tro KLAS-TVs undersøkende reporter George Knapp. I desember 2019 skal han ha hevdet på MysteryWire.com. at den ekte Paul var funnet.

Ifølge Knapp bor Paul Fronczak i Michigan, med kone og barn.

– Barna hans ble overbevist om at faren deres var den ekte Paul. De tok noen tester og kartla det, sa Knapp.

Den påstått ekte Paul skal ifølge Knapp ha ønsket å forbli anonym, og han skal ikke på daværende tidspunkt ha blitt gjenforent med sin mor. Ifølge Inside edition ønsket mannen «å samle noen løse tråder» før han var klar til å stå frem.

CBSNews skriver at FBI skal ha uttalt følgende om den påstått nye utviklingen i saken:

«Vår etterforskning av saken fortsetter og vi følger alle spor. Vi har ikke noe ny informasjon på nåværende tidspunkt».

Gjenforent med Dora

Chester Fronczak døde i august 2017. Da Paul ble intervjuet på BBC i 2018 var Dora, kvinnen som hadde vært moren hans så lenge, fortsatt i live. Paul fortalte at de to var gjenforente nå, etter DNA-testen, og at moren hadde åpnet seg for ham og fortalt om hva hun hadde vært gjennom.

Selv skriver Paul i boken sin «The Foundling»:

«Jeg innså at min reise ikke bare var min. Behovet for å finne ut hvor jeg kom fra var heller ikke unikt for meg. Min historie er muligens mer dramatisk, men det jeg lengtet etter var universelt. Jeg oppdaget at det ligger i oss alle. Vi lengter etter å løse, som best vi kan, mysteriet rundt identitet, og den store gåten i alle mennesker liv – hva er det som gjør oss til oss?».

Film om Paul

I 2021 kom en dokumentar om Pauls leting etter å finne sin identitet, sin tvillingsøster – og den ekte Paul.

Filmen «The Lost Sons» er regissert av Ursula Macfarlane, som blant annet regisserte dokumentaren «Untouchable» om Harvey Weinstein i 2019.

«The Lost Sons» har fått god kritikk, blant annet i Variety.

På Instagram meldte en stolt Paul at filmen ville få verdenspremiere på den anerkjente festivalen South By Southwest.

Kilder: BBC, CNN, CBS, Variety, Wikipedia, Insideedition, Truecrimedaily

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer