Flukten over grensen

Leif var 12 år da han måtte flykte unna nazistene

Den norske gutten la ut på strabasiøs ferd med sin mor og lillesøster.

FLUKTEN OVER GRENSEN: Leif Grusd er en norsk jøde, som fikk kjenne konsekvensene av andre verdenskrig på kroppen da han var barn. Bildet til venstre er tatt to måneder før krigen kom til Norge. Til høyre står han på togstasjonen i Malmø i Sverige, på vei hjem til Norge i 1945. Legg merke til det norske flagget han har festet på dressjakken. FOTO: Privat/Jødisk Museum
FLUKTEN OVER GRENSEN: Leif Grusd er en norsk jøde, som fikk kjenne konsekvensene av andre verdenskrig på kroppen da han var barn. Bildet til venstre er tatt to måneder før krigen kom til Norge. Til høyre står han på togstasjonen i Malmø i Sverige, på vei hjem til Norge i 1945. Legg merke til det norske flagget han har festet på dressjakken. FOTO: Privat/Jødisk Museum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En liten gutt gjemmer seg bak gardinene i familiehjemmet i Erling Skjalgssons gate 24 på Frogner i Oslo. Krigen har allerede vart noen måneder, og niåringen Leif titter med store øyne ut av gardinsprekken og gjennom vinduet.

Nede på gaten har det akkurat ankommet fire sorte biler. Leif, som har sett denne kortesjen mange ganger før, vet at det sitter politifolk i den første og den siste bilen. De har som oppgave å passe på den høyreiste og bredskuldrede mannen, med de store, stirrende øynene, som kommer ensom ut av bil nummer to.

Ut av den tredje bilen kommer en mørkhåret kvinne. Fra de voksne har Leif hørt at den kraftige mannen og den mørke kvinnen heter Vidkun og Maria Quisling. Mer vet ikke niåringen om naboene som har følge av politiet hver gang de skal hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer