LENE ALEXANDRA ØIEN: - Jeg drømmer om så mangt, og i drømmene er alt lov.  Foto: Astrid Waller
LENE ALEXANDRA ØIEN: - Jeg drømmer om så mangt, og i drømmene er alt lov. Foto: Astrid WallerVis mer

Lene Alexandra øien

Lene Alexandras nye hverdag

– Jeg beundrer solide, hard working damer som er tydelige på hvem de er og hva de vil.

KK.NO: - Jeg er født ja-menneske, og har alltid hatt et stort behov for å hjelpe andre, sier Lene Alexandra Øien (33). Hun drikker kaffe og myser mot sommerregnet, som langsomt siler nedover ruten på bakeriet på Tjuvholmen i Oslo hvor vi sitter.

– Selv da jeg slet med spiseforstyrrelser og depresjoner, satte jeg meg selv til side for å hjelpe andre.

Jeg sa for mye ja til andre, og for mye nei til meg selv. Så mistet jeg balansen. Men med årene har jeg lært meg til å praktisere positiv egoisme.

Fortsatt må Lene Alexandra trene jevnlig på å sette grenser. Det er lett å få tilbakefall. For er du født ja-menneske, ja så sitter det i ryggmargen. Lene Alexandra er blitt flinkere til å nyte øyeblikkene. Hun har innsett at livet er nå. 

– Vi lever kanskje bare én gang – og vi aner ikke hvor lenge. En del mennesker våkner opp i 40-50-årsalderen og innser at mange år har gått, uten at de har hatt et bevisst nok forhold til hvordan de brukte tiden. Jeg ønsker ikke å være en av dem. 

 Lene Alexander Foto: Astrid Waller
Lene Alexander Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Lene Alexandra: - Hadde nok vært død uten mammas støtte

Fortiden med sine opp- og nedturer er et tilbakelagt kapittel i Lene Alexandras liv, men hun ser på den som nyttig erfaring. 

– Fortiden min ga berikende kunnskap, som jeg aldri kunne ha lest meg til. Fremtiden vet vi lite om. Man kan ha drømmer og mål – og slik sett påvirke en del, men det er begrenset hvor mye vi kan styre det som skjer. Derfor er det så viktig å være til stede i livet mens man har det.

– Hva er det du drømmer om? 

– Jeg drømmer om så mangt, og i drømmene er alt lov! 

I april i år skrev Lene Alexandra på bloggen sin at hun var blitt kjæreste med Henriette Grønn, som er prosjektleder i Geelmuyden.Kiese. Hun ønsker ikke å snakke om forholdet.

Men Lene Alexandra har fortsatt behov for en del tid alene. Hun har brukt mye tid på å finne ut hvordan hun kan få mest mulig ut av seg selv – og alenetid er en del av svaret.

– «Me time» gir meg energi og gjør meg kreativ. Med årene har jeg utviklet mye empati. Jeg leser mennesker godt og tar inn energier – og trenger tid alene til å reflektere mellom møtene med alle de fine menneskene jeg i dag omgir meg med. 

Egentid for Lene kan være å legge seg på sofaen på hjemmekontoretmens hun hører jazz, ta seg en rolig løpetur, eller trene styke med upbeat-musikk – som bidrar til å få ut frustrasjon.

En annen drøm er å åpne et studio med et team som videreformidler livsstilsfilosofien hennes, pusher folk til å nå sine mål, oppnå økt livskvalitet og til å bli den beste utgaven av seg selv.

– Hvem beundrer du?

– Jeg beundrer mange. Hodejeger Trine-Lise Jagge, coach Erica Grunnvoll, foredragsholder og lærer på BI, Cecilie Staude, manageren min, Marte Schei - og min kjære Henriette. Jeg beundrer flest kvinner, egentlig.

– Hvorfor det?

– Det er vel ingen tvil om hvem som tar over verden, kommer det kontant fra Lene Alexandra, etterfulgt av latter.

– Vel, skal vi snakke om menn, tror jeg det må bli i et helt eget intervju, konstaterer hun lattermildt.

– Hva er det ved kjæresten din og de andre damene som du beundrer?

– Jeg beundrer solide, «hard working» damer. De som er tydelige på hvem de er og hva de vil – og er seg selv. Som er sterke og deler kunnskap, inspirerer og heier fram medsøstre. 

LES OGSÅ: Det var jo levebrøda mine

 Lene Alexander Foto: Astrid Waller
Lene Alexander Foto: Astrid Waller Vis mer

I dag lever Lene Alexandra av å hjelpe mennesker med å gå ned i vekt, spise sunt og med å finne den gode balansen i livet, både fysisk og mentalt. Noen av kundene hennes har stått fram offentlig og sagt at hun er deres største inspirator.

– Det er helt utrolig at jeg blir sett på som en inspirator. Jeg kjenner at jeg må smake litt på det ordet. Jeg føler meg beæret over at mennesker faktisk velger å la seg inspirere av meg. Og jeg føler meg heldig som har venner som har tro på meg, de dagene jeg ikke har like mye tro på meg selv. 

Lene Alexandra er kanskje ekstra takknemlig for inspiratorstempelet fordi tilværelsen hennes en gang var så fjernt fra det livet hun lever i dag. Det var i 2008 hun bestemte seg for å ta tak.

Lene Alexandra hadde da opparbeidet seg et image som blond bimbo. Fordi hun var redd for ikke å bli likt, og for at folk skulle synes hun var kjedelig, hvis hun viste sitt sanne jeg. Hun hadde brukt mye tid på å bygge opp en merkevare basert på det å spille på sex. 

– Jeg levde på mange måter ut barndomsdrømmen – og nådde flere av målene mine. Jeg jobbet som modell og turnerte som artist. Jeg deltok i Grand Prix, spilte i film og musikkvideoer og var en del av showbiz i flere år.

Lene Alexandra nådde et nok-punkt. Hun opplevde at godt voksne personer i underholdningsbransjen utnyttet godtroenheten, uvitenheten og usikkerheten hennes – og hun kjente at det var på tide å ta over kontrollen i sitt eget liv. Lene Alexandra ønsket å bli respektert.

– Jeg savnet substans og mening. Jeg var kunnskapstørst – og bestemte meg for å se 10 år frem i tid. Jeg kunne ikke leve av utseendet for alltid – og trengte flere bein å stå på. 

Lene Alexandra skjønte at hun måtte starte med seg selv. At hun var nødt til å akseptere seg selv som bra nok – før hun kunne overbevise andre om at hun var det. Hun startet med å lese selvhjelpsbøker, og begynte å ta avgjørelser basert på sin egen magefølelse. Hun stilte seg selv spørsmålene om hvem hun er, hva hun er god på og hva som gjør henne glad.

– Jeg begynte å trene styrke, og det ga meg en enorm mestringsfølelse. Fokuset på å bli sterk framfor å være tynnest mulig, gjorde at jeg klarte å bli kvitt spiseforstyrrelsene. Jeg gikk til psykolog og ble mer bevisst på meg selv. Jeg lærte å sette grenser og å si nei – og beveget meg bort fra å være en pleaser til å bli en hjelper, sier Lene Alexandra.

Motivasjonen hennes var først og fremst å hjelpe seg selv – men også å dele sine erfaringer med alle de jentene som fortsatt strever og tenker at de ikke er bra nok.

– Hva inspirerer deg?

– Jeg lar meg lett inspirere, og mener at jeg kan lære noe av de fleste menneskene jeg møter på min vei. Slik tror jeg det er for de fleste, hvis man har den riktige innstillingen. Om du lytter til et foredrag og ikke lar deg inspirere, vil det være bortkastet tid.

- Men om du stiller med et åpent sinn og tenker at alle mennesker er like mye verdt og har noe å lære bort, er sjansen større for å bli inspirert, fremfor å sitte der som en kritisk bedreviter.

LES OGSÅ: - Har vært kjempebekymret for at han skal dø

 Lene Alexander Foto: Astrid Waller
Lene Alexander Foto: Astrid Waller Vis mer

For Lene Alexandra er kundene en utvidet familie. De gir henne så mye.

– Drømmer du om egne barn?

– Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil ha barn. Jeg har en hektisk timeplan – og barn innebærer et stort ansvar i 20 år, og ofte enda lenger også. Hvis jeg bestemmer meg for å få barn, vil jeg gå ordentlig inn for å ta det ansvaret. Jeg vil ikke føle meg komfortabel med å få barn uten å vite at jeg har nok tid til det.

I jobben sin har Lene Alexandra møtt mange unge jenter som har ressurssterke foreldre, materielt sett. De gir barna alt de ønsker seg, og litt til. Men de unge jentene betror Lene at de savner foreldre som er til stede; trygge voksenpersoner som ser dem og gir dem kjærlighet.

– Barn trenger å bli sett – og det blir de ikke når foreldrene ikke klarer å sette sine egne behov til side, men i stedet prioriterer egoistisk.

Lene Alexandra opplever at det ligger et press og en slags forventning til A4-familien, som om det er fasiten på et fullverdig liv for alle. Hun sier hun undrer seg over hvorfor mange mener at det er egoistisk å ikke få barn. 

– Jeg synes ikke det er riktig at noen skal se på dem som ikke får barn som egoister som mangler et omsorgsgen. Begge valg må respekteres, og vi må huske på at det ikke er alle som har et valg engang. Noen kan jo ikke få barn av biologiske årsaker.

Slik livet er akkurat nå, føles det riktig for Lene Alexandra å bruke kreftene sine på å gi omsorgen sin til vennene, kjæresten og den familien hun allerede har. 

– Jeg får dessuten vise mye omsorg gjennom jobben.

Lene Alexandra har alltid vært venninnen som blir ringt når noen kommer opp i en vanskelig situasjon og trenger en samtalepartner.

– Jeg er «open minded» og dømmer ikke. Mennesker åpner seg lett for meg. 

Lene Alexandras nye hverdag

Lene Alexandra er takknemlig for livet slik det er i dag. Hun synes det er fantastisk å kunne si at hun i dag er på et balansert og godt sted i livet.

– Men jeg har erfart at det alltid vil komme overraskelser og utfordringer – og har derfor valgt å ta kontroll over det jeg faktisk kan kontrollere, sier Lene Alexandra Øien.

Makeup og hår: Jon Lundemoen

Denne saken er på trykk i KK 30, som er i salg fredag  24 juli. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: