Bytte etternavn

Lei av etternavnet ditt?

Det er faktisk gjort i en håndvending å bytte det. Men ikke til hva som helst …

NYTT NAVN: Å endre etternavnet er ikke så vanskelig. Men det kan være lurt å tenke seg om. FOTO: NTB
NYTT NAVN: Å endre etternavnet er ikke så vanskelig. Men det kan være lurt å tenke seg om. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I Norge heter over 53 000 personer Hansen til etternavn. Det gjør Hansen til Norges mest brukte etternavn, tett etterfulgt av Johansen og Olsen på henholdsvis drøyt 50 000 og 49 000.

Videre nedover lista følger klassiske sen-navn, som Olsen, Larsen, Andersen og Pedersen.

De stolte sen-navnene stammer fra gammel nordisk navnetradisjon, fra den tiden sønner fikk etternavn etter farens fornavn. Sen-navnene har siden blitt rene slektsnavn, uavhengig av fars fornavn.

Vil skille seg ut

Selv om navnet ikke skjemmer noen, som uttrykket heter, hender det fra tid til annen at noen ønsker seg et annet etternavn, enten utgangspunktet er et vanlig etternavn, eller et veldig uvanlig et.

Navneloven har de senere år åpnet for at vi har sett etternavn som Espen Thoresenværsågodtakksladuha, og andre oppfinnsomheter, og det er dermed lett å tro at den som er lei av navnet sitt kan skifte til hva som helst.

Det er imidlertid langt fra tilfelle.

De forbudte navnene

KK har tidligere skrevet om navn som er forbudt i deler av verden. Vi har skrevet om de aller sjeldneste navnene i Norge, og om det vanlige kvinnenavnet som fikk seg et skudd for baugen, alt grunnet en vits servert på scenen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer