Me

Legen trodde ikke på at Anette Hedgren (21) hadde ME

- Jeg måtte få hjelp til å gjøre helt hverdagslige ting, som å spise og å gå på do. Kroppen var helt utslitt, og jeg gjorde nesten ikke annet enn å sove.

NORGE PÅ TVERS MED ME: Anette har måttet sette livet på pause på grunn av sykdommen. Hun finner glede i naturen, og nekter å la sykdommen stoppe henne fra å gå Norge på tvers. 
 Foto: Privat
NORGE PÅ TVERS MED ME: Anette har måttet sette livet på pause på grunn av sykdommen. Hun finner glede i naturen, og nekter å la sykdommen stoppe henne fra å gå Norge på tvers. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykdommen ME (Myalgisk encefalomyelitt/encefalopati) klassifiseres som en nevrologisk sykdom. Det som kjennetegner sykdommen er at man raskt blir utmattet, og får flere tilleggsplager.

Det finnes ikke eksakte tall på hvor mange som har ME, og antallet avhenger av hvilke sykdomskriterier som brukes, forklarer lege Paul Kavli, som driver egen praksis i Oslo.

– Det er høyest forekomst blant kvinner mellom 20 og 40 år, og en mindre topp blant ungdom – også der hyppigere blant jenter. Dette er ikke en vanlig tilstand, men heller ikke veldig uvanlig. Den enkelte fastlege vil møte noen, men ikke mange nok til å få god erfaring med problemet, sier han.

For en lege som har god erfaring med tilstanden, er den ikke vanskelig å utrede, men utredningen må være tilstrekkelig grundig. 

– Det er spesielt viktig å utelukke andre tilstander/sykdommer av somatisk eller psykisk karakter som kan forklare utmattelsen med ledsagende plager. Noen ganger er denne utelukkelsesprosessen vanskelig. 

LES OGSÅ: Er du konstant trøtt og sliten?

Symptomene som skal tas på alvor

Vedvarende sterk utmattelse og betydelig svekket generell fungering med stort hvilebehov, mental tretthet med svekket konsentrasjonsevne og svært dårlig søvnkvalitet, er tegn på at du bør oppsøke lege.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer