Shoppemani

Line (44) brukte 200 000 kroner på klær i fjor

- Jeg innså at det jeg drev med var galskap.

FULLT KLESSKAP: Line har solgt mange av klærne sine, men har fortsatt flere å ta av. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
FULLT KLESSKAP: Line har solgt mange av klærne sine, men har fortsatt flere å ta av. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

– Jeg visste innerst inne at jeg var syk, men jeg var drevet av en kraft jeg ikke rådde over, sier Line Holdal.

Så lenge hun kan huske har noe ligget og ulmet i henne. Hun måtte være flink pike. Hun stilte skyhøye krav til seg selv om å være en god datter, flink på skolen og se bra ut. Selvfølelsen var lav, og da hun var 14 år fant hun løsningen. Trodde hun.

Line sluttet nesten å spise, og utviklet anoreksi. Deretter begynte hun å overspise. Hun skulket skolen, kjøpte mat og gikk hjem og fråtset. For ikke å legge på seg begynte hun å kaste opp og utviklet bulimi.

KK møter Line 30 år etter at spiseforstyrrelsene startet. Hun bor i Bodø med mann og to barn i alderen 17 og 19 år, pluss hunden Linus. De er nyinnflyttet i leid hus, stilen er minimalistisk og ren. Slik har det ikke alltid vært.

Spiste og spydde smart og strategisk

– Maten ble min beste venn og min verste fiende. Det var ikke plass til andre enn meg og maten i livet mitt. Jeg var ustabil i forhold til andre, både venninner, kjæreste og arbeidsgiver. Og jo mer udugelig jeg følte meg, desto mer spiste jeg. Og kastet opp. Det ble en ond sirkel som jeg ikke maktet å komme ut av, forteller Line.

BALANSE: Overspising, shopping og reising var sentralt i Lines liv. Hun skjønte at hun måtte finne en balanse. FOTO: Marianne Otterdahl- Jensen
BALANSE: Overspising, shopping og reising var sentralt i Lines liv. Hun skjønte at hun måtte finne en balanse. FOTO: Marianne Otterdahl- Jensen Vis mer

Det ble viktig å manøvrere seg gjennom ritualene med spising og spying på en smart og strategisk måte. Line gjorde alt for å skjule spiseforstyrrelsen, og både spiste og spydde når ingen så det. Hun klarte ikke å være perfekt, og perfeksjonisten i henne led. Line spiste og spydde i mange år, uten at hun ble mer til stede i seg selv eller i sitt eget liv av den grunn. Det ble derimot sykmeldinger og enda mer skyldfølelse.

– Da jeg i tillegg begynte å shoppe vilt og uhemmet, tok det helt av, uten at jeg selv skjønte hvor riv, ruskende galt dette var.

Line omtaler seg selv som en rebell. Hun hadde lite hjelp av psykologer, selv om hun visste at hun var syk.

Yoga og mat som medisin

I 2003 oppdaget Line hvor viktig avspenning er. Hun begynte med yoga, som hun har blitt helt avhengig av for å få ro i kroppen. Det skjedde noe da Line ble gravid. Hun hadde ikke klart å ta særlig godt vare på seg selv, og nå hadde hun ansvar for et barn som vokste inni henne. Line fikk et større perspektiv på livet, og fikk en indre motivasjon til å ta tak i problemene sine.

– Jeg skjønte også at jeg måtte få mer kunnskap om mat og min egen sykdom, sier Line.

Jeg begynte på det klassiske ernæringsstudiet, men følte at noe ikke stemte. Jeg kom ikke til å bli frisk av å følge den teorien jeg lærte der. Instinktet mitt sa at det måtte finnes noe annet. Jeg startet med å fjerne sukker fra kosten, og kuttet ned på inntaket av brød, pasta, ris og ferdigmat. Jeg merket raskt en bedring, og det motiverte meg til videre omlegging.

Da Line begynte på Tunsberg Medisinske skole, fant hun det hun var ute etter. Skolen har som uttalt mål å utdanne terapeuter med høy kompetanse innen medisinske fag, naturmedisin og ernæring. Line har selv flere autoimmune sykdommer, og hun konkluderte med at hun hadde en ubalanse i kroppen. Mye kom på plass når det gjaldt spiseforstyrrelsen. Og da Line fikk kyssesyken i 2012, og dette førte til lang sykmelding og diagnosen ME, visste mer om hun hva hun skulle gjøre.

