Hjerneslag:

Lena fikk hjerneslag som 23-åring: - På mange måter er jeg blitt en bedre person

Etter hjerneslaget hadde Lena lammelser på venstre side og kunne hverken sitte, gå eller spise på egenhånd. Slik kjempet hun seg tilbake.

FIKK HJERNESLAG I UNG ALDER: Da Lena som 23-åring fikk de første symptomene på hjerneslag, trodde legene det var migrene. Foto: Privat
FIKK HJERNESLAG I UNG ALDER: Da Lena som 23-åring fikk de første symptomene på hjerneslag, trodde legene det var migrene. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det eneste som er sikkert i livet, er at det aldri blir helt slik du hadde tenkt deg det, sier Lena Klingan (45).

Bare 23 år gammel opplevde hun at livet tok en helt ny retning, da hun ble rammet av hjerneslag.

Lena tenker tilbake til høsten 1996 da hun var inne i sitt andre studieår ved reiselivsstudiet på Høgskolen i Lillehammer.

Den spreke og aktive jenta bor i kollektiv med fem studievenninner, trener håndball på fritiden og stortrives med studenttilværelsen.

Trodde hun hadde migrene

Det første symptomet på at noe er galt kommer i form av en grusom hodepine. Lena oppsøker legen som raskt konkluderer med at det nok dreier seg om migrene.

– Det er vanskelig å beskrive hodepinen, men den var utrolig smertefull og kom fra et sted bak i hodet, forteller Lena.

– Fornøyd og glad over å få vite hva det var som feilte meg, reiste jeg hjem med migrenediagnose.

Morgenen etter sitter Lena ved frokostbordet sammen med en av kollektivvenninne sine. Plutselig faller hun om og deiser i bordet, deretter kaster hun opp. Vennene tilkaller hjelp og i all hast kjøres hun til sykehuset.

– Men fordi det var helg og jeg allerede hadde fått en «migrenediagnose», ble det ikke gjort stort. Jeg lagt inn på et mørkt rom på sykehuset og jeg har i ettertid fått fortalt at vennene mine tok vare på meg den helgen. De hadde det nok helt forferdelig da jeg kastet opp hele tiden. Først mandag morgen ble jeg sendt i røntgen og da oppdaget legene noe de trodde kunne være en svulst i hjernen, forteller Lena.

Hun blir deretter sendt videre til Rikshospitalet i Oslo hvor nærmere undersøkelser viser at det slett ikke dreier seg om en svulst, men at hun har en blodutredning i hjernen.

– Jeg hadde altså ligget i to døgn på sykehuset med blodpropp, det er i grunn et under at jeg overlevde, sier Lena.

LES OGSÅ: Slagsymptomene du ikke bør overse

Kunne ikke gå, sitte eller spise på egenhånd

Lena opereres umiddelbart og våkner senere opp til en helt ny hverdag. Hjerneskaden har gitt henne lammelser på venstre side av kroppen, noe som innebærer at hun hverken kan sitte, gå eller spise på egenhånd.

Etter to måneder på sykehus går hun gjennom åtte måneder med beinhard opptrening på Sunnaas Sykehus, som er Norges største spesialsykehus innen rehabilitering og fysikalsk medisin.

Her får hun vite at hun mest sannsynlig ikke vil kunne gå på minst fem år, men med en ekstrem ståpåvilje gjør Lena legenes spådom til skamme. Bare fem måneder senere tar hun sine første skritt.

– De hadde fjernet halve lillehjernen min på venstre side, noe som blant annet førte til at balansen min var borte. Jeg måtte derfor trene opp høyre hjernehalvdel til å overta de funksjonene som var på venstre side, forklarer Lena.

– Jeg hadde en indre styrke som bare slo inn fordi jeg ikke hadde noe annet valg. Det er rart hvilke evner vi har når det å være sterk er det eneste du kan være.

Allerede høsten året etter hjerneslaget er Lena tilbake på skolebenken hvor hun fortsetter studiene sine, til tross for at hun har en rekke mén etter hjerneslaget. Samsynvansker gjør det vanskelig for henne å lese og krever at hun staver seg ord for ord gjennom skolebøkene.

Det tøffe tilbakeslaget

Ting ser allikevel lysere ut for henne når hun sommeren etter reiser hjem til hjembyen Narvik på sommerferie.

– Jeg hadde kommet meg gjennom veldig mange barrièrer det året og følte at jeg var i en veldig god stim. Fokuset mitt var å trene videre og at jeg skulle stå på for å klare å ta bachelor, forteller Lena.

– Men som alltid når man jobber så hardt for å nå et mål, skjer det noe som får deg ned på jorden igjen og som kan få deg til å gi opp.

Etter sommerferien reiser Lena tilbake til Lillehammer for å ta siste år av reiselivsstudiet. I kollektivet ligger det en lapp til henne om at hun må ta kontakt med skolen. Her får hun overbrakt en uventet beskjed; moren som hun bare for en uke siden har tatt farvel med i Narvik, er død.

For Lena blir dette et hardt tilbakeslag og hun beslutter seg for å ta en pause fra studiene. Hun reiser hjem til Narvik men ett år senere er hun tilbake for å fullføre studiene. Hun kjemper videre og fullfører ikke bare reiselivsstudiet, men tar også videre utdanning for å kunne jobbe som lærer.

LES OGSÅ: Hjerneslag - noen risikofaktorer er unike for unge kvinner

Fikk kommentar om at hun var en «firer»

I dag har Lena det hun selv betegner som et helt vanlig liv. I tillegg til å være i full jobb, holder hun foredrag om det hun har gjennomgått og i fremtiden ligger det planer om en bok. Ønsket er å gi folk kunnskap og innsikt om hjerneslag, samt å vise at man gjennom menneskelig styrke kan mobilisere seg selv etter motgang i livet.

Hun sliter riktignok fortsatt med varige mén, hvor det mest synlige er ansiktslammelse på venstre side. Facialis Parese er ifølge Helsenorge.no ikke uvanlig ved hjerneslag og for mange vil lammelsen gå tilbake av seg selv.

Hos Lena har den imidlertid blitt varig og hun har gjennomgått operasjoner for å få mer bevegelse i ansiktet. I tillegg til lammelser sliter hun med balansen og fatigue som innebærer at hun plutselig kan bli helt tappet for energi.

– Utseende er utseende, det betyr ikke så mye. Det er klart at alle som skiller seg ut blir lagt merke til, men ingen stirrer på deg av ond vilje – de gjør det fordi det er unormalt. Dessverre kan dette være veldig hemmende for mange, noe jeg synes er trist, sier hun.

– Men det hender at jeg også kan bli irritert når folk er ubetenksomme. Jeg husker godt en kommentar jeg fikk fra en fyr på et utested; «da jeg så deg på lang avstand var du en nier, men når jeg kom nærmere ser jeg at du er en firer!».

– Jeg har nok holdt meg unna slike sjekkesituasjoner da jeg ikke ville ha det nederlaget, den eneste jeg tror jeg har sjekket opp er nok kanskje mannen min, smiler hun.

LES OGSÅ: Ville du kjent igjen et slag?

Har aldri kjent seg deprimert eller bitter

Ektemannen Raymond er Lenas støtte i tykt og tynt, og sammen har de to barn på 11 og 15 år. Men å bli gravid var noe hun ble advart mot av legene, da de mente en graviditet var for risikabelt i forhold til det å få en ny blodpropp.

– De visste heller ikke hvor omfattende lammelsene var på innsiden av kroppen min, slik at det ble besluttet at jeg måtte ta keisersnitt. Jeg gikk på en spesiell blodfortynnende medisin gjennom begge svangerskapene og måtte under den første fødselen ha et beredskapsteam som var beredt til å hjelpe dersom det skulle gå galt. Men alt gikk greit og jeg hadde ingen komplikasjoner, sier hun.

Selv om hjerneslaget endret alt og ga Lena ny og uventet retning i livet, har hun aldri vært deprimert eller bitter.

– Dette er min livshistorie og vi har alle våre utfordringer i livet. På mange måter har jeg nok også blitt en bedre person på grunn av alt som har hendt. Det er ikke bare negativt med utfordringer, vi får noen andre perspektiver og det tror jeg ikke vi har vondt av, sier hun.

– For å komme deg gjennom noe slikt blir du enormt egoistisk, men på en god måte. Fokuset mitt har hele tiden vært at jeg skulle bli så bra som mulig og at jeg ikke skulle ha noe uprøvd. Utgangspunktet mitt var at jeg lå i en sykeseng fordi jeg ikke engang kunne sitte selv. Gjennom å stadig nå nye, små mål, har jeg i dag fått et helt vanlig og godt liv.

LES OGSÅ: Hjerneslag: - Halvparten kan forhindres

Vanlig med varige mén etter hjerneslag

Hvert år rammes ifølge Helsenorge.no cirka 12 000 mennesker av hjerneslag i Norge. Personer ned i 20-årsalderen kan rammes, men risikoen øker betydelig med alderen og gjennomsnittsalderen er 75 år. I svært sjeldne tilfeller kan også barn få hjerneslag.

Tall fra Hjerte- og karregisteret viser at årlig rammes færre enn 1000 personer under 50 år av hjerneslag.

Rundt 85 prosent av alle hjerneslag er forårsaket av redusert blodtilførsel til hjernen, som regel på grunn av en blodpropp, mens rundt 15 prosent av hjerneslagene skyldes en hjerneblødning.

Hilde Bergersen er psykolog og spesialist i klinisk nevropsykologi ved Sunnaas sykehus HF, avdeling for hjerneslag. Hun forteller at det etter et alvorlig hjerneslag er veldig vanlig å få varige mén.

– Det som kanskje får størst konsekvens for de fleste, er at man etter et hjerneslag blir fortere trøtt og sliten. Dette rammer både unge og gamle, men det oppleves gjerne som et større problem hos unge. Når man er ung forventes det jo at man holder et høyere tempo og at man er i jobb, mens det er mer vanlig at eldre mennesker har skavanker som gjør at de ikke kan jobbe.

– Etter et hjerneslag er det veldig vanlig å bli uføretrygdet og de som kommer i jobb jobber oftest i en redusert stilling med redusert ansvar. For enkelte kan det være vanskelig å føle på at de ikke bidrar i samfunnet i like stor grad som før og det å oppleve seg selv som en belastning kan være en psykisk påkjenning. Selv om dette ikke er moro for eldre mennesker heller, er det mer forventet at man tar imot hjelp i den alderen, sier hun.

VANLIG MED VARIGE MÉN: Ifølge psykolog Hilde Bergersen, kan unge slagpasienter ofte slite med litt andre utfordringer enn eldre. Foto: Privat
VANLIG MED VARIGE MÉN: Ifølge psykolog Hilde Bergersen, kan unge slagpasienter ofte slite med litt andre utfordringer enn eldre. Foto: Privat Vis mer

Føler seg lite attraktive

Et annet problem som spesielt rammer mange unge som har hatt et alvorlig hjerneslag, er at de kan oppleve seg selv som lite attraktive på sjekkemarkedet.

Mens eldre slagpasienter gjerne har lengre forhold bak seg eller en partner som støtter dem, kan det være vanskelig for unge, uetablerte mennesker å se for seg en slik fremtid.

– De skammer seg kanskje over å være halt eller at de er skeive i ansiktet. Enkelte sliter med angst for å få et nytt slag. Dette er noe av det som kan gå ut over kjønnslivet etter hjerneslag.

– Noen kan bli ekstra sjenerte og mister det sosiale nettverket de hadde før. Støtte fra familie og venner blir veldig viktig i perioden etter et slag og unge jeg har snakket med forteller at de har kommet nærmere foreldrene sine. Andre forteller om venner som tilrettelegger for at de skal få være med på aktiviteter, sier Bergersen.

Hun legger til at det også er vanlig at tankevirksomheten kan gå tregere etter et slag. Dette har konsekvenser for bilkjøring. Ifølge nye forskrifter for førerkort gjelder kjøreforbud første halvår etter alvorlige hjerneslag. For å få sertifikatet tilbake må den slagrammede få ny helseattest fra fastlegen sin og kanskje gjennomgå testing for å blant annet vurdere mentalt tempo.

– Med dagens hjelpemidler trenger man ikke være så godt fungerende i kroppen for å kjøre bil, men man må ha evnen til å tenke effektivt og raskt. Forskning viser imidlertid at slagrammede ikke er involvert i flere ulykker enn andre mennesker. Det skyldes kanskje at de kjører annerledes enn før fordi de merker at de er trege. De unngår gjerne rushtrafikk og å kjøre i mørket, og er generelt sett mer forsiktige i trafikken.

Legg å over- og undervurdere slagrammede

Det er ifølge Bergersen lett å både over- og undervurdere mennesker som har vært rammet av slag, kanskje spesielt de som sliter med språkvansker.

Enkelte får afasi, som er en svikt i evnen til å bruke og forstå ord. De kan ha vansker med å finne ord eller så blir talen mer langsom. Når du både ser og høres annerledes ut enn før, er det lett for andre å regne med at du ikke skjønner noe. Samtidig er det lett å tro at personen forstår alt like godt som før, når vedkommende har normalt kroppsspråk og tydeligvis forstår en del.

– Enkelte kan bli fornærmet over at det ikke forventes nok av dem, mens noen kan føle seg mislykket fordi det forventes for mye. Men selv om man ikke er helt som før er det viktig å akseptere seg selv og vite at man er bra nok og er like mye verdt som før.

LES OGSÅ: Therèse (26) fikk slag mens hun var gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer