Brød

Lev lett med hjemmebakt brød

Med lavkarbobølgen ble det populært å bake knekkebrød og brød som slanker. Det finnes flere knallgode alternativer for både gluten­allergikere og deg som vil leve sunt og lett.

Kokosbrød ( lavkarbo og glutenfritt )
(1 brød)

Brødet får deilig smak av kokos. Skjær brødet i tynne skiver ved servering. Du kan tilsette litt kanel eller kardemomme i deigen for å få en spennende kryddersmak.

1 ss fiberhusk
1 dl vann
2 ½ dl kokosmasse
2 dl solsikkefrø
1 ½ dl linfrø
200 g finhakkede mandler
4 egg
4 ss kokosolje
½ ts flaksalt

Bland fiberhusk med vann i en bolle, og la det svelle i 5 minutter. Rør inn kokosmasse, solsikkekjerner, linfrø og finhakkede mandler og deretter resten av ingrediensene.

La røren svelle i 5 minutter.

Ha røren over i en bakepapirkledd og godt smurt brødform, som rommer 1 ½ l.

Stek brødet på nederste rille ved 160° i ca. 1 time.

Avkjøl på rist. Oppbevares brødet i kjøleskap, har det lang holdbarhet.


Les også: Nystekte brød
 

Grove scones
Grove scones Vis mer

Grove scones (gluterfritt)


(3 kaker, 12 biter)
Scones er greit å bake, for de trenger ikke hevetid. Disse sconesene er glutenfrie, men du kan bytte ut til vanlig mel og lage dem på samme måte. Scones smaker best nystekt!

2 dl glutenfri fin melmiks
2 dl glutenfri grov melmiks
2 ss bakepulver
½ dl flytende margarin
½ ts salt
2 dl surmelk

Bland lys og mørk melmiks med bakepulveret i en bolle. Ha i margarin, salt og surmelk.

Arbeid ingrediensene raskt sammen til en deig med en mikser.

Fordel deigen i tre på en bakeplate med bakepapir. Bruk en slikkepott med litt olje når du skal forme deigen, for den er ganske klissete.

Form til 3 runde, litt tykke kaker, og bruk mel på hendene.

Skjær hver kake i fire deler og prikk med en gaffel.

Stek sconesene ved 250° midt i ovnen i ca. 10 minutter.

Avkjøl på rist og server med syltetøy og ost.


Les også: Glutenfrie rundstykker og brød

Skikkelig sprøtt knekkebrød
Skikkelig sprøtt knekkebrød Vis mer


Skikkelig sprøtt knekkebrød (lavkarbo og glutenfritt)


(2 brett)
Du kan bytte ut mandlene i denne oppskriften med malte hasselnøtter eller en blanding 
av nøtter og mandler.

125 g mandler
3 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 ss fiberhusk
1 ts salt
5 dl vann

Mal mandler til fint mel eller bruk ferdig mandelmel.

Rør sammen alle ingrediensene i en bolle, og la røren svelle i ca. 10 minutter.

Bruk en slikkepott, og fordel deigen ut over på bakepapir på to stekebrett.

Skjær deigen i ruter til små knekkebrød.

Stek begge brettene i varmluftsovn ved 160° i 35 minutter. Bytt plass på stekebrettene, og stek videre i 35 minutter.

Åpne ovnsdøren, og la knekkebrødene tørke på ettervarmen.

Ta knekkebrødene opp på rist og bryt i biter. Avkjøl og opp-bevar dem i tett boks.

Vår matjournalist Aase Dotterud
Vår matjournalist Aase Dotterud Vis mer

Til forsiden