Lille Ruth (2) fra Tromsø ble drept i Auschwitz

Barnealbumet mamma Rebekka startet på, fikk en brå slutt.

GASSET I HJEL: Ruth Sakolsky fra Tromsø, og moren Rebekka Sakolsky ble deportert til Auschwitz, og drept 3. mars 1943. Dette bildet er tatt den siste sommeren de hadde sammen. FOTO: Jødisk museum
GASSET I HJEL: Ruth Sakolsky fra Tromsø, og moren Rebekka Sakolsky ble deportert til Auschwitz, og drept 3. mars 1943. Dette bildet er tatt den siste sommeren de hadde sammen. FOTO: Jødisk museum Vis mer
Publisert

28. august 1941: Vi får rett som det er et lite glimt av pappa mens han kjører gjennom byen på en fullastet bil med andre fanger. Det er så sårt at vi ikke kan få snakke med ham. Dessverre. Men vi håper alle til Gud at det snart må bli en forandring. Den 13. august så vi hverandre da alle kom bilene fra dampbadet. Lille Ruth kjente ikke igjen sin pappa etter 9 uker, og det er det ikke noe å si på.

2. oktober 1941: Nu kan Ruth ta sine første famlende skritt helt alene. Bare synd at ikke pappa får være hjemme og følge med i utviklingen nå som hun er i sin deiligste alder. Hun prater og flirter med oss dagen lang. «Vov» - sier vovven. Og så kan hun neie pent og takke når hun får noe. Og «lade» det er det stas med når hun får. Da er hun så god. Så god!

27. mars 1942: Pappa og alle de andre er i dag sendt sydover. Ruth skal nu bade seg og så i seng. Eneste trøsten moren hennes har nu i den trassige tiden!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer