Hjernesvulst:

Linda kjører Road Racing med svulst på hjernen

– Når jeg kjører føler jeg at jeg lever, sier Linda Kristoffersen (40). I 200 km/t raser hun rundt på baner i Norge, Sverige og Spania.

HJERNESVULST: - Tross alvorlig sykdom med svulst på hjernen, har Linda et liv fylt av glede. FOTO: Privat
HJERNESVULST: - Tross alvorlig sykdom med svulst på hjernen, har Linda et liv fylt av glede. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Gradestokken har krøpet ned på minus, men inne hos Linda er det godt og varmt. Varmen kommer ikke bare fra den sprakende peisen, men også fra Linda selv som er livsglede i egen person.

– Jeg har kjørt motorsykkel i halvannet år, og jeg elsker det. Jeg bare bestemmer meg for at akkurat det vil jeg gjøre, og så gjør jeg det. Slik er jeg. Jeg har lært å nyte nuet og leve i nåtid, forteller Linda.

LES OGSÅ: Birgit Skarstein: - Ingen i mediebildet var som meg.

Fikk påvist svulst i hjernen

– Jeg hadde hatt magesmerter over lengre tid. Jeg hadde vært hos flere leger, men ingen kunne forklare plagene, og fastslo at jeg var helt frisk. Ingenting var galt med magen. Jeg begynte etter hvert å slå meg til ro med at det var noe jeg måtte leve med. Samtidig var det noe i underbevisstheten min som sa at noe var galt. En dag i oktober ba jeg om å få tatt en utvidet blodprøve, forteller Linda.

Kort tid etter blodprøven kom en telefon fra sykehuset. Linda fikk beskjed om å komme. Med en gang!

GLEDE: - Kjøringen gir meg stor glede. Jeg føler at jeg virkelig lever. FOTO: Privat
GLEDE: - Kjøringen gir meg stor glede. Jeg føler at jeg virkelig lever. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg ble redd og forvirret. Jeg skjønte ikke hva som hastet slik. Det var skremmende for meg og min daværende samboer, spesielt fordi det minste barnet mitt bare var ett år. Jeg ble sendt til avdeling for endokrinologi, som utreder og behandler hormonsykdommer. Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde en godartet svulst på hypofysen, sier hun.

Linda ble sendt videre til Rikshospitalet for utredning. Der ble det fastslått at hun har Cushings syndrom. Det er en godartet svulst i hypofysen som fører til at kroppen overproduserer kortisol som gjorde at Linda gikk opp i vekt selv om hun trente mye og spiste sunt.

Cushings syndrom er en uvanlig tilstand. Kvinner er noe mer utsatt for Cushings syndrom enn menn. Antall nye tilfeller per år er rapportert å være cirka 0,2-5,0 tilfeller per million innbyggere. Til sammen finnes det cirka 50 personer per en million innbyggere som lever med denne sykdommen.

– Jeg ble operert i februar 2007. Inngrepet gikk gjennom nesa, og det ble fjernet så mye av svulsten som det var mulig. På denne tiden hadde jeg startet med masteroppgaven min i barnevernspedagogikk. Jeg tok med meg en haug med fagbøker på sykehuset i den tro at jeg skulle få lest litt, sier hun, og ler.

– Så naiv jeg var. Tror ikke jeg helt forsto alvoret.

Linda når nye mål

Linda kom seg raskt etter operasjonen. Allerede et halvt år senere var hun fullt tilbake i jobb, og sommeren 2008 var masteroppgaven levert.

– Jeg skrev når jeg kunne, når barna mine var i seng, legger hun til.

På grunn av den kraftige vektoppgangen hadde Linda begynt på Grete Roedekurs. Hun klarte å overvinne kortisolens vektøkning, og gikk betydelig ned i vekt. At dette var mulig, var et mysterium for Rikshospitalet. I 2008 startet Linda som kursleder for Roedekursene.

– Fra høsten 2008 startet jeg opp med trening igjen. Jeg løp aktivt og fra 2009 løp jeg rundt 7 mil i uka. I tillegg syklet jeg Oslo-Lillehammer, forteller den spreke dama.

Så kom svulsten tilbake

Ved en kontroll i juli 2010 viste det seg at svulsten igjen hadde begynt å vokse. Linda måtte gjennom en ny operasjon.

– Jeg ringte legen på Rikshospitalet og spurte om det var greit at jeg løp Birken og Oslo halvmaraton før jeg skulle opereres. Jeg fikk ja til det, sier Linda.

Operasjonen november 2010 ble dramatisk. Inngrepet gikk fint, men Linda fikk hjernehinnebetennelse på sykehuset.

– I tre uker lå jeg på intensiven og svevde mellom liv og død. Selv om jeg fikk store doser morfin, var smertene uutholdelige. Så tenkte jeg på barna mine. De ga meg den styrken jeg trengte for å holde ut. Jeg måtte tilbake til guttene mine. Jeg tror også den enorme støtten jeg fikk fra min daværende samboer og familien bidro til å få meg på beina. Etter dette ble jeg sykemeldt i lang tid. Jeg måtte på opptrening. Jeg fikk dobbeltsyn og måtte tilbake til Riksen, forteller hun.

Linda kom seg gradvis på bena, begynte å jobbe noe. I 2012 var hun fullt tilbake i jobb. Men legene erklærte henne ikke frisk. Svulsten lå vanskelig til, og det var ikke mulig å fjerne alt. Det ville være risiko for tilbakefall.

LES OGSÅ: Bente Linn vet at hun vil få hjernesvulst. Men hun vet ikke når.

LIVET UTE: Linda og kjæresten Knut kjører på vei, samt på bane. Paret er på banen på Våler, i Hedmark, hver uke og er ofte i Karlskoga i Sverige. FOTO: Privat
LIVET UTE: Linda og kjæresten Knut kjører på vei, samt på bane. Paret er på banen på Våler, i Hedmark, hver uke og er ofte i Karlskoga i Sverige. FOTO: Privat Vis mer

En snikende følelse

Så, i 2015, merket Linda den unaturlige vektoppgangen, og ante hva som var i gang. Mistanken ble bekreftet. Svulsten hadde igjen begynt å røre på seg. Men denne gangen kunne de ikke operere som tidligere. Svulsten skulle behandles med strålebehandling. Med risiko for synet.

– Jeg var livredd. Jeg grudde meg veldig til å strålingen. Tenk om jeg ville bli blind. Jeg kan nesten ikke beskrive gleden da jeg etter operasjonen åpnet øynene, og alt hadde gått bra. Synet var uberørt.

Den massive strålingen var en tøff behandling og Linda ble igjen sykemeldt. Nå ville legene uføretrygde henne. Det var uaktuelt for Linda. Hun elsker jobben sin som barnevernspedagog i ungdomsskolen, og bestemte seg for å komme tilbake i jobb. I februar 2018 var hun tilbake i full jobb.

Sykdommen gjør at Linda må bruke en lang rekke medisiner for å holde den i sjakk. Det er ikke synlig for omverden som møter en sprudlende og livsglad dame.

- Jeg går rundt som et levende apotek, ler hun.

LES OGSÅ: Amanda forelsket seg i en storsvindler

Å lære og elske livet

– Jeg har lært meg å sette pris på de små ting. Lykken er her og nå. Mindfullness har vært til enorm hjelp i mitt liv. Selvsagt har jeg tunge stunder også. Jeg tror det er viktig å se realitetene i øynene, men samtidig kunne klare å sette fokus på det som gleder en. Og så har jeg stor tro på å kunne sette ord på følelser. Følelser er ikke farlig. Min erfaring er at vonde og vanskelige følelser kan oppleves som en storm i hodet, men blir ofte mindre når de deles. De blir lettere å leve med, sier Linda.

– Jeg får fikse ideer. Jeg tror at det å tørre å utfordre seg selv er med å løfte livsgleden. I mai 2017 bestemte jeg meg for å begynne å kjøre motorsykkel. Teorien gikk fint, men jeg trengte en del trening for å håndtere en sykkel på 1000 kubikk. Så fikk jeg en fantastisk kjørelærer. Gradvis gikk lærer-elev-forholdet over til et kjærlighetsforhold. I dag bor vi sammen. Vi har de samme interessene, kjeder oss aldri, forteller hun.

Linda og kjæresten Knut kjører på vei, samt på bane. Paret er på banen på Våler, i Hedmark, hver uke og er ofte i Karlskoga i Sverige. Det kjøres 20 minutter i hver runde, og hastigheten måles. Linda har to motorsykler.

– I mars tok vi syklene med og reiste til banen i Cartagena i Spania. Det blir ny tur til Cartagena i mars neste år. Kjøringen gir meg stor glede. Jeg føler at jeg virkelig lever. Og ikke minst mestrer jeg noe jeg aldri hadde trodd jeg ville klare. Jeg har kjøpt min egen sykkel. Noen ganger tenker jeg – hvorfor begynte jeg ikke med dette før? avslutter Linda.

Motorsykkelen er satt inn for vinteren. Nå gleder hun seg til å ta ut snøscooteren sin.

LES OGSÅ: Silje var 25 år gammel da hun fikk diagnosen Tourettes syndrom

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer