«La meg vise deg noe» heter utstillingen som vises i Tegnerforbundets galleri i Oslo fram til 28. mai. Utstillingen er viet tegneseriekunstner Jason, eller John Arne Sæterøy, som han egentlig heter. Galleriet byr på en enestående anledning til å se Jasons melankolske, stemningsfulle originaler på nært hold.
De senere år har vi sett en stadig voksende interesse for tegneserier. Christopher Nielsen, Inga Sætre, Lise Myhre og ikke minst Jason selv har fått et stadig større publikum. Også internasjonalt har Jason, som for tiden er bosatt i Montpellier i Frankrike, blitt svær populær: seriene hans er oversatt til ni språk og utgitt i 15 land. Det er serien Mjau Mjau og en rekke bokutgivelser som har gitt Jason internasjonal oppmerksomhet. Når Jason gir ut nye bøker kommer de som regel først i utlandet, for deretter å slippes løs på et norsk publikum.
I forbindelse med utstillingen slipper Jason en ny bok, Død og levende. Vi møter en ensom mann som jobber som oppvasker på et spisested de færreste vil frekventere hyppig. Mens han sparer penger for å ha råd til en prostituert han møtte en sen kveld, inntar zombier byen. Sammen med den minst like ensomme prostituerte kvinnen legger han ut på en vill flukt fra gjengen med en forkjærlighet for menneskekjøtt.
Bilder fra Jasons nyeste utgivelse er imidlertid ikke med på utstillingen - i Tegnerforbundets galleri er det tegninger fra bøkene fram til og med La meg vise deg noe du kan se. Sistnevnte bok innbragte serieskaperen Brageprisen i fjor. Fra tidligere kan Jason sette den prestisjefylte Harvey-prisen, Sproing-prisen, Urhunden og NSB-prisen på peishylla. To ganger har han vært nominert til Eisner-prisen, som er regnet som tegneserienes Oscar.
- Jason-universets blanding av stille melankoli og underfundig humor gjør moldenseren til noe helt for seg selv, skriver Morgenbladets kritiker Kåre Bullie, som også roser Jason for språket.
- Jason [har] en språklig sensitivitet som bidrar sterkt til følelsen av mørke og kapitulasjon for livets grimme realiteter. [Han har] en særegen evne til å få frem språkets tilkortkommenhet som kommunikasjonsverktøy: hvordan folk snakker bare for å snakke, ikke for å si noe; hvordan ordene ikke makter å fange verken verden eller menneskenes følelsesliv, skriver Bullie.
Jason-utstillingen i Tegnerforbundet gir en fin mulighet til å bli bedre kjent med en av våre mest spennende tegneseriekunstnere akkurat nå. Bildene kan du se fram til 28. mai.

