Lærerinnen Mary Kay ble tatt på fersken med sin 12 år gamle elev

Da hun kom ut av fengsel, giftet de seg.

I RETTEN: Mary Kay Letourneau avbildet under rettssaken mot henne i 1998. Hun sa seg skyldig i to tilfeller av barnevoldtekt. FOTO: Scanpix
I RETTEN: Mary Kay Letourneau avbildet under rettssaken mot henne i 1998. Hun sa seg skyldig i to tilfeller av barnevoldtekt. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Mary Katherine Schmitz, bare kalt Mary Kay av sine nærmeste, vokste opp i et katolsk hjem i utkanten av Los Angeles. Som det fjerde av totalt syv barn, gikk dagene med til en god blanding av krangling og lek.

Da hun begynte på universitet som 18-åring, møtte hun Steve Letourneau. Derfra ventet den klassiske kjærlighetshistorien: De ble forelsket, giftet seg og skapte sin egen storfamilie. Akkurat som den Mary Kay hadde vokst opp i.

Det er lite i California-kvinnens ordinære fortid som tydet på det ekstraordinære – og forferdelige – valget hun kom til å ta i fremtiden.

I 1989 var Mary Kay ferdig utdannet lærer og fikk jobb ved Shorewood barneskole i forstaden Burien i Seattle.

Hun underviste andreklasse, og det var her hun møtte Vili Fualaau for første gang. Da var han åtte år gammel.

ULV I FÅREKLÆR: Mary Kay var 34 år gammel da hun for første gang forgrep seg på sjetteklassingen Vili Fualaau. FOTO:
ULV I FÅREKLÆR: Mary Kay var 34 år gammel da hun for første gang forgrep seg på sjetteklassingen Vili Fualaau. FOTO: Vis mer

Da han begynte i sjetteklasse i 1996, ble den gang 34 år gamle Mary Kay igjen læreren hans. Det ble året hun forgrep seg på ham for første gang.

De seksuelle overgrepene ble avslørt da en politimann kom over Mary Kays bil på en forlatt parkeringsplass. Hun hoppet inn i forsetet, mens Vili lot som han sov i baksetet.

De ble tatt på fersken i å både oppgi falske navn og lyve om alder – men saken ble likevel henlagt.

Frem til Steve Letourneau, bare noen få måneder senere, fant flere kjærlighetsbrev fra kona til hennes 12 år gamle elev.

I mars 1997 ble Mary Kay arrestert. Da var hun gravid med Vilis barn. Lille Audrey ble født bak murene.

SELVUTLØSER: Vili Fualaau avbildet med Mary Kay Letourneau. Dette bildet skal ifølge amerikanske medier ha blitt tatt med selvutløser i 1996; da var Vili 13 år og Mary Kay 34 år. FOTO: Twitter
SELVUTLØSER: Vili Fualaau avbildet med Mary Kay Letourneau. Dette bildet skal ifølge amerikanske medier ha blitt tatt med selvutløser i 1996; da var Vili 13 år og Mary Kay 34 år. FOTO: Twitter Vis mer

Tatt på fersken – igjen

Lærerinnen sa seg skyldig i to tilfeller av barnevoldtekt under rettssaken. Den opprinnelige dommen var syv års fengsel, men etter heftig forhandling av Mary Kays forsvarere, ble straffen ble redusert til seks måneder.

Retten nedsatte også forbud mot at hun fikk ha kontakt med Vili.

Men bare to uker etter løslatelsen, ble Mary Kay og unggutten igjen funnet sammen i en parkert bil.

Forhandlingene mellom forsvarerne og påtalemyndigheten ble umiddelbart ugyldiggjort og Mary Kay ble dømt til å sone sin opprinnelige straff: Syv år.

Igjen fødte hun i fengsel. Denne gangen kom datteren Georgia, hennes andre barn med Vili, til verden.

FØDT BAK MURENE: Mary Kay Letourneau, her avbildet i 1997, med én av døtrene hun deler med Vili Fualaau. FOTO: Scanpix
FØDT BAK MURENE: Mary Kay Letourneau, her avbildet i 1997, med én av døtrene hun deler med Vili Fualaau. FOTO: Scanpix Vis mer

I 1998 stilte både Mary Kay og Vili som medforfattere i boken «Un Seul Crime, L'amour» – eller på engelsk: «Only One Crime, Love».

Samme år ble Mary Kay omsider skilt fra ektemannen. Steve Letourneau fikk full omsorgsrett for deres fire felles barn og flyttet til til hjembyen Anchorage i Alaska.

Giftet seg etter løslatelsen

I 2004 var fengselsstraffen ferdigsonet. I kjølvannet av løslatelsen, overtalte Vili – som da hadde blitt 21 år gammel – retten til å oppheve kontaktforbudet mellom Mary Kay og ham selv.

Ett år senere var de gift.

MANN OG KONE: TV-programmet Entertainment Tonight fikk eksklusivt dekke det kontroversielle bryllupet. FOTO: Scanpix
MANN OG KONE: TV-programmet Entertainment Tonight fikk eksklusivt dekke det kontroversielle bryllupet. FOTO: Scanpix Vis mer

Det er 15 år siden det kontroversielle bryllupet sto på en vingård i Washington.

Siden den gang har ekteparet stilt opp i flere intervjuer. Hver gang har Mary Kay fastholdt at hun ikke visste at det var ulovlig å ha sex med mindreårige.

– Hadde noen fortalt meg det, at det er en spesifikk lov som sier at dette er kriminelt... Jeg visste det ikke, sa hun i et intervju med Sunday Night i 2018 ifølge Deadline.

– Jeg har sagt dette igjen og igjen. Hvis jeg hadde hatt den minste mistanke om at det kunne telle som en kriminell handling, så hadde jeg aldri gjort det. Det vet alle som kjenner meg, fortsatte den tidligere lærerinnen.

FAMILIE: Her er Vili og Mary Kay avbildet med sine to døtre, Audrey og Georgia. I dag er jentene henholdsvis 22 og 21 år gamle – cirka ett tiår eldre enn faren deres var da de kom til verden. FOTO: Twitter
FAMILIE: Her er Vili og Mary Kay avbildet med sine to døtre, Audrey og Georgia. I dag er jentene henholdsvis 22 og 21 år gamle – cirka ett tiår eldre enn faren deres var da de kom til verden. FOTO: Twitter Vis mer

Mary Kay Letourneau og Vili Fualaau var gift i ett tiår før ekteskapet begynte å slå sprekker.

I 2017 søkte Vili om skilsmisse, men ombestemte seg kort tid senere. I 2019 var det dog over for godt.

«Han ser endelig ting klart nå og skjønner at dette ikke var et sunt forhold, helt fra begynnelsen», sa en kilde til People tidligere i år.

Likevel skal han ha vært ved Mary Kays side da hun kjempet mot tarmkreft de siste månedene. Da hun sovnet inn i juli i år, 58 år gammel, var Vili og deres to døtre tilstede.

DØDE: Mary Kay Letourneau sovnet inn i juli. Her er hun avbildet på en fest i 2009. FOTO: Scanpix
DØDE: Mary Kay Letourneau sovnet inn i juli. Her er hun avbildet på en fest i 2009. FOTO: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer