LED-lys tok fyr

LED-lyset tok fyr inne på barnerommet

Mari opplevde marerittet. Nå vil hun advare andre.

LED-LYS TOK FYR: Mari Kristine Melstvedt opplevde marerittet da LED-lyset tok fyr på rommet til et av barna. FOTO: Privat
LED-LYS TOK FYR: Mari Kristine Melstvedt opplevde marerittet da LED-lyset tok fyr på rommet til et av barna. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Mari Kristine Melstvedt og samboeren satt nede på kjøkkenet da de plutselig hørte en rar lyd fra andreetasjen i huset hjemme i Bremanger. Klokka var rundt midnatt, en dag i 2019, og til vanlig ville de ikke reagert. For de to døtrene deres har begge rom oppe, og senest dagen før hadde de hatt sju venner på overnatting, som alle lå på flatseng i andreetasjen.

Men akkurat i dag var det rart at det skulle komme et smell fra andreetasjen. For i dag var jo døtrene på overnatting hos noen andre.

Mari gikk opp for å sjekke, og gjennom glassdøren som ledet inn til gangen oppe, fikk hun plutselig øye på noe i sidesynet. Hun skyndet seg inn på minstejentas rom, og der møtte hun et sjokkerende syn:

– Borte ved veggen var det åpen flamme, forteller Mari Kristine Melstvedt til KK.

– Jeg så at transformatorboksen til en LEDlyslenke hadde blitt skutt ut av stikkontakten, og lå på gulvet og brant, med 15 centimeter høy flamme. Jeg fikk helt sjokk og greide ikke å tenke klart. Til slutt fikk jeg banket i gulvet, og samboeren min kom opp og fikk slukket brannen.

SMELTET: Da brannen var slukket og paret tok av lokket, var plasten i transformatorboksen smeltet. FOTO: Privat
SMELTET: Da brannen var slukket og paret tok av lokket, var plasten i transformatorboksen smeltet. FOTO: Privat Vis mer

Døtrene var på den tiden 11 og 13 år. Begge hadde fått LED-lyslenker til jul, og pyntet med dem langs taklistene på rommene sine.

– Samboeren min hadde bestilt dem på nett, og de kostet litt, og var ikke noen billige greier, forteller Mari.

Til lyslenkene hørte en transformatorboks, som sto i stikkontakten under vinduet. Der eldstedatteren hadde lange gardiner, hadde yngstedatteren til alt hell korte, så da transformatorboksen tok fyr, nådde ikke flammen opp til gardinene.

LEDLYS TOK FYR: Det var her på ynsgtedatterens rom at det begynte å brenne i kontakten til en ledlyslenke. FOTO: Privat
LEDLYS TOK FYR: Det var her på ynsgtedatterens rom at det begynte å brenne i kontakten til en ledlyslenke. FOTO: Privat Vis mer

– Lykken var at alle barna var ute av huset denne kvelden. Om det hadde tatt fyr kvelden før, mens ni barn lå og sov i andreetasjen, kunne det endt i en tragedie.

Etter skrekkopplevelsen tok Mari og samboeren kontakt med leverandør av lyslenkene, og fortalte hva som hadde skjedd. De fikk pengene tilbake. Likevel, siden den skremmende opplevelsen har Mari fått skrekken:

– Jeg tør ikke å ha LEDlyslenker mer. Det er jeg helt ferdig med.

TOK FYR: Det var transformatoren til denne LED-strimlen som tok fyr inne på barnerommet. FOTO: Privat
TOK FYR: Det var transformatoren til denne LED-strimlen som tok fyr inne på barnerommet. FOTO: Privat Vis mer

KK har tidligere skrevet om Renate, som opplevde marerittet da et telys eksploderte og den flytende stearinen ga henne brannskader på hendene. Etter det sverget hun til telys med LED-lys. For Mari er det imidlertid ikke et alternativ å gå over til telys med LED-teknologi:

– De kan jo være farlig de også. Jeg ringer ofte til bestemoren min på 85 år og sier at hun må huske å slukke dem om kvelden før hun legger seg, og jeg har advart venninner mot LED-lys.

MERKER: Fortsatt er det merker på det som da var yngstejentas rom etter at transformatoren tok fyr. FOTO: Privat
MERKER: Fortsatt er det merker på det som da var yngstejentas rom etter at transformatoren tok fyr. FOTO: Privat Vis mer

Mari våger nesten ikke tenke på hvor ille det kunne gått, og forteller at hun gjerne vil gjøre andre oppmerksom på faren ved å la LED-lys stå på uten tilsyn:

– Lyslenker er det jo mange som har, og de står som regel på hele tiden. Men de kan ta fyr, de også. Det var jo bare tilfeldig at det gikk bra hos oss. Om vi ikke hadde vært hjemme, hadde vi ikke hatt hus i dag. Det er jeg nokså sikker på.

Hun legger til.

– Og enda verre, tenk om barna hadde ligget og sovet, og vi ikke oppdaget brannen?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer