Hver Gang Du Forlater Meg

Linnéa Myhre (26) er aktuell med ny roman om kjærlighet

- Jeg synes kjærlighet er et veldig ubehagelig og vanskelig tema.

LINNÉA MYHRE: Myhre er i disse dager aktuell med romanen «Hver gang du forlater meg».  Foto: VG
LINNÉA MYHRE: Myhre er i disse dager aktuell med romanen «Hver gang du forlater meg». Foto: VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av september ga tidligere blogger og forfatter Linnéa Myhre (26) ut sin tredje roman. Boken, som har fått tittelen «Hver gang du forlater meg», handler om det nådeløse håpet, når den ene elsker mer enn den andre, og ikke minst om forsøket på å fri seg fra kjærlighetssorgen uten samtidig å miste seg selv. 

«De er ikke sammen lenger, det er slutt. Han sier at han fortsatt elsker henne, men det går ikke lenger. Han trenger tid for seg selv, trenger å vite hvem han er uten henne. Du fortjener noe annet, noe bedre, sier han. En annen enn meg».

«Likevel kommer han stadig tilbake til henne. Banker på døren hennes, ringer, spør om hun vil være med ut, om de skal være sammen i kveld, i natt. Så forlater han henne igjen morgenen etter. Og hun tar ham imot, igjen og igjen. Hva annet kan hun gjøre? Han er jo hennes livs store kjærlighet».  

Onsdag 21. september var den offisielle slippfesten på Parkteatret Scene i Oslo, og i den forbindelse møtte vi Myhre for å ta en prat om den nye boken hennes.

- Hvordan har det vært å skrive om kjærlighet? 

- Jeg synes det er veldig vanskelig å skrive om disse såkalte vanlige tingene. Kjærlighet er jo stort og universalt, og egentlig ganske vanlig å tørre å snakke om, men ikke for meg. Jeg synes det er et veldig ubehagelig og vanskelig tema, forteller hun til KK.no. 

- Jeg ble mer komfortabel med å skrive om det når jeg hadde kommet i gang med boken, og innså at handlingen ikke lenger dreide seg om meg. Jeg ble mye tryggere og klarte å gi slipp på følelsene mine uten å føle at det jeg skrev ble for privat. 

LES OGSÅ: Aksel Hennie: - Jeg trives med det livet jeg har nå

Har hentet inspirasjon fra egne opplevelser 

Selv om «Hver gang du forlater meg» er en roman med fiktive personer, er det er ikke til å stikke under en stol at karakterene i boken minner merkverdig mye om Myhre og musikerkjæresten Sondre Lerche (34). Forfatteren forteller at hun er fullstendig klar over dette, og legger ikke skjul på at hun har latt seg inspirere av sitt eget liv.

- Det vil alltid være en del av meg i det jeg skriver. Og siden jeg har skrevet så tett opp til mitt eget liv tidligere, vet jeg at det er vanskelig å lese boken uten å tenke på meg og Sondre. Men det er nok litt av poenget også. Hadde jeg ikke hatt lyst til det, så hadde jeg nok skrevet en helt annen bok. Jeg begynte med seg selv som utgangspunkt, et sted langt bak i tid, og skrev etter hvert handlingen vekk fra meg selv. 

- I mine øyne framstår hun som en ganske usmakelig og desperat person.

- Selv om jeg har mange ting til felles med den kvinnelige karakteren i boken, er jeg glad for at jeg ikke er henne ettersom hun i mine øyne framstår som en ganske usmakelig og desperat person. Jeg hadde aldri vært komfortabel med å sette meg selv i et slikt lys. 

Forfatteren forteller at hun synes det er fint at de som leser boken kan spekulere i hva som er tatt fra hennes liv og ikke. 

- Det er det jeg synes er så vakkert med litteratur, at man kan ha en egen mening og følelse om det man leser, sier hun.  

HVER GANG DU FORLATER MEG: Boken handler om det nådeløse håpet, når den ene elsker mer enn den andre.  Foto: Produsenten
HVER GANG DU FORLATER MEG: Boken handler om det nådeløse håpet, når den ene elsker mer enn den andre. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten 

Spiseforstyrrelsen har fått en stor plass i boken

- I dag blir det stadig utgitt bøker om kjærlighet. Er du redd for å ikke klare å skille deg ut fra mengden? 

- Ja, jeg er jo det. Jeg har lest Lena Anderssons romaner, først «Rettsstridig forføyning», som er en kjempefin kjærlighetsroman med samme problematikk som min. Da jeg var ferdig med manuset mitt leste jeg oppfølgeren hennes, og da føltes det som om jeg leste fra min egen bok. 

- Kjærlighet er unikt, men også veldig likt, og til tider var det likt helt ned til setningsnivå. Til slutt satt jeg bare og håpte vi ikke hadde samme avslutning på historien, i frykt for å bli tatt for plagiat. Jeg føler imidlertid at jeg aldri har lest en kjærlighetsroman med den sammen spiseforstyrrelseproblematikken som min. Jeg synes det er en interessant, og ikke minst en veldig viktig vinkling, sier Myhre. 

Ja, «Hver gang du forlater meg» er ikke bare en bok om kjærlighetssorg, men også om spiseforstyrrelser. Et tema Myhre tidligere har snakket åpent om og som hun ønsker å lære leserne sine mer om. 

- Mange tror at spiseforstyrrelser handler om kropp, men det gjør jo egentlig ikke det.

- Jeg hadde lyst til å formidle min forståelse og erfaring av sykdommen til leserne. Mange tror at spiseforstyrrelser handler om kropp, men det gjør jo egentlig ikke det, det handler om følelser. Det er ikke slik at alle som blir rammet av en spiseforstyrrelse har bladd gjennom bilder på Instagram, selvfølgelig kan det være en trigger, men stort sett får man det fordi det har skjedd noe som gjør at man har det vanskelig, og da flytter man gjerne smertene over på noe annet fysisk, som da ofte blir kropp. 

KJÆRESTER: Linnéa Myhre og Sondre Lerche har vært kjærester siden 2013.  Foto: VG
KJÆRESTER: Linnéa Myhre og Sondre Lerche har vært kjærester siden 2013. Foto: VG Vis mer

- Jeg hadde lyst til å sette ord på det, og vise at det er når man har det vondt at man gjerne skader og hater seg selv. Og ikke minst det trekantforholdet det blir når man er i et forhold og sliter med dette. Spiseforstyrrelsen blir et kjærlighetsforhold i seg selv. 
 
- Har du kjent på et slikt trekantforhold selv? 

- Ja, det har jeg i aller høyeste grad med Sondre, og jeg har tidligere møtt menn som jeg ikke har klart å knytte meg til fordi maten har tatt for stor plass. Det er en stor utfordring å finne den riktige balansen, spesielt når det ikke er slik at man kan bestemme seg for å bli frisk og satse alt på kjærligheten. 

- Jeg har brukt lang tid på å finne en løsning på dette i mitt nåværende forhold. Men jeg er fortsatt redd for at spiseforstyrrelsen kan ødelegge alt, og det er skremmende å tenke på hva som kan skje hvis det blir slutt, for kjærlighet er jo ikke nødvendigvis en løsning.

- Hvordan har Sondre taklet spiseforstyrrelsen din?

- Bra. Jeg og Sondre har snakker om disse tingene hele tiden, og er veldig åpne om det. Det er nok ikke alltid like lett å forstå, men jeg tror han forstår så godt han kan. 

LES OGSÅ: «Nobel»-stjernen Tuva Novotny: - Jeg driter i om jeg er kvinne eller mann

- Jeg har for vane å henge meg opp i kritikk 

- Hvem var den første som fikk lese boken? 

- Redaktøren min har fulgt med hele tiden, men Sondre var den første jeg sendt manuset til – og psykiateren min da. Jeg var livredd for hva de ville si og tenke – selv om jeg tviler på at noen av dem hadde sagt noe dersom de hatet det. Men det er ingen hemmelighet at jeg er en person som tolker alt negativt, så jeg tenker at de som leser boken og sier at den er fin, de lyver. 

Videre forteller Myhre at hun har vært ekstra redd for tilbakemeldingene fra anmelderne denne gangen.

- Med «Hver gang du forlater meg» har det vært annerledes enn de to første bøkene, ettersom man gjerne får høyere forventninger jo flere bøker du skriver. Jeg tenker at nå må folk snart begynne å gi meg kritikk og tørre å si at det jeg skriver er dårlig. 

- Derfor har jeg krisemaksimert og tenkt at den får terningkast én av alle – jeg føler egentlig mest for å gå under jorda og aldri skrive igjen. Men det har jo gått fint til nå. Denne gangen har jeg prøvd å ikke henge meg opp i hva folk mener, og da spesielt anmelderne. Jeg har for vane å henge meg veldig opp i kritikken, sier hun og legger til: 

- Og, hvis det skulle gå til helvete er det ikke så kult å vite at folk hater produktet jeg prøver å selge – så jeg holder meg unna Internett til jeg er moden for å lese det de skriver om boken. 

LES OGSÅ: Odd Magnus Williamson: - Jeg har alltid sett på henne som en datter

Kan godt tenke seg å skrive en bok til 

Da vi stiller henne spørsmålet om hun har planer om å skrive flere bøker er svaret klart. Men det kommer ikke til å skje med en gang.

- Ja, jeg tror jeg har lyst til å skrive mer, så du skal ikke se bort ifra at det kommer en bok til, men ikke med en gang. Nå som jeg er ferdig med «Hver gang du forlater meg» trenger jeg hvert fall et halvt år på å psyke meg opp. 

- Kunne du tenkt deg å skrive om kjærlighet igjen? 

- Jeg vet ikke – jeg er ganske dårlig på kjærlighet. Vi får se hva som føles naturlig. En ting er sikkert, og det er at jeg ikke vil å skrive litteratur som ikke gir noe. Jeg er ikke interessert i å skrive noe som folk kjøper fordi de trenger å koble ut hodet på ferie. Jeg har lyst til å skrive bøker som betyr noe for noen, og som man kan lære noe av. Jeg vil skrive om de vanskelige tingene som andre ikke tør å skrive om, sier hun. 

Se boktraileren til «Hver gang du forlater meg» nedenfor: 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer