75 år siden frigjøringen:

Lille Hjalmar og den store krigen

Simone ba bestefar fortelle om krigen. Da kom historien om 11-åringen som ble stuet ned i et lasteskip, og tyske soldater som satte fyr på huset hans.

FRIGJØRINGEN AV ØST-FINNMARK: Bestefar Hjalmar ble rørt da han så forestillingen Simone hadde laget basert på hans opplevelser under krigen. FOTO: Christina Gjertsen
FRIGJØRINGEN AV ØST-FINNMARK: Bestefar Hjalmar ble rørt da han så forestillingen Simone hadde laget basert på hans opplevelser under krigen. FOTO: Christina Gjertsen Vis mer
Publisert

1«Jeg spør bestefar hvilken lyd han husker best fra krigen. Han svarer «luken som skalkes igjen over oss når torpedoalarmen går». Bestefar forteller at han som 11-åring ble hentet i hjemmet sitt og tvangsevakuert med den tyske båten «Carl Arp». Hvorfor hadde jeg ikke hørt om dette før? Hvorfor hadde jeg ikke spurt?»

Ordene tilhører Simone Grøtte, koreograf fra Lakselv i Finnmark. Etter premieren på danseforestillingen hennes «Glemt» på Festspillene i Nord-Norge i Harstad i 2017 har turnéplanene vært fulle, og forestillingen har til og med vært satt opp i utlandet, i Tyskland og Canada. I forestillingen hører man stemmene til de som var barn under krigen, og lydopptak av samtaler mellom Simone og bestefar Hjalmar der hun ganske enkelt spør: «Hva husker du fra krigen, bestefar?»

– Jeg hadde ikke spurt bestefar om disse tingene i oppveksten, og heller ikke lært noe særlig om det på skolen, forteller Simone, og smiler med blå øyne.

Bestefar har nesten samme blikk. Bare litt lysere. Han lytter når Simone forteller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer