Skifte

Lina ble født som gutt - skjulte hvem hun egentlig var i 45 år

Som barn bad hun til Gud om at han skulle «fikse det som var blitt feil». Sist høst valgte hun å dele sin historie.

SKIFTET KJØNN: Først skjulte Lina at hun var født i feil kropp. Så, etter kjønnskorrigering, skjulte hun for alle nye hun møtte, at hun tidligere hadde vært gutt. Nå er det ingen hemmeligheter lenger. Foto: Emelie Asplund/All Over Press
SKIFTET KJØNN: Først skjulte Lina at hun var født i feil kropp. Så, etter kjønnskorrigering, skjulte hun for alle nye hun møtte, at hun tidligere hadde vært gutt. Nå er det ingen hemmeligheter lenger. Foto: Emelie Asplund/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun beskriver seg selv som en bitter, fraskilt tobarnsmor fra forstedene.

– Jeg pleier å si det, for fleip, forklarer Lina Axelsson Kihlblom med en liten latter. – Og noen ganger er jeg akkurat det. Når jeg ikke finner vanter, og når parkdresser skal på.

Hun lener seg fram og fortsetter smilende: – Men tenk at jeg får være det! Det er en gave. Gud, så glad jeg er for det. Jeg er enormt takknemlig for livet. Jeg fikk faktisk alt jeg drømte om.

– Det fantes ikke noe annet alternativ. Jeg hadde en enormt sterk lengsel etter å forandre dette her.

LES OGSÅ: Alison ble bortført av to menn, voldtatt, knivstukket 36 ganger og forlatt i ødemarken

Allerede som barn visste Lina at hun egentlig ikke var den gutten alle andre så når de møtte henne. I stedet var hun en jente som hver kveld ba til Gud om at han skulle «fikse det som var blitt feil.»

– Det var selvinnlysende for meg, fra en tidlig alder, sier Lina. – Det fantes ikke noe annet alternativ. Jeg hadde en enormt sterk lengsel etter å forandre dette her. Men den gangen visste jeg jo ikke at man kunne gjøre noe med det.

Gjennom vinduet sitt kastet hun ut små brev til Gud. Men ettersom hun ikke var så god til å skrive, var det egentlig tegnede bønner.

– De ble alltid liggende ulest, men jeg tenkte at det ville virke likevel. At viljens kraft er sterk, det var en følelse jeg utviklet tidlig.

LETTELSE: Allerede som lite barn følte Lina seg annerledes.  Foto: Emelie Asplund/All Over Press
LETTELSE: Allerede som lite barn følte Lina seg annerledes. Foto: Emelie Asplund/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Evas (63) mann kler seg i kvinneklær

LES OGSÅ: Nå gjør han suksess som kvinnelig modell

Ingen fikk vite

Hjemme og blant venner snakket derimot Lina aldri om hvordan hun følte det.

– I barnehagen visste jeg ikke hvordan jeg skulle si det til noen andre. Etter hvert fant jeg ut – jeg kan overhodet ikke fortelle om dette. Barn vil være som alle andre.

Og når det gjaldt foreldrene, tenkte hun: Hva kunne vel de gjøre med dette? Så Lina holdt hemmeligheten sin for seg selv. Men da hun var i 10-årsalderen, skjedde det noe som gjorde hverdagen litt lettere å håndtere. Hun fant en ukebladartikkel om en person som hadde fått foretatt en kjønnskorrigering.

– Jeg innså at «shit, man kan gjøre noe med dette!». Det fantes håp, og det var en enorm trøst.

– Jeg innså at «shit, man kan gjøre noe med dette!». Det fantes håp, og det var en enorm trøst. Jeg rev ut artikkelen, gjemte den i en gammel sjokoladeeske og tenkte: «Dette skal jeg gjøre».

– Først har man en hemmelighet i 20 år. Så fikser man det. Og så lever man med hemmeligheten om at ting har vært annerledes i over 20 år til, sier hun og blir stille en liten stund.

– Men så plutselig sitter man på tv, sier hun.

I høst fortalte hun første gang åpent om fortiden på «Skavlan».

LES OGSÅ: Tone Maria (56) ble født som gutt

Flyttet utenlands

Etter at Lina som 24-åring hadde gjennomgått kjønnskorrigering, fortalte hun aldri nye bekjentskaper at hun ble født som gutt.

– Da jeg omsider nådde målet mitt, var det ingen euforisk lykke, sier hun.

– Det var mer sånn at «nå er det slik det skal være. Nå kan jeg begynne å leve og fokusere på det.» Men jeg var veldig redd for å omgås mennesker som visste. Jeg ville ikke at andres forventninger skulle påvirke meg. Jeg tenkte at jeg måtte være i et miljø der ingen vet, så jeg flyttet til Tyskland.

– I begynnelsen var det fryktelig å fortelle, og jeg gikk på noen smeller. Men redselen min er blitt mindre med årene. Likevel er det jo ikke akkurat det man sier på første daten...

Hun forklarer at hun begynte å leve i en verden der hun ikke fortalte om fortiden sin, det ble normalen og viktig for henne i de mange årene hun bodde utenlands.

– Å leve med dette er veldig slitsomt, det forsto jeg etter hvert. Mine første 25 år var enormt stressende. Jeg måtte leges.

Men da hun hadde passert 30, innså Lina at det var på tide å rydde opp.

VAR GIFT OG HAR BARN: Lina var gift i fem år, og i løpet av den tiden adopterte de to jenter fra Serbia som i dag er 7 og 8 år gamle. Foto: Aftonbladet/Scanpix
VAR GIFT OG HAR BARN: Lina var gift i fem år, og i løpet av den tiden adopterte de to jenter fra Serbia som i dag er 7 og 8 år gamle. Foto: Aftonbladet/Scanpix Vis mer

– Jeg flyttet hjem til Sverige, gikk i terapi og begynte å bearbeide ting.

Lina møtte en mann, de giftet seg. Tidligere hadde hun vært redd for å fortelle sannheten om seg selv i et forhold. Flere ganger hadde hun latt være.

– I begynnelsen var det fryktelig å fortelle, og jeg gikk på noen smeller. Men redselen min er blitt mindre med årene. Likevel er det jo ikke akkurat det man sier på første daten.

LES OGSÅ: Fra Bruce til Caitlyn Jenner - sjekk forvandlingen!

Fikk to barn

Hun var gift i fem år, og i løpet av den tiden adopterte de to jenter fra Serbia som i dag er 7 og 8 år gamle.

– Det har vært en fantastisk reise å få lov til å bli kjent med dem. Det forandret livet veldig. Og det føltes godt ikke lenger å være i sentrum selv. Jeg er glad for at jeg rakk å få så mye på plass i livet først.

Men fremdeles visste ikke venner og kolleger – Lina jobber i dag som grunnskolesjef i Haninge utenfor Stockholm – noe om hennes tidligere liv. I høst følte hun seg klar for å fortelle. Da hadde hun skrevet boken «Kommer du tycka om mig nu», som på QX-galan i februar ble kåret til årets bok.

– Boken handler om å være tro mot seg selv, og om at man kan være ulike personer i ulike deler av livet. Jeg trodde på boken og følte at det var på tide. Jeg pleier å si at jeg er den nye normalen, og det vil jeg at det skal være. Ingen skal behøve å føle seg unormal, kanskje bare litt uvanlig.

Positive reaksjoner

Da «Skavlan»-programmet hvor Lina medvirket ble sendt, satt hun hjemme hos sin nåværende kjæreste.

– Han har ikke tv, så vi så på nett-tv og lå sju minutter etter. Plutselig begynte telefonen min å ringe – oi, så mange reaksjoner det ble!

Hun ler når hun legger til:

– Og der satt jeg med bearnaise i munnviken, hadde drukket litt vin og skulle snakke med avisene.

I forkant hadde hun vært urolig for hvordan andre skulle reagere, men Lina konstaterer smilende at hun bare har fått positive reaksjoner.

– Jeg trodde livet etterpå ville føles annerledes. Men ikke ett sekund – det er akkurat som vanlig.

«LIKER DU MEG FREMDELES?»: Lina tok bladet fra munnen og skrev ned sin egen historie. I fjor ble boken kåret til Årets bok på en prisutdeling i Sverige. Foto: Emelie Asplund/All Over Press
«LIKER DU MEG FREMDELES?»: Lina tok bladet fra munnen og skrev ned sin egen historie. I fjor ble boken kåret til Årets bok på en prisutdeling i Sverige. Foto: Emelie Asplund/All Over Press Vis mer

Hun gjør en kort pause før hun sier:

– Alle som skammer seg for noe de er født til … Det er på tide å se på skammen og ikke la seg styres av den. Jeg har levd i skam i 45 år, resten av livet skal bli helt fritt for skam.

Gjennom oppveksten tenkte hun hele tiden: «Der framme». Og i perioden hvor hun ble utredet for kjønnskorrigering og samtidig studerte jus, levde hun mye gjennom venninnene sine.

– Jeg ble jo forelsket, men det var aldri noe jeg kunne vise. Jeg levde mye på innsiden, sier hun.

– Men jeg har gitt mye råd! Og til slutt fikk jeg selv være en del av det.

Linas nåværende kjæreste reagerte ikke nevneverdig da hun etter noen uker fortalte om bakgrunnen sin.

– Nå for tiden pleier jeg å tenke at jeg er 45 år og har mye å tilby. Og hvem har ikke litt bagasje? Ellers har man ikke levd. Det er en del av historien min, som jeg nå også er stolt av.

Hun tenker litt før hun sier: – Vi er ikke vår seksuelle legning. Jeg er veldig mye mer enn en kjønnskorrigering. Jeg er mamma og yrkeskvinne og jobber med samfunnsholdninger. Dette her er bare en liten parentes.

Støtte fra familien

Til foreldrene Leena og Roland og de to eldre brødrene Per og Pål fortalte Lina sannheten da hun var kommet et stykke inn i prosessen i forkant av kjønnskorrigeringen – da hun skulle begynne å ta hormoner.

– De har vært veldig åpne og støttende. De fikk biten de manglet i puslespillet, men egentlig har de jo alltid visst. Men har man en hemmelighet, så skaper man distanse til familien sin, og det var en liten sorg. Det var deilig å kunne fortelle.

Det er fredag, og når Lina senere kommer hjem, vanker det fredagskos med døtrene.

– Barna mine elsker å spise god mat, og de er veldig interessert i matlaging og baking. Den yngste datteren min kan sitte i timevis og se på Youtube-klipp om hvordan man baker en kake, sier Lina.

– Ellers er det beste vi vet å reise en helg på landet til mormor og morfar og bare være.

Denne reportasjen er også publisert i Allers nr 21, 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer