Kjæledyr

Lanserer spillelister for kjæledyr

For kanskje hunden din trenger en chillout-liste for å slappe av hjemme?

DYREMUSIKK: Spillelister basert på dine egne preferanser, samt hva som er gunstig for en hund eller katt, er nå lansert av musikkstrømmetjenesten Spotify. FOTO: NTB Scanpix
DYREMUSIKK: Spillelister basert på dine egne preferanser, samt hva som er gunstig for en hund eller katt, er nå lansert av musikkstrømmetjenesten Spotify. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kanskje er du allerede godt kjent med spillelistene som stadig blir foreslått å passe til morgenkaffen, til daten, eller til treningen? Vel, nå lanser Spotify også egne spillelister til kjæledyret ditt, under seksjonen «Pets playlist».

- Den nye funksjonen gir Spotify-brukere spillelister fra en algoritme basert på deres personlige smak, og kjæledyrets karakteristiske egenskaper, skriver Spotify i en pressemelding.

Ved å svare på noen spørsmål om kjæledyret, blant annet hva slags dyr, og slags personlighet dyret har, genereres en spilleliste som skal passe nettopp for dim lodne kompanjong. Spotify har foreløpig valgt ut noen dyrearter, og hund, katt, hamster, fugl og merkelig nok iguan - er artene som kan få egen spilleliste.

- Men bryr kjæledyr seg om musikk?

- De kan i alle fall høre den! Hunder for eksempel har utmerket hørsel. Det samme gjelder katter, sier Sasja Rygg, veterinær og presseansvarlig ved veterninærklinikk-kjeden Anicura.

CHILL OUT: Kanskje trenger den urolige katten rett og slett litt avslappende musikk? FOTO: NTB Scanpix
CHILL OUT: Kanskje trenger den urolige katten rett og slett litt avslappende musikk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Mange hundeeiere har god erfaring med å sette på radioen når de er på jobb, noe som ifølge dem selv holder hunden med selskap mens de selv er borte. Musikk kan også ha en positiv effekt som lydkamuflasje, for eksempel på Nyttårsaften hvor mange opplever at hunden blir nervøs av rakettene, sier Rygg.

- Min egen hund har for øvrig en tendens til å bjeffe når han hører noen i gangen, mens med musikk gjør han ikke dette.

Rygg påpeker også at det gjort noen studier på temaet.

- Deborah Wells fra Queens University i Belfast undersøkte hvordan hunder på internat responderte på popmusikk, klassisk musikk og heavy metal. Her kom det fram at hundene ble nervøse og rastløse når de hørte på heavy metal, mens de ble beroliget av klassisk musikk, sier Rygg.

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert?

- Å spille musikk for kjæledyret på et behagelig nivå er ikke skadelig, men har man en hund som for eksempel er svært urolig når den er alene hjemme vil nok ikke det å spille musikk være nok til å kurere det, sier veterinæren.

Spotify konsulterte med en musikkforsker før de utviklet spillelistene for dyr.

David Teie er cellist ved Amerikas nasjonale symfoniorkester og har tidligere komponert to album av «Music for Cats». Teie kunne gi råd om preferanser for ulike dyrearter, og kunne blant annet informere om at hunder ikke responderer godt på musikk i det nedre registeret, fordi de opplever det som truende. Disse funnene er tatt hensyn til i utvikling av tjenesten.

Og hvis du lurer på om dyreeiere har for vane å spille musikk for dyret sitt, er svaret ja. Ifølge en global undersøkelse gjort av Spotify selv, har 71 prosent av musikkstreamere som eier husdyr spilt musikk for dem, og hele 79 prosent har en oppfatning av at dyrene deres liker musikk. Og ja, over 50 prosent er av de musikkelskende dyreeierne var av den oppfatning av at dyret og dem selv hadde samme musikksmak. Og det er kan jo være greit dersom bikkjas spilleliste på 30 låter skal gå på repeat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer