Barns lek før og nå

- Leken kunne kanskje være litt farlig, men det tenkte vi aldri på

Når Karin Stenseng (71) tenker tilbake på barndommen, er det tre ting som peker seg ut: Frihet, selvstendighet og vilter lek uten voksne som blandet seg. - Hvis den røffe leken forsvinner er det en katastrofe for oss mennesker, sier NTNU-forsker.

LEK I GAMLE DAGER: Barn vil alltid gripe muligheten til å leke, mener forskerne. Men leken har endret seg mye på noen få generasjoner. Foto: Sv. A. Børretzen / Aktuell / NTB
LEK I GAMLE DAGER: Barn vil alltid gripe muligheten til å leke, mener forskerne. Men leken har endret seg mye på noen få generasjoner. Foto: Sv. A. Børretzen / Aktuell / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da Karin Stenseng (71) var fem år gammel, gikk hun ned til fjæra ved Abelvær i Trøndelag der hun bodde, og satte seg i prammen til faren sin. Alene, uten redningsvest, rodde femåringen rundt og kikket ned på småfisk, krabber, sjøstjerner og alt det spennende som fantes nedi vannet. Ingen advarte henne om at det kunne være farlig, ingen ba henne være forsiktig, ingen ropte at hun måtte komme seg inn til land igjen. Etter en stund, når nysgjerrigheten var stilnet, rodde hun inn til land igjen, fortøyde båten og fant noe annet å leke med.

- Jeg var sikkert ikke så langt utpå, og det kan hende at det var noen voksne som hadde et lite øye på meg fra arbeidsplassen sin på kaia. Men jeg følte meg trygg i båten alene, jeg visste at jeg mestret det. Det er et fint minne, forteller Karin.

Bare for barn

Når Karin tenker tilbake og snakker om hvordan de lekte da hun var barn, er det én ting som trer tydelig fram: Det var ingen voksne med. De var stort sett ikke i nærheten, heller. De voksne holdt ikke oppsyn eller passet på at alle fulgte reglene, de organiserte ikke lekegrupper eller felles aktiviteter, de fordelte ikke i rettferdige lag eller sørget for at alle ble inkludert, de var ikke strenge eller bekymret eller ropte at man skulle passe seg og være forsiktig. De voksne var på arbeid eller hjemme og laget middag. Leken var for barn, og barn alene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.