Bytte etternavn

Lei av etternavnet ditt?

Det er faktisk gjort i en håndvending å bytte det. Men ikke til hva som helst …

NYTT NAVN: Å endre etternavnet er ikke så vanskelig. Men det kan være lurt å tenke seg om. FOTO: NTB
NYTT NAVN: Å endre etternavnet er ikke så vanskelig. Men det kan være lurt å tenke seg om. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I Norge heter over 53 000 personer Hansen til etternavn. Det gjør Hansen til Norges mest brukte etternavn, tett etterfulgt av Johansen og Olsen på henholdsvis drøyt 50 000 og 49 000.

Videre nedover lista følger klassiske sen-navn, som Olsen, Larsen, Andersen og Pedersen.

De stolte sen-navnene stammer fra gammel nordisk navnetradisjon, fra den tiden sønner fikk etternavn etter farens fornavn. Sen-navnene har siden blitt rene slektsnavn, uavhengig av fars fornavn.

Vil skille seg ut

Selv om navnet ikke skjemmer noen, som uttrykket heter, hender det fra tid til annen at noen ønsker seg et annet etternavn, enten utgangspunktet er et vanlig etternavn, eller et veldig uvanlig et.

Navneloven har de senere år åpnet for at vi har sett etternavn som Espen Thoresenværsågodtakksladuha, og andre oppfinnsomheter, og det er dermed lett å tro at den som er lei av navnet sitt kan skifte til hva som helst.

Det er imidlertid langt fra tilfelle.

De forbudte navnene

KK har tidligere skrevet om navn som er forbudt i deler av verden. Vi har skrevet om de aller sjeldneste navnene i Norge, og om det vanlige kvinnenavnet som fikk seg et skudd for baugen, alt grunnet en vits servert på scenen.

Vi har skrevet om navnene som er i ferd med å forsvinne, om navnene inspirert av verdensrommet, og om de svenske navnene som også kommer hit. Og vi har skrevet om 70-tallsnavnene som kanskje kommer tilbake, og de sjeldne navnene fra 1800-tallet som kanskje kan inspirere når man skal navngi den lille?

Misfornøyd?

Men hva om du er misfornøyd med ditt eget navn? Hva om du synes foreldrene dine kunne vært litt mer oppfinnsomme med fornavnet, og hva om du ønsker deg en litt mer fornem schwung over etternavnet? Eller hva om du har et etternavn som er så uvanlig at du er lei av å alltid måtte stave det?

Ifølge Skatteetaten kan den som er over 16 år skifte både fornavn, mellomnavn og etternavn, og om navnet godkjennes automatisk, vil navneendringer registreres umiddelbart. Ved øvrige tilfeller må man regne med opp til fire ukers behandlingstid.

Svensk schwung?

Å skifte navn koster ingenting. Men hvilke etternavn kan du så velge mellom? Er tiden endelig inne for å få et fornemt navn med von eller van, eller noe annet fint du har funnet i den svenske Adelskalenderen?

Loven sier at dersom et etternavn deles av flere enn 200 personer i Norge, er etternavnet såkalt fritt. Som hovedregel kan du dermed velge fritt blant slike frie etternavn. Heter du Olsen kan du altså fritt skifte til Hansen, og til ganske mange andre etternavn også.

Men ønsker du deg noe skikkelig spesielt, er det første du må gjøre å gå til oversikten over hvor mange som har samme etternavn. Den finner du på Statistisk sentralbyrås navnesøk.

Er det færre enn 200 personer i Norge som har etternavnet, kalles det for beskyttet. For at du skal kunne ta et beskyttet etternavn, må alle som allerede heter det, godkjenne det. Du må altså henvende deg til hver og en, og spørre om de synes det er i orden.

Dersom du fortsatt føler deg motivert til å prøve, kan du ta kontakt med Skatteetaten for å forhøre deg hvordan du formelt kontakter disse personene.

Flere innganger til navnelykke

Skulle du føle at oppgaven er uoverstigelig, kan et beskyttet etternavn også bli ditt dersom du har en tilknytning til navnet, for eksempel ved slektskap, ekteskap, samboerskap der man har bodd sammen i minst to år eller har felles barn, adopsjon, steforeldreforhold eller fosterforeldreforhold, ifølge kapittel 2 i navneloven.

Bordet fanger?

La oss si du står der med ditt nye etternavn, og føler at det gamle navnet i grunnen var mer deg? Går det an å skifte flere ganger, eller er man stuck med ungdommens kanskje svermeriske valg?

Er du over 16 år, kan du i utgangspunktet ikke ta, endre eller fjerne fornavn eller etternavn mer en én gang hvert tiende år. Likevel finnes det unntak. Om du har tatt, endret eller fjernet et navn, kan du likevel innen 10 år:

  • ta etternavnet til en ektefelle eller en samboer som du har bodd sammen med i minst to år, eller som du har barn sammen med.
  • ta et etternavn som du har hatt tidligere.
  • ta etternavnet til steforeldre, fosterforeldre eller adoptivforeldre.
  • endre fornavnet tilbake til det fornavnet du hadde før du endret det.
  • ta, endre eller sløyfe fornavn eller etternavn dersom det foreligger særlige grunner.

Navnetrend

Ifølge statistikk fra Skattedirektoratet ser man en økning i antall navneskifte. Helen Rist, kommunikasjonsrådgiver ved Skattedirektoratet, har tidligere sagt til KK at det i 2019 ble registrert 49 305 navneendringer total i Norge.

– Men vi har ikke statistikk som skiller menn og kvinner, eller fornavn og etternavn. En overveiende del av endringene er endringer av mellomnavn og etternavn, forklarte Rist.

– En god del er også begrunnet i at man vil ta tilbake et opprinnelig etternavn, for eksempel etter en separasjon eller skilsmisse. Mange ønsker å ta nytt navn, for eksempel fra gården de eier eller bor på. Mange ønsker også å ta et mellomnavn eller etternavn som en av forfedrene eller formødrene har hatt. Noen få ønsker et helt nytt etternavn som de har funnet.

Kilder: SSB, Skatteetaten

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer