GAMLE VENNER: Linda Koebner møtte igjen Swing, 25 år etter at hun reddet henne til et liv utenfor buret i forsøkslaboratoriet. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films.
GAMLE VENNER: Linda Koebner møtte igjen Swing, 25 år etter at hun reddet henne til et liv utenfor buret i forsøkslaboratoriet. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films. Vis mer

Linda reddet sjimpansen Swing fra fangenskap

Etter 25 år møttes de igjen. Se bildene og filmen fra det rørende møtet. Vi anbefaler lommetørkle ....

Publisert

Amerikanske Linda Koebner var 23 år og avgangselev ved Hampshire College. Hun studerte dyreadferd og adferdsbiologi, og sammen med kolleger skulle hun hjelpe en gruppe forsøksaper til et liv utenfor buret.

Sjimpansene hadde bodd i Laboratory for Experimental Medicine and Surgery in Primates i New York hele livet, noen av dem avlet opp kun for dyreforsøk. Andre var fanget i det fri i Afrika, og alle ble brukt i dyreforsøk, under utvikling av medisin mot blant annet hepatitt.

Tilbake i det fri

I 1974 var imidlertid forskningsprosjektet avsluttet, og Linda Koebner hadde fått tillatelse til å sette ni av dyrene ut i reservatet Lion Country Safari i Florida, hvor de skulle leve sammen i flokk på en egen øy.

Hvordan ville det gå? Ville de klare seg i naturen?

Sjimpansene hadde ikke sett annet enn sprinklene i sine golde bur siden livet i fangenskap begynte, for over seks år siden. Det siste minnet de hadde av solskinn, gress og flokkliv var da de satt på mors rygg, en gang for lenge siden da de var babyer. Mange av dem hadde ikke engang opplevd det.

Surrogatmor

Det skulle bli Lindas oppgave å tilbakeføre apene - om ikke til et liv i frihet, så hvert fall til et liv utenfor buret. Der skulle de leve sammen i flokk og forhåpentligvis få vekket til live instinktene som var blitt glemt. Linda skulle være en slags mor for dem, og lære dem alt de skulle lært som barn.

I dokumentaren «The Wisdom of the Wild» av Argo Films fra 1999 forteller Linda om det følelsesladde, men også traumatiske øyeblikket da de kjørte sjimpansene i transportkasser fra laboratoriet til parken i Florida.

Snart var de fremme, og denne januarmorgenen skulle sjimpansene for første gang få se solen og kjenne gresset under føttene:

– Sjimpansene var livredde for å komme ut fra transportkassene. Det de var redde for sette foten på gresset, de hadde jo ikke sett annet enn bur på mange år, eller de var redde for vind og sol. De gjemte seg i døren og turte ikke å komme ut.

NØLENDE: En av sjimpansene lar seg lokke ut i dagslyset. Sol, gress, vind. Hva er alt dette fremmede? FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films
NØLENDE: En av sjimpansene lar seg lokke ut i dagslyset. Sol, gress, vind. Hva er alt dette fremmede? FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films Vis mer

Endelig ut i solen!

Filmen viser en sjimpanse som med forundret blikk så vidt drister seg utenfor transportkassen, og som når han endelig er på utsiden gjemmer seg bak et hjørne, river løs et ark fra veggen og skjuler ansiktet bak. Doll, en annen sjimpanse, får tydeligvis vekket til live sine instinktene, og klatrer til topps i et tre i en forrykende fart.

Men filmen viser også hvordan Linda overtaler en av sjimpansene til å komme ut, og hvordan han til slutt stikker nesen ut i solen.

Ifølge The Telegraph jobbet Linda i parken i fire år. Apebabyer kom til og mødre ble til bestemødre.

To av apene som Linda fikk et ekstra nært forhold til var Swing og Doll. Hver dag i fire år var hun sammen med dem, og så dem gå fra usikre og redde, til sjimpanser som så ut til å trives i sitt nye liv.

DEN GANG: En ung Linda sammen med sjimpansene hun var «mor» for på øya i Florida. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films
DEN GANG: En ung Linda sammen med sjimpansene hun var «mor» for på øya i Florida. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films Vis mer

Tid for gjensyn

Etter fire år tok Linda farvel med sjimpanseflokken. Hun ga Swing og Doll en siste klem og forlot parken for å utdanne seg til primatolog.

Men så, i 1999, 18 år etter at hun siste gang så Swing og Doll, var tiden inne for å besøke sine gamle venner igjen. Hun møtte en av de ansatte i parken på stranden, klar til å dra over på øya.

Ville de huske henne? Hvordan hun forsøkte å overtale dem til å komme ut av kassen den gang, og at det var hun som matet dem og hjalp dem når de var syke?

Vil de huske?

Linda ser utover mot øya. Der borte lever sjimpanseflokken. Med trær og lianer, med sol og vind og alt de aldri hadde i alle årene de satt i bur i laboratoriet.

– Jeg lurer på om de husker alt det som jeg husker, sier Linda stille.

En stor sjimpanse løfter hodet årvåkent. Linda kjenner den igjen med en gang. Det er Swing.

GJENSYN: LInda Koebner på vei til øya. Sjimpansen Swing står på bredden. Vil hun huske henne? FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films
GJENSYN: LInda Koebner på vei til øya. Sjimpansen Swing står på bredden. Vil hun huske henne? FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films Vis mer

– Hei du, sier Linda over vannet og skygger for solen med hånden.

Hun lager noen snatrende lyder. Snakker deres språk.

– Husker du meg? spør hun og legger til at hun bare er blitt litt eldre.

Swing begynner å gå mot vannet. Hun er blitt eldre, hun også.

Sjimpansen nøler. Er det noe kjent med denne kvinnen, tro? Med stemmen?

– Smiler du? spør Linda.

– Jeg smiler, for jeg er så glad for å se deg.

Er blitt ville dyr

Linda setter seg i båten, og sammen med dyrepasseren ror hun det smale stredet over til øya. Det er 18 år siden hun sa farvel til sjimpansene. Hennes gamle venner er nå blitt ville dyr. Fullvoksne, med brede rygger og krefter nok til å drepe.

– Det er så lenge siden, sier Linda idet båten nærmer seg øya.

På bredden går Swing frem og tilbake. Er den hvileløse gangen og vuggingen et tegn på usikkerhet, eller kanskje til og med aggresjon? Hva med de flekkede tennene?

Snart har den store hunsjimpansen klatret opp på brygga, hele tiden med blikket rettet mot båten som nærmer seg.

– Husker du meg, spør Linda og strekker armen forsiktig ut, idet båten glir inn mot brygga.

– Flink jente ...

En utstrakt hånd

Swing titter nysgjerrig over bryggekanten. Ser på Lindas utstrakte hånd. Skal hun ta den? Er det trygt? Plutselig, med stor overbevisning, strekker hun ut sin egen hånd. Smiler med tennene og legger hånden sin i Lindas.

ER DET DEG? Linda Koebner møtte igjen Swing, 25 år etter at hun reddet sjimpansen til et liv utenfor forsøkslaboratoriet. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films
ER DET DEG? Linda Koebner møtte igjen Swing, 25 år etter at hun reddet sjimpansen til et liv utenfor forsøkslaboratoriet. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films Vis mer

Deretter klemmer hun Linda.

Legger kinnet inntil hennes, slik man klemmer en gammel venn.

– Du husker nok mange ting

Snart kommer Doll også, og nå legger begge sjimpansene armene om halsen til sin gamle venn og hjelper.

GJENSYN: Linda får en varm klem av Swing, sjimpansen hun reddet i 1974. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films
GJENSYN: Linda får en varm klem av Swing, sjimpansen hun reddet i 1974. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films Vis mer

Linda begraver ansiktet inn mot halsen deres, og har vanskelig for å skjule hvor beveget det gjør henne, å bli husket på denne måten. Tilliten og kjærligheten som fortsatt er der, etter alle disse årene. Etter alle sårene.

FØLELSELADET: Det var tydelig at Swing satte stor pris på gjensynet med Linda. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films
FØLELSELADET: Det var tydelig at Swing satte stor pris på gjensynet med Linda. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films Vis mer

Swing ser ut i luften. Det er umulig å vite hva sjimpansen tenker. Men hun tenker.

Linda ser på henne.

– Siden du husker meg, så husker du nok mange andre ting også. Livet i Afrika. Forsøkslaboratoriet. Da vi kom hit. Husker du da du ble så syk at jeg måtte bære deg bort fra øya?

Hun stryker Swing på kinnet.

– Det er godt at du ble frisk igjen. Det er godt at du fikk et godt liv.

TANKEFULL: Swing lytter når Linda snakker om tiden de delte, og alle minnene fra den gang. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films
TANKEFULL: Swing lytter når Linda snakker om tiden de delte, og alle minnene fra den gang. FOTO: Skjermdump fra dokumentaren Wisdom of the wild/Argo films Vis mer

Eldrehjem for aper

Ifølge New York Times er sjimpansene en utrydningstruet art i naturen, og det er flere aper i fangenskap som venter på et sted å pensjonere seg, enn det er ville sjimpanser igjen i naturen. Linda Koebner startet i 2004 «Chimps haven», et delvis statlig finansier eldrehjem for aper, der opptil 300 sjimpanser kan få et nytt liv etter fangenskap, underholdningsindustri, forskning og dyreforsøk.

I 2004 fortalte Koebner til Washington post at enkelte av apene synes det er vanskelig å tilpasse seg livet i Chimps haven:

– Mange av de eldste apene ble født i det fri, og de husker hvordan det er å være sjimpanse. De som ble født i laboratoriet aner ikke hva de skal gjøre.

Farvel

Tiden er kommet for å ta farvel ute på øya. Etter gjensynet med Swing og Doll, sjimpansene hun en gang hjalp å redde, sier en beveget Linda i dokumentaren:

– Sjimpanser har gitt oss så mye. Så mye kunnskap om oss selv, om vårt sosiale liv, hva vi er disponert for, siden de er så like oss. Disse sjimpansene har lært meg mye om ubøyelighet.

Hun legger til:

– De har opplevd så enormt mye motgang, og likevel er de tilgivende. Og de er blitt hele igjen.

Se det rørende gjensynet mellom Linda og Swing her:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer