Finne kjærligheten i voksen alder:

Like forelsket som første gang

Birger (77) ville ha en kjæreste. Borghild (73) ville ha en turkamerat. Begge fikk ønsket sitt oppfylt. I år har de to vært kjærester i 20 år, og gift i ti.

FINNE KJÆRLIGHETEN I VOKSEN ALDER: Den felles interessen for turer i naturen er limet i Borghilds og Birgers forhold. FOTO: Mona Moe Machava
FINNE KJÆRLIGHETEN I VOKSEN ALDER: Den felles interessen for turer i naturen er limet i Borghilds og Birgers forhold. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter elleve år alene syntes Birger Sandmoe, som da var 58, at det var på tide å finne noen å dele livet med igjen. Noen som delte hans interesse for turer og friluft, for kaffe laget på bål, akkompagnert av fuglekvitter, for vind og regn som pisker i ansiktet og stekende sol som gjør alt godt igjen.

– Jeg ble lei av å gå alene, og tenkte: «Fader, skal jeg gå sånn resten av livet? Det gidder jeg ikke», forteller Birger.

Løsningen ble en annonse – et avertissement, som han selv kaller det – i Fjell og vidde, medlemsbladet til Den Norske Turistforening. Jakten begynte og sluttet der i 1998, og Birger og Borghild feirer i år 20-årsjubileum – samme året som turistforeningen feirer 150. Solen får snøen til å glitre i Larvik denne vinterformiddagen.

Borghild Skåre Sandmoe står på trappen og ønsker velkommen til ekteparets felles hjem, og byr på kaffe og deilige rundstykker. Det var aldri noen tvil om at hun skulle flytte hit, selv om Borghild bodde i Hønefoss da hun møtte Birger.

– Birger hadde bodd i området hele sitt voksne liv. Jeg hadde flyttet mange ganger, så det var helt naturlig at jeg flyttet hit.

– Jeg er nok mer stedbundet enn Borghild, bekrefter Birger.

Men det var først etter noen år at de flyttet sammen. Borghild ville jobbe ferdig, og pakket ikke flyttelasset før hun ble pensjonist. Det var i 2006. De giftet seg i 2008, etter ti år som par. Da var Birger 68, Borghild 64. Det plasserer dem godt over snittalderen for folk i Norge som gifter seg på nytt (altså ikke førstegangsgifte). I 2016 var gjennomsnittsalderen 51,4 år for menn, 47 år for kvinner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Birger hadde ingen kvaler med å sette inn annonsen i Fjell og vidde, men kunne aldri gjort det et annet sted.

– Der kunne jeg finne noen som har samme interessen. Jeg tenkte det var midt i blinken.

– Og jeg ville ikke sett hvis det ikke var i Fjell og vidde, opplyser Borghild.

Hele 52 brev ramlet inn i postkassen til Birger. Det var rene «Jakten på kjærligheten»-stemningen.

– Trodde du på at du ville finne kjærligheten?

– Ja, særlig da jeg fikk de 52 brevene. Jeg måtte jo velge, så jeg pellet ut en seks–sju, som jeg traff. Alle var ålreite, men du skal jo leve med dem i et helt liv …

Matchen uteble. Men så dukket det opp to jokere en hel måned senere. Borghild var enke på femte året, men ikke ute etter noen ny livsledsager.

– Jeg hadde brukt opp alle turkameratene mine: søstre, tanteunger, venninner. Så jeg hadde lyst på en turkamerat. Jeg svarte på fem annonser, og la svarene i en samlekonvolutt som jeg ikke sendte. Der lå de i veska i en måned, mens jeg lurte på om de skulle gå i søppelkassen eller postkassen. Det ble til slutt postkassen. Heldigvis.

Det har hun aldri angret på.

– Aldri! Og det gikk ikke så fryktelig lenge fra jeg forandret turkamerat til kjæreste, sier Borghild.

– Så ble det deg, da, sier Birger, og ser smilende på sin kone.

– Det var jo skjebnen at jeg gikk med brevet i vesken i en måned. Hvis det hadde havnet i bunken, er det ikke sikkert at du ville sett meg.

Først snakket de sammen på telefon. Deretter bestemte de seg for å møtes til en middag på Aker Brygge.

– Den middagen varte lenge, sier Borghild, og smiler lurt.

– Vi ble mette, i hvert fall, sier Birger, og flirer.

Men Borghild var fremdeles bestemt på at hun ikke skulle ha noen kjæreste.

– Det der med turkamerat holdt jeg på lenge. Jeg trivdes med å være alene, og var ikke kommet så langt at jeg var ute etter noe forhold. Første gang vi møttes etter middagen, gikk vi tur på Sollihøgda. Det var da du mistet brillene dine, sier hun, og kikker bort på ektemannen.

– Vi reiste begge hjem igjen. Og han var fortsatt turkamerat, forsikrer hun og ler.

Birger, derimot, hadde skjønt at dette var damen for ham. Så til de grader at da hun ringte og sa hun hadde gått tilbake for å kikke etter brillene hans – og funnet dem – ble han ikke overrasket i det hele tatt.

– Jeg kjente henne såpass da, sier Birger lunt.

LES OGSÅ: Forskning viser at menn er nøkkelen til om et forhold feiler eller lykkes

20-ÅRSJUBILEUM: Birger Sandmoe og Borghild Skåre Sandmoe møttes etter at han satte inn en annonse i Fjell og vidde. I år feirer de 20-årsjubileum som par. FOTO: Mona Moe Machava
20-ÅRSJUBILEUM: Birger Sandmoe og Borghild Skåre Sandmoe møttes etter at han satte inn en annonse i Fjell og vidde. I år feirer de 20-årsjubileum som par. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

Bryllupsreisen ble tilbrakt på sykkelsetet mellom Nordkapp og Lindesnes

Tur og friluft er selve kjernen i livet for både Birger og Borghild, og det var på en slik tur at Borghild «ga etter».

– På tur til Bislingen! Det var ikke løype, så vi tråkket oppover. Jeg pratet! Vi likte hverandre godt, og jeg tenkte at vi kan jo bare bli godt kjent, gå turer og ikke gjøre noe mer ut av det foreløpig. Du var enig. Dilta etter og var fornøyd, sier Borghild, og nikker smilende mot Birger.

– Ja, jeg giret ned, sies det lurt tilbake.

– Jeg hadde en hytte i Ål på åremål, så jeg tenkte at vi kunne reise dit en helg, bli bedre kjent. I løpet av den helgen fant jeg ut at kanskje det var noe mer. Da ble vi kjærester, sier Borghild.

Siden den gang er det blitt utallige turer på de to. Bryllupsreisen ble tilbrakt på sykkelsetet mellom Nordkapp og Lindesnes. 296 mil sto det på sykkelens speedometer. 47 dager på sykkel, ni hviledager.

– Alle sa jo at vi var gærne, spesielt jeg. Birger er idrettsmann, jeg er jo bare turmenneske. Vi hadde noen skikkelig tøffe tak de første dagene, med dårlig vær og motvind, men vi hadde ikke kommet langt før vi skjønte at dette greier vi.

De nygifte bestemte seg for bare å ta det som det kom. Ta én dagsetappe om gangen.

– Vi var oppe i 12 mil om dagen, opplyser Birger.

– Folk sa vi kom til å bli lei av både hverandre og syklingen, og kalte det galskap. Og det var jo ikke alltid vi var enige, forteller de to.

Men lei? Nei. Til det var det for mange nydelige dager, opplevelser og møter med folk. Og bare knappe to år senere var de tilbake på Gardermoen med sykler i bagasjen. Siden er det blitt enda en sykkeltur fra nord, men ingen er foreløpig blitt så lang som bryllupsreisen, selv om det står respekt av henholdsvis 170 og 160 mil også.

– Hva er det som trigger dere til å gjøre sånt?

– Nord-Norge. Og friluftslivet. Vi liker å være ute, liker vær og vind i ansiktet. Og å spise ute, koke kaffe på bluss. Det er topp!

Til sommeren legger paret ut på tur igjen. I bobil med sykler bak. Turene er selve livet for dem.

– Har dere noen turtips til andre som vil finne kjærligheten igjen?

– Det er det mange som har spurt om, men det er vanskelig å velge ut noe. Begynn med nærområdene, anbefaler Birger.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

SPESIELL BRYLLUPSREISE: Bryllupsreisen til Borghild og Birger gikk fra Nordkapp til Lindesnes. På sykkelsetet. De elsker Nord-Norge, og planlegger ny sykkeltur til sommeren. FOTO: Mona Moe Machava
SPESIELL BRYLLUPSREISE: Bryllupsreisen til Borghild og Birger gikk fra Nordkapp til Lindesnes. På sykkelsetet. De elsker Nord-Norge, og planlegger ny sykkeltur til sommeren. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

Flere bør gjøre som Birger og Borghild

Ifølge Tonje Marie Moe Thompson, psykolog og assisterende daglig leder ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR), bør flere gjøre som Birger og Borghild: finne kjærligheten selv om de har passert «etableringsfasen».

– Det er mindre snakk om kjærlighet i godt voksen alder, men vi vet mer og mer om hvor viktig romantisk kjærlighet er for psykisk og fysisk helse. Det er sammenlignbart med tilknytningsbehovet som barn har til foreldre, som er helt avgjørende for om barnet vokser opp og har det bra, forteller Thompson, som har spesialisert seg i parterapi med interesse for kjærlighet og ensomhet.

– Det å knytte seg til andre er en del av en overlevelseskode fra evolusjonen, og den romantiske kjærligheten er den voksne personens måte å høre til og bli sett på. Det opphører ikke selv om du ikke er i 20-årene lenger. Behovet for en tilknytningsperson, et livsvitne, en som bekrefter livet ditt, en å snakke med og føle tilhørighet til, er der fra vugge til grav.

– Er det annerledes å møtes i høy alder?

– Jeg tror utgangspunktet er ganske likt. Du blir tiltrukket og forelsket, de grunnleggende behovene endrer seg ikke så mye. De aller fleste ser etter noen som de føler seg tiltrukket og forstått av. Men i motsetning til unge par, der partene ofte er uferdige som mennesker, og paret blir arena for utvikling av egen person, er de eldre mer ferdige, mer seg selv. Og i stedet for å blande og forme livet sammen, handler det kanskje mer om å møte en som passer i skjøtene, sier Thompson.

– Livsprosjektene kan være litt andre. Det er ikke snakk om å stifte familie, men ta del i hverandres familie. Kanskje ikke bygge økonomi og hjem, men mer nyte opplevelser sammen og fortsette å dyrke egne interesser. Det stiller andre krav til kjærlighetsforholdet, og mange eldre har derfor et forhold uten å bo sammen.

Thompson håper folk anerkjenner behovet sitt for å dele livet med noen – uansett alder – hvis de kjenner på det.

– Det er viktig å vite at behovet er grunnleggende. Hvis man kjenner på en følelse av «at dette burde jeg ikke trenge», så er det ikke sånn vi mennesker er laget. Vi er flokkdyr, og mye tyder på at det er best for helsen vår å leve i en eller annen form for tosomhet. Det er ikke et tegn på svakhet, det er lurt, og har mye å si for hvordan vi møter stress. De som er i parforhold, rapporterer generelt at de er lykkeligere, tryggere og mer ambisiøse i yrkeslivet. Sistnevnte gjelder særlig kvinner, forteller psykologen.

Hun møter stadig flere eldre som ønsker parveiledning. Gjerne som et forebyggende tiltak, ikke fordi det nødvendigvis er krise i forholdet.

– Det er alltid litt stilig når jeg får nye par – hun er 73, han 69, og de har vært sammen i tre måneder – og så vil de jobbe med forholdet. For det er utvikling i å skulle passe sammen med et nytt menneske. Spennende arbeid! De er forelsket, som de unge, men de har lært mer, og vil ivareta den gode kontakten etter å ha merket at ting begynner å butte.

– Parforhold er jo per definisjon vanskelig og krevende. Men kilde til så mye godt når det fungerer og er i utvikling. Vi har en tendens til å se negativt på det når kjærligheten krever det av oss, og vi forventer at den skal vokse og gro uten næring. Men kjærlighet er hardt arbeid, minner Tonje Marie Moe Thompson oss om.

LES OGSÅ: Disse bryllupstrendene blir store i 2018

VAR IKKE UTE ETTER ET FORHOLD:- Jeg trivdes med 
 å være alene, 
 og var ikke ute etter 
 noe forhold, sier Borghild som lot seg forføre av Birger etterhvert. FOTO: Mona Moe Machava
VAR IKKE UTE ETTER ET FORHOLD:- Jeg trivdes med å være alene, og var ikke ute etter noe forhold, sier Borghild som lot seg forføre av Birger etterhvert. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

Forelskelsen er like sterk i voksen alder

Borghild og Birger bekrefter psykologen. Å bli forelsket var ikke annerledes selv om de var over 50.

– Du får ungdomsforelskelsen da også. Som i yngre alder, sier Birger.

- Ja, herregud! Jeg ble like forelsket da som første gangen, bekrefter Borghild entusiastisk.

– Jeg jobbet jo på Hønefoss, pakket ryggsekk på torsdag, tok på meg og løp til Hønefoss stasjon. Eller han kom kjørende til Hønefoss på fredag.

Men til forskjell fra «første runde», hvor det kanskje var foreldre som bekymret seg for deres ve og vel, var det nå barna deres som tok den rollen.

– Jeg husker da du møtte mine. Begge satt og ventet. De hadde snakket om at «herregud, mamma er der oppe på en hytte uten telefon, med en mann hun nesten ikke kjenner».

Borghild ler og forsikrer om at alle barna – de har to hver, på samme alder – har tatt godt imot forholdet. Ekteparet er enige i at mange flere burde finne kjærligheten selv om de er godt voksne. Og et lite avertissement kan ikke skade. Da vet man at interessene er like.

– Ja, det er den beste måten. Å fly rundt på restaurant er ikke holdbart. Da er alle ålreit, og sitter rundt en barkrakk og prater og rører. Det blir ikke noe greie på noe. Man må møtes i roligere former, sier Birger.

– Det er jo mange som setter inn annonser eller møtes på nett, men jeg vet ikke om det er så mange som er så heldige som oss. Når man er sammen ute på tur, er man så nær hverandre.

Og Birger har rett i at det er mange som prøver. Fjelltreffen ble lansert til ramaskrik i Fjell og Vidde nr. 3 i 1987. Til protester fra styret i Den Norske Turistforening (DNT). Men tjenesten ble så populær at spalten ble flyttet over til nett i 2011, ifølge Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Siden den gang har 7350 menn og kvinner lagt ut annonser, og Fjelltreffen er den mest besøkte siden på dnt.no. Faktisk er snittalderen omtrent som Birger og Borghild var da de fant hverandre der.

– Det er særlig mange mellom 50 og 60 som legger ut annonser, men man finner også annonser fra flere i 30-årene, sier Stephansen.

Hun tror Fjelltreffen brukes til både å finne kjærligheten og turkamerater.

– Jeg hører stadig fra turglade som savner noen å gå tur med. Vennene er fullt opptatt med familie og barn, og da forsvinner naturlige turpartnere – i alle fall for noen år. Jeg tror at de som legger ut annonse på Fjelltreffen, ønsker å finne en kjæreste, men jeg tror også mange mener at det er en god arena for å treffe likesinnede, noen som ønsker å gå de samme turene. Og om det skulle bli kjærlighet av det, er det en bonus, sier Stephansen.

Som det var for Borghild, som jo bare skulle ha en turkamerat, og nå er kjæreste på tjuende året.

LES OGSÅ: «Gift ved første blikk»-Anna: - Jeg fikk tidlig en følelse av at vi ikke kom til å kunne gjøre hverandre lykkelige

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer