Vis mer

Helse

Lider du av B12-mangel?

Travle og stressede Charlotte (45) følte seg utslitt, manglet konsentrasjon og energi. Hun manglet vitamin B12.

Publisert

Hun kom heseblesende inn på kontoret flere minutter forsinket, og sa: «Beklager at jeg er sen. Jeg løper fra det ene til det andre og har egentlig ikke tid til å være her. Men det siste halve året har jeg fått mye mindre energi, jeg blir helt utslitt når jeg trener. Munnen og halsen er veldig sår, og det svir når jeg spiser eller drikker. Jeg har mest lyst til å sove hele tiden. Jeg tror det må være noe feil med meg».

Charlotte hadde tre barn, mann, en krevende jobb, trente tre ganger i uka, fraktet barn til og fra fritidsaktiviteter og bakte til kakelotterier.

Hun hadde også syke foreldre å ta seg av.

Nå følte hun seg sliten i kroppen og hun ble mer andpusten enn hun pleide ved aktivitet. ­Konsentrasjonen var dårligere og hun følte at hun ikke husket noen ting lenger. Det var krevende å holde fokus på vanskelige arbeidsoppgaver på jobben. Hun hadde begynt å få prikkende følelse i fingrene og tærne.

Det viste seg at Charlotte hadde vitaminmangel. Hun manglet B12, som er et vann­løselig B-­vitamin. Vi finner det i okse- og svinekjøtt, lever, melk, ost, egg og fet fisk. Dette var enkelt å behandle med B12-sprøyter, og etter et par måneder var Charlotte mye bedre. Sårheten i munn og hals forsvant, fingrene sovnet ikke lenger og hun følte seg mye ­sprekere. Hun takket for seg og hastet videre i sitt travle liv. 

Etter noen måneder kom hun tilbake. B12-nivåene var fine, men hun følte seg fortsatt sliten og lurte på om det var noe annet galt som kunne fikses enkelt. Det var det ikke. Charlotte levde et ­stressende liv. Det var lite tid til avslapning, og mellom jobb, barn og trening var det vanskelig å få tid til seg selv eller ekte­skapet. 

– Når jeg trener, har jeg tid for meg selv, men så lenge jeg ­tenker på at jeg alltid burde vært et annet sted, føles det ikke slik, ­fortalte hun.

 Vi snakket om dette, og viktig­heten av kunne ha fokus på øyeblikket.

Lege Cecilie Foss
Lege Cecilie Foss Vis mer

 Charlotte meldte seg på kurs i oppmerksomt nærvær eller mindfulness. Dette hadde hun stort utbytte av. Hun begrenset arbeidstiden, trente litt mindre, og fikk mer ro og mer energi. Hun må fortsatt stadig hente seg inn og av og til strekker hun strikken for langt, men hun ­jobber kontinuerlig med meditasjonsøvelsene og seg selv.
Hilsen Cecilie Foss

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer