Særbo

Line (45) solgte huset i nord for å finne det gode liv - i Oslo

Først som godt voksen har Line helse og mulighet til å leve ut drømmen sin. Hun har nemlig sluttet å bry seg om hva som er normalt.

LEKENT LIV: Line Holdal (45) har levd A4-livet, nå vil hun ut i verden å oppleve nye eventyr. Hun starter med Oslo. Foto: Ida Helene Bergersen
LEKENT LIV: Line Holdal (45) har levd A4-livet, nå vil hun ut i verden å oppleve nye eventyr. Hun starter med Oslo. Foto: Ida Helene Bergersen Vis mer
Publisert

Man hører ofte om de modige, som gir slipp på hektisk liv og karriere for å flytte til et roligere sted hvor de kan være mer i kontakt med naturen. For Lila, eller Line Holdal (45), som hun egentlig heter er det omvendt.

Ernæringsterapeut og selvstendig næringsdrivende Line Holdal hadde trang til å utforske storbylivet. Det er lett å tro at det er noe spesielt som har utløst denne trangen. Men Line og mannen ble faktisk enig om at de skulle selge det store huset de eide sammen i Bodø. Nå bor hun i Oslo og kommer til å besøke familie og venner regelmessig.

– Hvordan kom dere frem til den løsningen?

– Det var ikke hans idé for å si det sånn, ler Line.

Hun forteller at forslaget ikke kom som en overraskelse på han. Hun hadde snakket om lysten til å flytte i flere år. Selv om han ikke ønsket å flytte, kjente Line på det at hun nå begynte å komme nærmere 50 enn 40, og stort sett aldri hadde bodd alene.

– Han er såpass raus at han vet at hvis ikke jeg har det bra så har ikke han det bra. Han vet at Oslo er her for han også hvis han har lyst. Men det kan jo hende at jeg finner ut at Bodø er plassen min og etter hvert. Hvem vet?

På egne bein

KK møter Line i en lys leilighet på Briskeby. Den har balkong og stukkaturer i taket og passer svært godt til den lyse sprudlende kvinnen som bor i den. Line har bare bodd der i tre uker, men har skapt et vakkert, lite hjem for seg selv. Det er lett å se at hun er opptatt av å ha det pent rundt seg, og forteller selv at det var akkurat denne leiligheten hun ønsket seg.

I NUET: Line Holdal slet med spiseforstyrrelser i mange år. Nå er hun friskere enn noen gang, og gleder seg over å leve i nuet. Foto: Ida Helene Bergersen.
I NUET: Line Holdal slet med spiseforstyrrelser i mange år. Nå er hun friskere enn noen gang, og gleder seg over å leve i nuet. Foto: Ida Helene Bergersen. Vis mer

For første gang siden hun var tidlig i tyveårene står hun også på egne føtter når det kommer til penger. Tidligere har hun og mannen hatt delt økonomi, men nå trenger Line å kjenne på den økonomiske egenmestringen.

– Jeg har behov for å kjenne på at jeg klarer meg mer alene, at jeg står stødig på alle plan.

Hun legger vekt på at hun nå må være mer konsekvent når det kommer til pengebruk. Noe hun syns er en god erfaring å få.
Tidligere har hun hatt det hun kaller et usunt forhold til både mat og økonomi. I 2019 brukte hun nesten 200 000 på klær.

I fjor tok hun grep om alle tingene hun eide. Hun solgte unna store mengder klær hun hadde hatt liggende i skapet i 20 år. Halvparten av inntektene ga hun til veldedighet. Det å selge eiendeler hun ikke bruker er noe hun har fortsatt med. Mens KK er på besøk, kommer en mann på døra, som skal kjøpe en kjole til sin kone.

En måte å ha kontroll på

Da Line var 14 år, begynte hun å utvikle spiseforstyrrelser. Det er noe som har fulgt henne godt ut i voksenlivet.

– Jeg var ung og hadde veldig dårlig selvfølelse. Det var spesielt én kommentar som fikk begeret til å renne over. Men det å spise og kaste opp igjen, var også en måte for meg å ha kontroll på, forteller hun.

Hun forsøkte tidlig i tyveårene å bo i Oslo, men måtte snart vende nesa nordover igjen. Hun var for syk til å bo i en storby alene på den tiden.

Med tiden fikk hun også diagnosen ME og autoimmun sykdom. Det tok henne mange år å komme dit hun er i dag. Men stressmestring, forståelse for kosthold og yoga er noen er verktøyene hun har brukt.

– Utradisjonelt? Ja.

Nå er sønnen og datteren til Line begge voksne. Selv er hun, etter 20 år, endelig frisk og ønsker at livet skal romme mer enn bare det som får plass i A4-boksen.

– Folk har behov for å sette merkelapp på alt, men det har ikke jeg. Jeg vil oppleve alt livet har å by på, og nå vil jeg bo i Oslo, som jeg syns er en fantastisk by.

I Oslo har hun dessuten et nettverk, som hun kjente en ekstra dragning mot. Det hun kaller familien man velger selv- mennesker hun har møtt både via sosiale medier og i jobben sin.

- Når man blir voksen, skjønner man i større grad hvem man ønsker å tilbringe tid sammen med. Det var viktig for meg å få være mer sammen med de herlige venninnene mine i Oslo, som jeg ser på som likesinnede. Sammen med dem føler jeg at jeg kan være akkurat den jeg er.

MATELSKER: I dag er Line blitt en kreativ kokk som elsker å lage mat til andre. Men det å bo i Oslo har også gitt henne smaken på de mange spennende resturantene. Foto: Ida Helene Bergersen
MATELSKER: I dag er Line blitt en kreativ kokk som elsker å lage mat til andre. Men det å bo i Oslo har også gitt henne smaken på de mange spennende resturantene. Foto: Ida Helene Bergersen Vis mer

Line driver nettsiden Lilalife, som betyr lekent liv. Hun startet bedriften sin mens hun var syk og forteller at det var en måte for henne å manifestere det å kunne leve på en leken måte. Her byr hun på sunne og gode matoppskrifter, nettkurs og hun holder i tillegg foredrag. I podcasten sin snakker hun om det å ta valg for sin egen del og den kvinnelige syklusen. Hun har ofte med seg gjester, som healere og psykologer.

– Bodø er en by i mitt hjerte, men det er også Oslo. Så derfor vil jeg ha begge. Utradisjonelt? Ja, men jeg har sluttet å bry meg om hva som er normalt.

Mange tør ikke

Det er ikke uvanlig at par bor borte fra hverandre en tid. Men da er det ofte fordi man er nødt til det på grunn av jobb, syke foreldre eller andre grunner. Line og mannen bor nå borte fra hverandre, fordi hun har et ønske om å tilegne seg nye opplevelser.

– Tror du mange kjenner på de samme ønskene som deg, men ikke tør å gjennomføre det?

– Jeg tror alt for mange gjør mye de egentlig ikke har lyst til, men jeg tror også mange er fornøyd med å leve slik, og det er helt greit.
Jeg derimot kunne ikke levd det rolige A4-livet nå, det hadde ikke gjort meg lykkelig, sier hun.

Line har fått mange positive reaksjoner på valget sitt, forteller hun. Også fra mennesker som ikke tør eller kan gjøre det samme som hun. Selv er hun klar på at noe slikt ikke bare skjer over natten. Man må først og fremst tenke på hva man skal leve av og om det vil være mer lukurativt å velge å flytte.

NATURMENNESKE: Line Holdal vil ha både storbylivet og nærheten til naturen. Derfor passer det henne utmerket å ha en fot i hver leir; Oslo og Bodø. Foto: Ida Helene Bergersen
NATURMENNESKE: Line Holdal vil ha både storbylivet og nærheten til naturen. Derfor passer det henne utmerket å ha en fot i hver leir; Oslo og Bodø. Foto: Ida Helene Bergersen Vis mer

– Livet er en drøm

Line er en livsnyter og ønsker å gripe om alt livet har å by på. Det er viktig for hun å understreke at det at hun nå har valgt å bo i hovedstaden, ikke betyr at hun er ute etter noe jetset-liv. Hun elsker nemlig naturen.
Når bruker den nord-norske naturen flittig, og ser allerede frem til møte med den igjen når hun reiser hjem til jul.

– I fremtiden ønsker jeg meg å kunne ha et hus nær naturen utenfor Bodø, men samtidig ha et sted i Oslo. Jeg vil ha begge deler, for jeg tror jeg trenger en bit av begge.

Hun legger til at hennes største frykt er å våkne som 90-åring uten å ha levd ut drømmene sine.

– Jeg er friskere enn noen gang og hvorfor skulle jeg ikke gjøre det jeg har lyst til? Livet er en drøm og jeg lever den våken.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer