Titanic:

Lille Michel (3) og broren Edmond (2) mistet faren da det storslåtte skipet sank i 1912

Les den utrolige historien om «The Titanic Orphans».

TITANIC: De to små barna Michel og Edmond var blant de siste som overlevde skipsforliset den kalde aprildagen i 1912. Ettersom de ikke snakket engelsk var det vanskelig å kommunisere med de små barna, og derfor trodde man en kort stund at de het Louis og Lola. Foto: NTB Scanpix
TITANIC: De to små barna Michel og Edmond var blant de siste som overlevde skipsforliset den kalde aprildagen i 1912. Ettersom de ikke snakket engelsk var det vanskelig å kommunisere med de små barna, og derfor trodde man en kort stund at de het Louis og Lola. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I år er det 20 år siden den populære filmen «Titanic» ble lansert (i Norge kom den riktignok ikke ut før i februar 1998), og filmen med Kate Winslet (da 22 år) og Leonardo DiCaprio (da 20 år) stakk av med hele 11 priser under Oscar-utdelingen som ble avholdt året etter at filmen kom på markedet. (PSST: Titanic-kysset er kåret til et av verdens hotteste filmkyss!)

Filmen bidro til at mennesker verden over begynte å grave i historien om hva som egentlig skjedde om bord på «RMS Titanic» - skipet som ikke kunne synke - som la ut fra Southampton i England, i retning New York City, den 10. april 1912. Den dag i dag er vi flere som lar oss engasjere og fascinere av de ulike menneskeskjebnene som var om bord. For de fleste av passasjerene var målet å starte et nytt liv på andre siden av Atlanteren, og blant de over 2000 reisende var 31 av dem nordmenn.

For rundt 1500 (dødstallene varierer) skulle jomfruturen med «RMS Titanic» bli den aller siste reisen de la ut på før døden innhentet dem. Bare 705 overlevde (av dem 675 kvinner og barn), og av de 31 nordmennene som hadde vært om bord overlevde bare 10 personer.

LES OGSÅ: Dette fikk passasjerene servert om bord på Titanic

Kidnappet sønnene til Amerika

Om bord på «RMS Titanic» var de to brødrene Michel Marcel (3) og Edmond Roger (2). De reiste sammen med sin far Michal Navrátil (31), en ungarsk immigrant fra byen Sereď (dagens Slovakia) som hadde bosatt seg i Frankrike. Han hadde fått de to barna med italienske fødte Marcelle Caretto, som han giftet seg med i 1907.

Men ekteskapet sto ikke til å redde, og i 1912 ble de to skilt. Caretto fikk omsorgen for de to barna, men dette aksepterte ikke tobarnsfaren og bestemte seg for å emigrere med sønnene til Amerika. Han booket billetter under det fiktive navnet Louis M. Hoffman og opplyste at sønnene het Lolo og Momon (kallenavn for Louis og Edmond). Om bord på «RMS Titanic» fortalte han passasjerene som han kom i snakk med at han var enkemann.

Da skipet traff isfjellet 20 minutter før midnatt den 14. april løp tobarnsfaren inn til sønnene sine, kledde på dem de varmeste klærne han kunne finne og plasserte dem i klappbåt D. Ifølge nettstedet Encyclopedia-titanica husker Michel, som var to måneder unna å fylle fire år, farens siste ord til sine to sønner:

- Mitt barn, når deres mor kommer for å hente dere, noe hun uten tvil kommer til å gjøre, fortell henne at jeg elsket henne dyp og inderlig og fremdeles gjør det. Fortell henne at jeg forventet at hun kom til å komme etter oss, slik at vi kunne leve lykkelig sammen i fred og frihet i den nye verdenen.

Mange år senere husket han også hvordan faren sørget for at de var godt kledd for ferden videre mot ukjent mål.

- Min far kom inn i lugaren hvor vi sov. Han kledde meg i varme klær og tok meg i armene sine. En fremmed gjorde det samme med min bror. Når jeg tenker på det nå blir jeg veldig rørt. De visste at de kom til å dø.

LES OGSÅ: Ny forskning viser at en brann kan ha svekket Titanic før avgang

Moren oppdaget bilde av de to guttene i avisen

Om bord på klappbåt D var det til sammen 47 personer, og den 15. april ble passasjerene plukket opp av skipet «RMS Carpathia». Her møtte de to guttene, som nå hadde fått tilnavnet «The Titanic Orphans», den amerikanske 24-åringen Margaret Bechstein Hays. Hun hadde reist på førsteklasse med «RMS Titanic».

Hays og pomerian-hunden hennes Lady hadde blitt reddet av livbåt 7, og ettersom 24-åringen snakket litt fransk kunne hun kommunisere med de to guttene. De fant også trøst i lek med den lille hunden. Hays bestemte seg for å ta vare på de to guttene, og for en liten periode bodde de i hennes luksuriøse hjem på Upper West Side i New York.

Ved hjelp av Children's Aid Society ble det satt inn en annonse i avisene med bilde av de foreldreløse guttene, og skjebnen ville ha det til at guttenes mor, Marcelle Caretto, som var bosatt i Nice i Frankrike, så annonsen. Hun reiste sporenstreks til New York for å hente sine to sønner, og sammen reiste de med skipet «RMS Oceanic» tilbake til Frankrike.

GJENFORENT: Da Marcelle Caretto så bilde av sine to sønner i avisen forsto hun at de hadde overlevd Titanic-katastrofen. Hun dro fra Frankrike til New York for å hente sønnene, som hennes tidligere ektemann Michal Navrátil hadde forsøkt å kidnappe over Atlanteren. Foto: NTB Scanpix
GJENFORENT: Da Marcelle Caretto så bilde av sine to sønner i avisen forsto hun at de hadde overlevd Titanic-katastrofen. Hun dro fra Frankrike til New York for å hente sønnene, som hennes tidligere ektemann Michal Navrátil hadde forsøkt å kidnappe over Atlanteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Michel Marcel tok doktograd på universitetet og ble professor innen psykologi. Han giftet seg i 1933 med en medstudent og sammen fikk de datteren Élizabeth Navratil. Hun har gitt ut boken «Les enfants du Titanic» (1982), engelsk tittel: «The Children of the Titanic», om faren, onkelen og bestefarens skjebne.

Edmond Roger ble interiørdesigner og arkitekt. Han giftet seg i Frankrike, og under andre verdenskrig kjempet han i den franske arme. Han ble tatt som krigsfange, men klarte, ifølge Encyclopedia-titanica, å rømme fra konsentrasjonsleiren han satt i. Han døde i 1953, bare 43 år gammel, som følge av påkjenningene han ble utsatt for under krigen.

Den gjenlevende broren, Michel Marcel, dro tilbake til USA for første gang i 1987 i anledning 75-årsmarkeringen for Titanic-katastrofen. I 1996 besøkte han farens grav for første gang. Ettersom faren hadde brukt det jødiske etternavnet Hoffman om bord på Titanic antok man at han var av jødisk opprinnelse, og begravet ham derfor i mai 1912 på den jødiske kirkegården Baron de Hirsch Cemetery i Halifax i Canada.

Michel Marcel ble den siste mannlige passasjeren som overlevde Titanic. Han gikk bort 30. januar 2001 og ble 92 år gammel.

I den James Cameron-regisserte filmen «Titanic» fra 1997 er Michal Navrátil og sønnen Michel Marcel udødeliggjort i form av «The Slovakian father and his son». Leonardo DiCaprios rollefigur Jack Dawson prøver å redde den lille gutten, men skjebnen ville det annerledes - i alle fall i filmuniverset. Se videoklipp under:

LES OGSÅ: Denne nordmannen var en av de mistenkte i den myteomspunnede Lindbergh-saken

Norsk niåring ble reddet før skipet sank

Det fantes også flere skandinaviske barn om bord på «RMS Titanic», og én av dem var den norske niåringen Arthur Karl Olsen (født i 1903). Han var sønn av de to norske immigrantene Karl Siegwart Andreas Olsen (født i 1870) og Ragna Nilsen, som flyttet til Amerika i 1894. Arthur ble født i Brooklyn og der bodde han inntil morens død i 1906. Da reise faren tilbake med ham til Trondheim, slik at han kunne bo sammen med sin farmor.

Farmoren døde i 1911 og Karl Siegwart bestemte seg for å reise til Norge for å hente sønnen og ta ham med seg tilbake til Amerika. Ifølge Encyclopedia-titanica hadde far og sønn egentlig booket billetter med skipet «USS Philadelphia», men ble siden ombooket til «RMS Titanic». Her reiste de på tredjeklasse sammen med Trondheimsmannen Fridtjof Madsen.

Ifølge den norske forfatteren Per Kristian Sebak, som i 1998 utga boken «Titanic - 31 norske skjebner» ble Arthur plassert om bord på livbåt nummer 13.

«Tre norske passasjerer som ventet på promenadedekket var Fridtjof Madsen, Carl og Arthur Olsen. Carl bar sin søvnige sønn bort til båt tretten, og fikk tillatelse til å sette ham godt til rette:

- Nå, Arthur må du være snill og sitte stille, så skal jeg snart komme til deg igjen.

Deretter entrer Fridtjof samme båt, men underlig nok ble Carl værende tilbake». Utdrag fra boken «Titanic - 31 norske skjebner».

Faren Karl ble aldri funnet. Niåringens stemor Ester (som var svenskættet) hadde ikke fått beskjed om at ektemannen og stesønnen var ombooket til «RMS Titanic». Gutten ble derfor kjørt til et barnehjem på Manhattan hvor han ble værende frem til 19. april, da hans stemor kom for å hente ham.

Hun giftet seg på nytt og fikk en datter med sin nye ektemann. Arthur bodde sammen med steforeldrene og stesøsteren i Brooklyn før han meldte seg inn i marinen. Han flyttet senere til Flordia, hvor han etter hvert inngikk et kort og turbulent ekteskap. Han fikk ingen barn. Arthur døde i 1975 - 72 år gammel.

OVERLEVENDE: Livbåt 14 (t.h.) og klappbåt D på vei til skipet «RMS Carpathia». I den lille båten til venstre befant de to brødrene Michel og Emond seg. Foto: NTB Scanpix
OVERLEVENDE: Livbåt 14 (t.h.) og klappbåt D på vei til skipet «RMS Carpathia». I den lille båten til venstre befant de to brødrene Michel og Emond seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer