Overaktiv blære

Lena (49) kunne ikke le eller løpe uten å tisse på seg

- Nå kan jeg jogge og gjøre alt jeg ikke kunne før, uten å være redd for å tisse meg ut.

GÅR MANGE TURER SAMMEN: Lena Fagervoll Brandskogsand sammen med hunden Enya, som hun elsker å gå turer og jogge med. Foto: Privat
GÅR MANGE TURER SAMMEN: Lena Fagervoll Brandskogsand sammen med hunden Enya, som hun elsker å gå turer og jogge med. Foto: Privat Vis mer
Publisert

På enhver fest er det alltid en person som må tisse etter hver eneste drikkeenhet, og vi kjenner alle kollegaen som har minst fem tissepauser i løpet av arbeidsdagen.

Noen føler at de må tisse oftere enn andre, noe som kan være plagsomt om man ikke har et toalett i umiddelbar nærhet. Kanskje du må bruke det skitne offentlige toalettet, den stinkende utedoen eller forlate gullplassen på konserten fordi du bare tisse.

Hyppig vannlating kan være et tegn på overaktiv blære, som er en form for urininkontinens. Man får gjerne en sterk og brå vannlatingstrang, og må tisse hyppig, dag og natt. Noen sliter også med urinlekkasje. For å få diagnosen, må andre tilstander være utelukket.

Mange sliter med overaktiv blære – en norsk undersøkelse har vist at cirka 25 prosent av alle kvinner har opplevd urinlekkasje. Cirka 11 prosent hadde overaktiv blære, og 36 prosent hadde en blanding av overaktiv blære og stressinkontinens. Forekomsten er hyppigere blant kvinner enn menn, og forekomsten øker med alderen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer