Lik blir ikke til jord – kirkegård må stenge

Dårlig jord på gravplasser er et problem flere steder i landet. Nå må rundt 700 graver på Spind kirkegård i Agder stenges fordi likene ikke blir til jord, ifølge NTB.

DÅRLIG JORD OG DRENERING: Norske gravplasser har for dårlig jord og drenering. Nå må kirkegården på Spind i Agder stenge store deler av kirkegården som følge av dette. Illustrasjonsfoto: NTB
DÅRLIG JORD OG DRENERING: Norske gravplasser har for dårlig jord og drenering. Nå må kirkegården på Spind i Agder stenge store deler av kirkegården som følge av dette. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Kirkeverge Kristian Kjørkleiv søker nå Statsforvalteren om permanent stengning av store deler av kirkegården på Spind i Farsund i Agder, skriver Dagen.

For dårlig drenering

– Vi klarer ikke å overholde kravet om at det ikke skal være vann nærmere enn 30 centimeter under kista. Grunnforholdene her er for dårlige som gravplass. Det er mye myr rundt kirkegården, sier Kjørkleiv.

Den eldste delen av kirkegården har i lang tid vært stengt, men nå må også den nyeste stenge.

– Etter 20 år skal det bare være knokler tilbake. Når det ikke har skjedd stort på 30-40 år, må vi stenge permanent, forklarer kirkevergen.

At også den nye delen må stenges permanent, får konsekvenser for flere.

– Jeg må skrive til ganske mange nå. Det verste er jo når gjenlevende ektefelle ikke kan legges i samme grav, sier Kjørkleiv.

- Viktig at de døde blir behandlet så skikkelig som mulig

I august skrev NRK at mange norske gravplasser er for dårlige. I utgangspunktet skal en gravlagt kropp bli gjort om til jord på 20 år, og en kistegrav har vanligvis fredningstid i 20 år - som er minstekravet i norsk lov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.