Forsvunnet ubåt

Letemannskapet har under 48 timer på seg til å redde de fem passasjerene

I ubåten Titan satt det fem personer da den forsvant under en Titanic-ekspedisjon. Nå renner tiden snart ut for letemannskapet.

FORSVUNNET UBÅT: En ubåt er forsvunnet fra en Titanic-ekspedisjon. Tiden renner ut for letemannskapet. FOTO: NTB
FORSVUNNET UBÅT: En ubåt er forsvunnet fra en Titanic-ekspedisjon. Tiden renner ut for letemannskapet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ubåten «Titan» med fem personer om bord har vært savnet siden mandag morgen. Selskapet OceanGate står bak ubåtekspedisjonen som tar forskere og betalingsvillige turister til forliset av Titanic.

Vraket ligger på 3800 meters dyp utenfor kysten av Newfoundland i Atlanterhavet, og det er plass til fem personer i ubåten. Turister må punge ut 250 000 dollar for ekspedisjonen, altså nærmere 2,7 millioner norske kroner.

De fem personene om bord i ubåten har vært savnet siden mandag morgen. For letemannskapet renner tiden ut for å finne dem i live – torsdag morgen vil alt håp være ute.

Anerkjent forretningsmann om bord

Selskapet OceanGate opplyser om at ubåten rommer fem personer – en Titanic-ekspert, en kaptein og tre forskere eller turister.

Den britiske eventyreren Hamish Harding la ut på ekspedisjonen sammen med den pakistanske forretningsmannen Shahzada Dawood og sønnen Sulaiman.

Dawoods familie bekrefter at de to er om bord i båten og takker for medfølelse mens de ber for sikkerheten deres.

EKSPEDISJONSBÅTEN: Dette er ubåten Titan som har vært savnet siden mandag morgen med fem personer om bord. Den er 6,7 meter lang og veier drøyt 10 tonn. FOTO: NTB
EKSPEDISJONSBÅTEN: Dette er ubåten Titan som har vært savnet siden mandag morgen med fem personer om bord. Den er 6,7 meter lang og veier drøyt 10 tonn. FOTO: NTB Vis mer

Tiden renner ut

Ubåten sender signaler til moderskipet på havoverflaten hvert kvarter, men mandag kveld hadde ikke signalene blitt sendt på syv timer. Det betyr at det ikke har vært kontakt med dykkerne i ubåten siden mandag morgen, og tre kvarter etter at dykkerne la ut på ekspedisjonen.

– Vi utforsker og mobiliserer alle muligheter for å bringe mannskapet tilbake i trygghet. Hele vårt fokus er på mannskapet i ubåten og deres familier, meldte OceanGate til BBC mandag.

Ubåten har nok oksygen, mat og drikke for at passasjerene kan overleve i 96 timer. Det betyr at letemannskapet har en stram tidsfrist før alt håp er ute for å finne overlevende i ubåten.

Leteaksjonen pågår i et stort område rundt vraket av Titanic.

Det skal være den dypeste redningsaksjonen i vann noensinne, og det amerikanske og kanadiske forsvaret jobber på spreng, sammen med offentlige etater.

FØR DET SANK: Fotografi av passasjerskipet Titanic, tatt i 1912, like før det la ut på den brutale jomfruturen. FOTO: NTB
FØR DET SANK: Fotografi av passasjerskipet Titanic, tatt i 1912, like før det la ut på den brutale jomfruturen. FOTO: NTB Vis mer

Admiral John Mauger leder søket fra den amerikanske kystvaktens side. Han sier at redningsmannskapet tar forsvinningen personlig og forsikrer om at de gjør alt i sin makt for å få de savnede hjem i sikkerhet.

– Våre tanker er først og fremst med besetningen og deres familier, sa han under en pressekonferanse mandag.

Med sonarbøyer som lytter etter ubåter under vann, flere fly i luften (C130), og flere på vei, samt fly som er egnet til å lete etter ubåter (P8-fly) fra det kanadiske forsvaret, bekrefter Mauger at alle tiltak er satt i gang for å finne ubåten med de fem savnede personene i.

Gledet seg til ekspedisjonen

Familien til eventyreren og forretningsmannen Harding bekrefter at han også er om bord. Dager før ekspedisjonen meldte han selv på Twitter at han var stolt over å kunne delta i ekspedisjonen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer