22. Juli

Lara mistet storesøsteren Bano på Utøya

Sorgen ble så voldsom at hun og familien nesten mistet hverandre.

22. JULI: Lara Rashid og storesøsteren Bano var begge på Utøya 22. juli 2011. Bare én av dem kom hjem. Til KK forteller Lara at hun har slitt med overlevelsesskyld.  Foto: Charlotte Wiig
22. JULI: Lara Rashid og storesøsteren Bano var begge på Utøya 22. juli 2011. Bare én av dem kom hjem. Til KK forteller Lara at hun har slitt med overlevelsesskyld. Foto: Charlotte Wiig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bano var en som elsket livet. Det var så mye hun ønsket å gjøre. Hun ville ha ønsket å leve for alltid, sier Lara (22), Banos lillesøster, i rød, blomstrete kjole. Hun sitter i familiens brune sofa i stua hjemme i rekkehuset på Nesodden. Tett ved siden av henne sitter en svartkledd mamma Bayan (54).

– Bano var mitt første barn. Hun var en solstrålejente. Hun er veldig levende for meg. Hun ble bare atten. Men jeg hadde gleden av å ha henne her i atten år, sier Bayan, med blanke øyne. 

LES OGSÅ: - Det eneste jeg husker fra Utøya er alle som gjemte seg i vannkanten som er øde i dag

I en lenestol ved siden av sitter pappa Abobakar (60), håret er blitt grått. 

– Hva har du tenkt om at dere flyktet fra Irak til Norge – med et håp om en trygg oppvekst for barna?

– Jeg vet ikke hva jeg skal svare på det. 

– Svar ærlig, oppfordrer Lara. 

– Kanskje vi hadde klart oss der. Den gode smaken vi hadde for Norge, er forandret. Ja, vi har det bra i Norge, men vi mistet datteren vår.

LES OGSÅ: - Det er vanskelig å juble når så mange ikke har det jeg har 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.