Kultur & Underholdning

Ligg lavt

Prøv salat og blomkål i stedet for poteter og pasta. Lavkarbo-mat kan smake skikkelig fett.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren LauvdalLavkarbo-bølgen har tatt av. Jeg får nesten dårlig samvittighet bare jeg ser på en potet. For ikke å snakke om alle de pastatypene som snart sprenger skuffen min hjemme. Eller det deilige brødet jeg handler hos favorittbakeren. Jeg vet så godt i mitt matglade sinn at jeg aldri, aldri kan kutte ut pasta, potet eller brød, som er fulle av karbohydrater. Den gode tanken er vel at jeg burde spise litt av alt. Og med måte. Her er noen eksempler på lav-karbomat, der pasta og potet er byttet ut med salat og blomkål. Aubergineruladene fungerer veldig bra som en slags erstatning for lasagne. Smakfullt og spennende, med et minimalt innhold av karbohydrater.

ISTE
1 potte frisk mynte
2 ss grønn te
1 liter kokende vann
2 lime
isbiter

I en tekanne legge du mynteblader, te og limeskiver. Hell over kokende vann og la det trekke i 5–10 minutter. Sil av, avkjøl og hell over i glass. Pynt med skiver av lime. (Her kan det tenkes at de fleste ønsker seg et innslag av de mest utskjelte karbohydratene. Nemlig sukkeret. Hvis du ønsker det, ha i sukker eller honning sammen med det varme vannet).

GRESK SALAT
(Til 4 personer)
2 poser salatmiks, eller:
1 isbergsalat
1 agurk
1 rødløk
1 glass fetaost
4 store, solmodne tomater
20 kalamatoliven

Dressing
0,5 dl rødvinseddik
1/4 dl hvitvinseddik
1 ts dijon sennep
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1 fedd hvitløk
1,5 dl olivenolje
1 ss frisk oregano eller 1 ts tørket

Riv salaten i en bolle. Del rødløk og agurken i skiver eller bruk ostehøvel på langs på agurken. Sil av oljen fra fetaosten, eventuelt kan du knuse den litt i hendene før du har den over i salaten. Del tomatene i båter eller tykke skiver og legg i salaten sammen med oliven. Ballongvisp er det beste redskapet for å lage dressing. Men du kan også bruke en blender eller liknende. Bland eddik, sennep, salt, pepper og presset hvitløk. Hell oljen sakte i en tynn stråle mens du pisker. Da blir dressingen litt tykkere. Sprinkle den over salaten. Bruk ikke nødvendigvis all dressingen. Den holder seg et par uker i kjøleskapet.

SPINAT- OG OSTEFYLT KYLLINGBRYST
(Til 4 personer)
4 kyllingbryst

Fyll
400 g fersk spinat
1 pakke ricotta
150–200g gorgonzola
8 skiver bacon
salt og nykvernet pepper
2 egg

Saus
2,5 dl hvitvin
2,5 dl kyllingbuljong
2 ss dijon sennep
1 sitron
salt og nykvernet pepper
frisk persille

Begynn med fyllet. Del baconet i små biter og stek det lett i en panne. Riv spinaten i biter og ha den i en kjele sammen med bitte litt vann. Varm opp til spinaten har falt sammen. Ta
den ut og klem ut vannet. Ha spinaten i en bolle sammen med ricotta, gorgonzola og bacon. Bland godt. Smak til med salt og pepper. Tilsett egg og bland. Sett bollen til side. Lag sausen ved å ha buljong og vin i en kjele. Kok opp og la det koke til sausen er redusert og blitt mer saus-aktig. Visp inn sennep, sitronsaft og smak til med salt og pepper. Sett til side. Lag kyllingen. Legg kyllingbrystene mellom dobbelt lag av plastfolie.
Slå med en biffhammer eller liknende, til kyllingen blir ca. 0,5 cm tykk. Fordel spinatblandingen på de flate stykkene og brett over. Du kan eventuelt feste de to sidene med en tannpirker, men jeg klarte å steke dem i panna uten at det ble for mye søl. Krydre
brystene med salt og pepper, varm opp litt olje på medium varme. Ha i kylling og stek til de blir brune, ca. 2 minutter på hver side. Dekk til panna og la det steke 5 ekstra minutter, til kyllingen er gjennomstekt. Hvis du vil, kan du skjære stykkene i «medaljonger», vent
da 5 minutter etter steking før du kutter i kjøttet. I mellomtiden kan du gjøre ferdig sausen. Ha sausen i panna du stekte brystene i, sett opp varmen og «skrap» bunnen med en treskje mens sausen koker opp. Server med salat eller blomkålmos og hakket persille.

BLOMKÅLMOS MED HVITLØK
(Til 4 personer)
2 blomkålhoder
2 ss rømme eller kremost, for eksempel snøfrisk eller Philadelphia
1 dl revet parmesan
1–2 fedd hvitløk
1/2 ts konsentrert kyllingbuljong
1/2 ts nykvernet pepper
eventuelt 2 ts gressløk, fersk eller tørket
noen ss usaltet smør

Kok opp vann til blomkålen. Del hodene i buketter og kok dem ca. 6 minutter. Sil godt av. Ha blomkålen i en blender og mos sammen med rømme, parmesan, hvitløk, kyllingbuljong og pepper. Pynt med gressløk og legg på noen klatter med smør.

SKINKEMEDAJONGER MED SALVIE OG EPLER
(Til 4 personer)
800 g skinkefilet
salt og nykvernet pepper
2 ss olivenolje
1 ss usaltet smør
2 ss eplesidereddik
1 stor løk
1 stort eple
3 ss frisk salvie
1 dl kyllingbuljong
1 ss grov sennep

Del fileten(e) slik at du får åtte biter. Kok opp vann til kyllingbuljongen. Varm opp stekepanna på medium varme og ha i olje. Krydre kjøttet med salt og pepper og ha det i varm panne. Stek cirka 4 minutter, snu og stek til den andre siden har fått farge, cirka 3 minutter. Legg kjøttet på en tallerken og dekk til med sølvfolie. Ha skivet løk i pannen, krydre med salt og pepper. Sett ned varmen, slik at løken bare blir myk, ikke brun, cirka 6–8 minutter. Tilsett eddik og skrap bunnen. Ha alt sammen med kjøttet. Ha smør i pannen, sett opp varmen til medium og ha i skrelte, tynne eplebåter og hakket salvie. La det steke til gyllent, cirka 3 minutter. Tilsett buljong og sennep. La det koke til eplene er myke, cirka 2 minutter. Ha tilbake løken og eventuell saft fra kjøttet i pannen. La det putre til sausen tykner litt, cirka 2 minutter. Legg i kjøttet og gi det litt ekstra varme. Server med epler, løk og salat eller blomkålmos.

AUBERGINERULADER
Denne er fin som forrett, som tilbehør, eller som en erstatning for lasagne. Server da gjerne med en deilig salat. Hvis du tenker hovedrett, så legg på oppskriften litt.

Aubergine
2 auberginer
3 egg
2 ss revet parmesan
1 ss vann
1 ts salt
1/2 ts oregano
1/2 ts hvitløkpulver

Tomatsaus
1 ss olivenolje
2 ss hakket rødløk
2 fedd hvitløk
1 boks tomater
1 boks tomatpuré
1/2 ts tørket basilikum
1/2 ts hvitløkpulver
1/2 ts tørket oregano
1 klype salt
1 klype nykvernet pepper

Ostefyll
1 boks ricotta
3 pk mozzarella
75 g revet parmesan
1 dl grillet paprika fra boks
(bruk eventuelt fersk)
1 ss hakket bladpersille
1 ss hakket, fersk oregano
1 fedd hvitløk
1/2 ss nykvernet pepper
1 egg

Topping
100 g revet ost
1 ss olivenolje
1/2 ts oregano
pynt med fersk basilikum

Forvarm ovnen til 200°. Gjør klar auberginene. Miks sammen egg, parmesan, vann, salt, oregano og hvitløkpulver i en bolle. Kutt endene på auberginene og del hver aubergine på langs, i cirka 6 skiver. Dypp hver skive i eggeblandingen og legg dem på et lag bakepapir på en bakeplate. Hell over eggeblanding på skivene hvis det blir noe til overs. Bak i ovnen i cirka 12 minutter. Avkjøl og løsne skivene med en stekespade. Sett ovnen ned til 180°. I mellomtiden kan du lage tomatsausen. Varm opp olje i en kjele. Ha i hakket løk og hvitløk. Rør og stek til det er mykt og blankt. Ha i resten av sauseingrediensene og kok videre i 2 minutter. Lag ostefyllet. Bland alle ingredienser i en bolle. Nå kan du lage ruladene. Legg på 2 ss av ostefyllet på midten av skivene og rull sammen. Legg rullene i ett lag, i en ildfast form og med skjøtene ned. Hell over tomatsaus. Dekk med ostetopping. Bak i ovnen
i 25 minutter til osten blir gyllen og fyllet ser ut til å tyte ut. Server med fersk basilikum.

Iste
Iste Vis mer
Gresk salat
Gresk salat Vis mer
Spinat- og ostefylt kyllingbryst
Spinat- og ostefylt kyllingbryst Vis mer
Skinkemedaljonger med salvie og eple
Skinkemedaljonger med salvie og eple Vis mer
Auberginerulader
Auberginerulader Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer