Usynlig syk

- Kvinner blir oftere vurdert som hysteriske

Å være usynlig syk er en stor jobb, sier forfatter Karen Havelin. Hun har astma, alvorlig allergi og endometriose, og bruker erfaringene rått i sin debutroman.

USYNLIG SYKDOM: Karen Havelin debuterer med romanen Les pakningsvedlegget nøye, som i stor grad er basert på egen erfaring med usynlig sykdom. FOTO: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss
USYNLIG SYKDOM: Karen Havelin debuterer med romanen Les pakningsvedlegget nøye, som i stor grad er basert på egen erfaring med usynlig sykdom. FOTO: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss Vis mer
Publisert

Karen Havelin debuterer denne våren i Norge, Storbritannia og USA med romanen «Les pakningsvedlegget nøye». Romanen handler om Laura Fjellstad som bor i New York, hun er nylig blitt skilt og er mor til toåring. Hun forsøker å forsone seg med seg selv, sitt nye liv og flere kroniske sykdommer. Når hennes gamle kjæreste fra Norge kommer til byen, blusser alt hun har prøvd å legge bak seg opp igjen.

Forfatteren har, i likhet med hovedpersonen i romanen, vært syk siden barndommen, med astma og flere alvorlige allergier, og hun har en kronisk smertetilstand på grunn av endometriose. Endometriose er en tilstand der livmorslimhinne ligger feilplassert på andre steder i kroppen enn i livmoren, oftest i bukhulen. Tilstanden kan medføre sterke, kroniske mage- og underlivssmerter og rammer omkring 5–10 prosent av kvinner i fruktbar alder.

Er Laura Fjellstads sykdomshistorie lik din egen?

- Lauras historie ligner min egen på flere måter, da hun har kroniske sykdommer som jeg også har og kjenner godt. Men hun er ikke meg. Det vil jeg understreke. Hun slipper faktisk billigere unna enn meg helsemessig!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer