ALLERS.NO: Hva sier vel sommer mer enn deilig iskrem med for eksempel friske, norske jordbær på toppen?
Is er knallgodt og skal absolutt nytes denne sesongen. Men hva med å lage din egen? Det er faktisk mye enklere enn mange av oss tror, pluss - en superbonus, du kan bruke akkurat de ingrediensene du vil!

Sjekk ut 3 fristende oppskrifter nedenfor:
Hjemmelagd vaniljeis
(6–8 porsjoner)
Opplev forskjellen med hjemmelagd vaniljeis og den du kjøper fra frysedisken. Det er slett ikke vanskelig å lage din egen vaniljeis – og da vet du hva isen inneholder.
3 ½ dl h-melk
4 dl kremfløte
1 vaniljestang
6 eggeplommer
2 dl sukker
Tilbehør:
jordbær, bringebær, blåbær
Kok opp melk, fløte og vaniljefrø. Sett det til siden.
Pisk eggeplommer og sukker til en luftig røre. Hell dette i den varme fløtemelken og hell alt tilbake i kjelen.
Varm opp til 85 ° under omrøring. Det må ikke koke. Hell røren i en bolle. La røren avkjøles og sil den gjennom en sikt. Dekk til med plastfolie og oppbevar massen i kjøleskapet, gjerne til neste dag.
Frys isen i en ismaskin etter maskinenes anvisning. Eller sett massen i fryseren og rør i den med jevne mellomrom til den stivner.
Sett isen ut en liten stund før servering. Ta den ut med en isskje og server med friske bær!

Semifreddo cassata
(6–8 porsjoner)
Dette er en italiensk isdessert fylt med kandiserte frukter, nøtter og sjokolade. Semifreddo betyr halvkald, så ta isen fram fra fryseren i god tid, slik at den blir myk og kremaktig når den settes på bordet.
150 g kandiserte frukter, f.eks. cocktailbær, sukat, apsikat, aprikoser
100 g mørk sjokolade
100 g usaltede pistasienøtter
4 eggeplommer
4 ss sukker
frø av en vaniljestang
3 dl kremfløte
4 eggehviter
Hakk den kandiserte frukten, grovhakk sjokolade og nøtter.
Pisk eggeplommer, sukker og vaniljefrø
luftig. Pisk fløten i en annen bolle til krem. Pisk eggehvitene til stivt skum i en tredje bolle.
Bland kremen med eggeplommene. Bland i frukt, sjokolade og nøtter. Vend til slutt i eggehvitene. Hell røren i en form som rommer 1 ½ liter. Kle først formen med plastfolie, så blir det enklere å løfte ut av formen. Dekk til og frys isen i minst 4 timer.
Ta isen ut i romtemperatur i god tid før servering.

Caffe latte-is
(6–8 porsjoner)
La en kopp sterk kaffe gi en spennende smak til isen sammen med fløte, vanilje og mørk sjokolade.
3 ½ dl h-melk
4 dl kremfløte
1 vaniljestang
1 ½ dl espresso eller sterk kaffe
6 eggeplommer
2 dl sukker
75–100 g hakket, mørk sjokolade
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, vaniljefrø og kaffe. Sett det til siden.
Pisk eggeplommer og sukker til en luftig eggedosis. Rør i den varme fløtemelken. Hell alt tilbake i kjelen. Varm opp til 85 ° under omrøring. Det må ikke koke.
Hell over i en bolle. La blandingen avkjøles og sil den gjennom en sil. Dekk med plastfolie og oppbevar i kjøleskap, gjerne til neste dag.
Bland sjokoladen i røren. Frys isen i en ismaskin og kjør slik instruksjonen på maskinen sier. Eller sett bollene i fryseren og pisk i den med jevne mellomrom under innfrysingen.
Tin isen litt i kjøleskapet før den hvelves ut på fat. Pynt isen med revet sjokolade og friske bær.