TING: – Vi eide et hus fullt av ting. Jeg begynte å tenke på hva alle disse tingene gjorde med oss. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
TING: – Vi eide et hus fullt av ting. Jeg begynte å tenke på hva alle disse tingene gjorde med oss. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Hun jobbet seg tilbake ved hjelp av yoga og riktig kosthold. Hun forklarer at litt av hennes grunnsyn er at forsking som er gjort på menn, ikke funker for kvinner. Menn har syklus på én dag, mens kvinner har en måneds syklus. Dette tar de vanlige kostholdsrådene ikke hensyn til.

– Jeg hadde funnet en nøkkel jeg brant for å dele med andre. I 2016 tok jeg opp igjen websiden min Lilalife, som hadde ligget nede en stund mens jeg var dårlig. Lilalife betyr «lekent liv». Jeg kjører podcast én gang i uken, og får mange gode tilbakemeldinger, sier Line ivrig.

– Dessuten har jeg endelig skjønt hvor mye naturen og det å være ute betyr. Men den siste, avgjørende biten for å falle helt på plass i meg selv, kan jeg takke koronaen for.

Skyhøyt klesbudsjett

Mens Line var syk, var hun avhengig av å booste selvfølelsen ved å få anerkjennelse fra andre. Hun jobbet som treningsinstruktør, og trengte de positive tilbakemeldingene fra deltakerne. Samtidig var det viktig å være velkledd i alle settinger, og få skryt for å se flott ut.

– Vi eide et hus fullt av ting. Jeg begynte å tenke på hva alle disse tingene gjorde med oss for noen år siden, og Covid-19 ble katalysatoren, forteller Line.

– Jeg brukte nesten 200 000 kroner på klær i 2019. Det er jo ren galskap, jeg trengte ikke alle disse klærne. Men det å shoppe ga meg en lykkerus. Så kanskje var jeg fremdeles ikke helt frisk?

- Jeg bestemte meg for å kutte klesshoppingen drastisk, uten å gi meg selv shoppestopp. Hittil i 2020 har jeg brukt 6 000 kroner på klær.

12. mars 2020 ble en dag som endret mye for mange, også for Line. Hun var vant til å reise mye, men plutselig ble det slutt på alle flyturene. Hun ble tvunget til å være mer hjemme, og det har ikke bare vært negativt.

– Jeg hadde bare lappet på problemene, men koronaen fikk virkelig åpnet øynene mine. Som å skrelle en løk, har jeg jobbet meg innover. Men da jeg nærmet meg kjernen, følte jeg meg nesten kvalt av alle tingene jeg eide, sier Line.

Hun bestemte se for å selge halvparten, og arrangerte en tre dagers pop-up shop i juli. Alt fra møbler til leker, klær og bilder ble solgt. Men Line arrangerte ikke dette loppemarkedet for å bli rik. Halvparten av inntektene gikk til organisasjonen «Bodømarkas venner».

– Når jeg går i naturen og ser folk fra «Bodømarkas venner» jobbe der ute, blir jeg både glad og takknemlig. Så det er bare naturlig å gi litt tilbake, sier Line smilende.

– Jeg føler en helt annen ro når jeg er ute. Tidligere brukte jeg shopping som terapi, men det er naturen jeg trenger.

OPPRYDNING: - Jeg har selvsagt ikke kvittet meg med alt. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
OPPRYDNING: - Jeg har selvsagt ikke kvittet meg med alt. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Alt er ikke svart eller hvitt

Selv om Line har endret mye i livet sitt, er hun på ingen måte fanatisk verken når det gjelder ernæring, trening eller shopping. Hun presiserer at det ikke trenger å være enten/eller, og at litt alltid er bedre enn ingenting. Hun håper at folk kan bli mindre materialistiske, og tror at flere enn hun selv kanskje fikk en oppvåkning da koronaen kom. Hun ønsker at vi alle vil sette pris vi det vi har, og ikke være så egoistiske.

– Hvorfor skal jeg sitte og gnu på en masse ting, når det finnes andre mennesker som kan ha mer nytte av dem? Spør Line.

– Jeg har selvfølgelig ikke kvittet meg med alt, noe har en stor affeksjonsverdi. Alt annet synes jeg det er hyggelig at andre får glede av.

Det er blitt mindre reising på grunn av korona, og Line synes det er godt å være mer hjemme. Selv om hun jobber mye, føler hun seg verken travel eller stresset. Hun har jobbet seg ut av hamsterhjulet, og har kuttet ut «skulle, måtte, burde» tankene.

– Jeg har rett og slett senket kravene til meg selv og de rundt meg, og det kjennes godt å leve i et hjem nesten strippet for unødvendige ting. Jeg lever i øyeblikket og finner daglig ro i naturen og gjennom meditasjon, sier Line.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer