Flytte til utlandet

Lene og Jonas sa opp jobbene og flyttet til Bangkok

- Vi gikk bare hele vinteren og ventet på at sommeren skulle komme.

FLYTTET TIL VARMEN: Lene og samboer Jonas gjorde det mange drømmer om; de flyttet fra snø og kulde i Norge til varme og strender i Thailand. FOTO: Privat
FLYTTET TIL VARMEN: Lene og samboer Jonas gjorde det mange drømmer om; de flyttet fra snø og kulde i Norge til varme og strender i Thailand. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det aller beste med denne livsstilen er utvilsomt friheten, sier Lene Lønseth Gunvaldsen (38).

For et par år siden bestemte hun og samboer Jonas Jensen (38) seg for å selge nesten alt de eide og flytte til Bangkok, hovedstaden i Thailand.

Lene forteller at planen om å forlate Norge vokste seg gradvis frem. Selv om de trivdes godt i jobbene sine, var de lei av å bli styrt av «åtte til fire livet» og drømte om å drive noe eget. Paret er godt reisevante og har begge bodd i utlandet tidligere, men nå ville de oppleve mer.

– I tillegg hater vi begge vinteren og går nærmest i hi i de kalde månedene. Det var sånn at vi gikk bare hele vinteren og ventet på at sommeren skulle komme, til slutt gikk det opp for oss at vi faktisk kastet bort halve livet vårt på denne måten, forteller hun.

– Vi vurderte flere varme strøk før vi til slutt landet på Thailand. Vi har vært her en del før og det går ganske greit å få visum her. Asia er dessuten en veldig spennende verdensdel og svært ulikt fra Norge.

Solgte leiligheten

Før avreise bestemte de seg for å selge bortimot alt de eide, inkludert Lenes leilighet og det de hadde av møbler. En tidkrevende men befriende prosess.

– Å selge alt var bare deilig! Det er helt utrolig hvor mye drit man sparer på og hva skal man egentlig med det? De få tingene vi tok vare på har vi stående på et seks kvadratmeter stort lager, det dreier seg om noen esker med barndomsminner, en motorsykkel og scooter.

– Før vi reiste, visste vi ikke hvor lenge vi kom til å bli, det kunne jo hende vi bare ble borte i et halvår. Vi valgte derfor å ta vare på enkelte ting som vi nok allikevel kommer til å kvitte oss med når vi kommer tilbake til Norge igjen.

JOBBER DIGITALT: Flyttedrømmen ble en realitet gjennom at både Lene og Jonas startet bedrifter online. FOTO: Privat
JOBBER DIGITALT: Flyttedrømmen ble en realitet gjennom at både Lene og Jonas startet bedrifter online. FOTO: Privat Vis mer

Hadde med seg katten fra Norge

Med seg på reisen over halve jordkloden hadde de også Ina Tangen. En 13 år gammel katt de har adoptert fra Dyrebeskyttelsen og som ble oppkalt etter jenta som fant henne (Ina) og stedet hun ble funnet på (Nesoddtangen).

– Det var ikke noe annet alternativ enn å ta henne med, hun er en av gjengen, sier Lene med et smil.

Frøken Tangen synes, i likhet med sine eiere, å ha funnet seg godt til rette i millionbyen. Den lille familien leier en leilighet i en lavblokk som ligger i en mer vestlig bydel av Bangkok med mange fine butikker og kaféer.

Her har de alle bekvemmeligheter og tilgang til badebasseng og trimrom på området. For mange nordmenn betyr Thailand billig, men ifølge Lene er det ikke så rimelig å bo i Bangkok hvis man ønsker seg samme standard som vi er vant med her hjemme.

– Bangkok er en av de største og mest populære byene i Asia og hovedsteder er jo alltid dyre. Valutasvingningene den siste tiden har også ført til at alt har blitt 50 prosent dyrere siden vi flyttet hit. Her vi bor nå betaler vi cirka 14500 kroner for å leie en treroms leilighet, forteller hun.

– Mange har spurt oss om hvorfor vi ikke heller vil bo i en stråhytte på stranda, men vi synes det blir for kjedelig. Vi liker oss best i storbyer og så kan vi reise til stranda om vi får lyst til det, noe vi gjør jevnlig.

STORBYKATT: Ina Tangen synes å ha taklet flyttingen til storbyen svært godt. FOTO: Privat
STORBYKATT: Ina Tangen synes å ha taklet flyttingen til storbyen svært godt. FOTO: Privat Vis mer

Strenge koronarestriksjoner

Thailand hadde sitt første registrerte tilfelle av Covid-19 i begynnelsen av januar og pasienten var en kinesisk kvinne fra Wuhan. Kineserne utgjør en stor del av turismen i Thailand og mange av dem kommer nettopp fra det området hvor Covid-19 først ble oppdaget.

Thailand har imidlertid færre enn 3500 registrerte koronasmittede, noe som kan tyde på at landets strenge tiltak har fungert.

– De var raskt ute med å innføre portforbud, først til klokka åtte om kvelden og senere utvidet de det til klokken ti. I tillegg bruker alle masker, noe som ikke var vanskelig å få innført da de er vant med å bruke dem fra før. Det er også ofte temperaturmålinger når du skal inn i butikker, forteller Lene.

– En annen stor forskjell fra Norge er at du her må i en statlig karantene når du kommer fra utlandet. Det vil si at du blir tatt med til et eget karantenehotell hvor du må bo i 16 dager. Du får ikke gå ut, all maten blir levert og temperaturen din sjekkes flere ganger om dagen.

Kan ta med seg kontoret

Paret har ingen umiddelbare planer om å flytte hjem og har nå fått innvilget fem års visum i Thailand. Opprinnelig ønsket de å bruke Bangkok som en base for å utforske andre asiatiske land, men de siste månedene har koronapandemien stukket kjepper i hjulene.

– I stedet kommer vi til å reise rundt i Thailand, det er så mye spennende å se og mye variasjon. Det fine er at vi kan ta med oss kontoret når vi er på reise og jobbe fra bassengkanten om vi ønsker det. Friheten gjennomsyrer alt.

– I morgen skal jeg også ta en teoriprøve slik at jeg kan få thailandsk førerkort for motorsykkel og bil, da blir det enda enklere å komme seg rundt.

– Tør du virkelig å kjøre i Bangkok altså?

– Det er faktisk ikke så skummelt og komplisert som man skulle tro, ler Lene. – Jonas har kjørt scooter her hele tiden. Man blir vant og det er et system i kaoset.

Begge jobber online

Lene har bakgrunn som journalist og kommunikasjonsrådgiver, mens Jonas er ingeniør og har jobbet med hardware design.

For å gjøre flyttedrømmen til en virkelighet startet de begge virksomheter online. Jonas driver onlinekurs om programmering, og Lene har bygget sin egen medlemsportal med fokus på å hjelpe andre som ønsker å jobbe som henne.

Mange drømmer om å få mer frihet og jobbe for seg selv. Det finnes utrolig mange muligheter for dem som ønsker å jobbe online, alle har noe de kan hjelpe andre med, sier hun.

– På grunn av koronapandemien har det for mange blitt helt nødvendig å starte digitalt, alt fra personlige trenere til hudpleiesalonger. Jeg hjelper dem med å skalere businessen og jobbe mer strategisk, så de kan få bedre resultater fra det arbeidet de gjør.

TAR KONTORET MED PÅ STRANDA: - Friheten gjennomsyrer alt, sier Lene, som deler glimt fra livet som digital nomade på Instagram under @lenegunvaldsen. FOTO: Privat
TAR KONTORET MED PÅ STRANDA: - Friheten gjennomsyrer alt, sier Lene, som deler glimt fra livet som digital nomade på Instagram under @lenegunvaldsen. FOTO: Privat Vis mer

Tror det vil bli flere digitale nomader

Lene tror at det å jobbe som digitale nomader vil bli enda mer vanlig i tiden fremover. Hun peker på at mange bedrifter i forbindelse med koronakrisen har fått øynene opp for at det faktisk går an å jobbe fra andre steder enn kontoret.

Ifølge BBC har en rekke land også innført egne «digitale nomader visum», for å tiltrekke seg frilansere og andre som ikke er bundet til et fast kontor.

– I Norge har vi ligget litt bakpå på dette feltet, mens det for eksempel i USA finnes hele bedrifter hvor alle jobber «remote». Selv om det er mye arbeid å jobbe for seg selv, er det ufattelig mye mer givende. Nå kan jeg tilpasse arbeidsdagen slik jeg vil og har knapt stilt vekkerklokka siden vi flyttet hit.

Til andre som drømmer om å gjøre det samme, er Lenes råd å legge en god plan.

– Du kommer ingen vei om du ikke vet hva du vil og hvordan du skal komme deg dit. Selv gjorde vi en grundig research på ting som hva maten kostet, hva vi måtte regne med å betale i husleie og hvordan vi skulle tjene pengene. Lager du en detaljert plan vil du ikke la deg hindre av usikkerhet.

– Uansett hvor mye du planlegger kan det allikevel føles skummelt å sette seg på flyet, men det er bare en del av opplevelsen, smiler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer