Albinisme:

Leah (12) har albinisme og er sterkt svaksynt: - Jeg vil bli prima ballerina

Svaksynte Leah fikk høre at hun ikke kom til å kunne følge ballettdrømmen. Nå danser hun i Operaen - mens mamma Linda gråter i salen.

TALENT: Leah var åtte da hun kom inn på Operaens ballettskole. Siden har hun danset både i Svanesjøen og i Nøtteknekkeren. FOTO: NRK
TALENT: Leah var åtte da hun kom inn på Operaens ballettskole. Siden har hun danset både i Svanesjøen og i Nøtteknekkeren. FOTO: NRK Vis mer
Publisert

Det er desember 2019, og rundt om på små og store scener, danses førjulsklassikeren Nøtteknekkeren, verden mest spilte ballettforestilling. På den største scenen, i Operaen i Bjørvika, danser tolv år gamle Leah Lorentzen Pettersson, med en drøm om å bli prima ballerina. Hun har albinisme, noe som gir sterkt redusert syn og nystagmus - ufrivillige rykninger i øynene, som gir dobbeltsyn og vanskeligheter med å holde balansen. I tillegg mangler hun dybdesyn.

I en av aktene er hun også iført et stort musekostyme, som gjør sikten helt minimal. Å danse ballett med disse utfordringene, skulle ikke ha vært mulig, men nå virvler Leah rundt på scenen med perfekt utførte trinn, sammen med de andre barna, og i det myke mørket i den fullsatte salen, sitter en mamma og gråter.

- Jeg gråter på alle forestillingene. Jeg får flashback til hvor bekymret jeg var da hun ble født og hvilke utfordringer jeg trodde hun kom til å få. Men jeg tok det på strak arm og tenkte at det skulle jeg få til, sier Linda Lorentzen Pettersson med blanke øyne, og fortsetter smilende.

- Jeg er så stolt over hvordan hun utfører drømmene sine. Jeg kan nesten ikke tro at hun har fått det til. Hun er så fin der hun står på scenen. Hun elsker det hun gjør, du ser at hun går inn i en egen boble. Hun kunne nesten ha gjort det i blinde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer