Fødselsmerke

Lisa (42) er lei av å skjule seg: - Folk glor helt uhemmet

Ble født med stort fødselsmerke i ansiktet.

SJELDEN UTE: Lisa liker ikke å ferdes blant mange mennesker. – Folk stirrer helt uhemmet, sier hun. Men nå har hun bestemt seg for at hun ikke vil gjemme seg lenger. Foto: Steen Wrem/All Over Press
SJELDEN UTE: Lisa liker ikke å ferdes blant mange mennesker. – Folk stirrer helt uhemmet, sier hun. Men nå har hun bestemt seg for at hun ikke vil gjemme seg lenger. Foto: Steen Wrem/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Er du sikker på at du vil at vi skal ta bilde av det barnet?» Slik lød reaksjonen for 42 år siden, da Lisas mor ba en fotograf om å ta et dåpsbilde av henne.

Den slags reaksjoner er blitt dagligdags for Lisa Petersen (42), som er født med et stort fødselsmerke. Den mørkerøde hudflekken, som dekker mesteparten av den venstre siden av ansiktet hennes, har hele livet fått henne til å skjule seg for omverdenen.

LES OGSÅ: - Jeg har opplevd å bli spyttet på av vilt fremmede mennesker

– Jeg går ikke ut mer enn høyst nødvendig. For eksempel planlegger jeg innkjøpene mine sånn at jeg ikke trenger å gå ut hver dag. Jeg unngår restaurantbesøk og lignende, for jeg har ikke lyst til å sitte og bli glodd på mens jeg spiser, sier Lisa, som er sykepleierassistent og bor i danske Roskilde.

Hver gang hun går ut av døra føler hun at hun er på utstilling.

– Folk glor helt uhemmet. Det er selvfølgelig først og fremst barn som sier noe høyt. For eksempel sto jeg i kø i en klesbutikk da en gutt fikk øye på meg og ropte «Se på henne!». Det var jo meg han mente, forteller hun.

Storfamilie: Lisa nyter å være omgitt av familien sin, og fire generasjoner bor under samme tak; Lisas foreldre, Lisa og ektemannen Jack (i midten), og deres barn og ­barnebarn. Her er det eldstedatteren Stina og hennes Sofia. Foto: All Over Press
Storfamilie: Lisa nyter å være omgitt av familien sin, og fire generasjoner bor under samme tak; Lisas foreldre, Lisa og ektemannen Jack (i midten), og deres barn og ­barnebarn. Her er det eldstedatteren Stina og hennes Sofia. Foto: All Over Press Vis mer

– Hvem som var foreldrene hans, vet jeg ikke, for det var ingen som reagerte. Jeg skulle ønske moren hadde bedt ham om å dempe seg, og så kunne hun forklart ham hva det var når de kom hjem. Jeg forstår jo at barn er nysgjerrige, men det er likevel ubehagelig å bli utpekt på den måten, for alle snur seg jo og titter. LES OGSÅ: Har du fått fødselsmerke i ansiktet?

Gråter hjemme

Selv om Lisa har hatt fødselsmerket hele livet, sårer det fremdeles med kommentarer og stirrende blikk fra fremmede mennesker. Men tårene gjemmer hun til hun kommer hjem.

– Innimellom kan jeg bli veldig lei meg av det. Da faller jeg helt sammen og begynner å gråte når jeg kommer hjem, forteller hun.

Hjemme er Lisa heldigvis omgitt av familien sin. Mannen Jack, de tre barna og de to barnebarna deres er alltid der for å muntre henne opp.

– Mannen min og jeg har vært gift i 22 år, så han vet godt når jeg trenger en klem. Han kan alltid få meg i godt humør.

Som ung trodde ikke Lisa at noen mann noensinne ville kunne elske henne, fordi hun følte seg så stygg. Men som 19-åring dro hun på sommerkonsert i Folkeparken i Roskilde, og der møtte hun sin Jack.

– Innimellom kan jeg bli veldig lei meg av det. Da faller jeg helt sammen og begynner å gråte når jeg kommer hjem.

– Vi falt bare for hverandre med det samme. Når jeg er sammen med ham, tenker jeg overhodet ikke på utseendet mitt.

LES OGSÅ: Ida Vindstads (32) kroniske sykdom gjør at hun kan besøke toalettet 40 ganger i løpet av en dag

Smertefulle behandlinger

Som 16-åring var Lisa så lei av fødselsmerket sitt at hun forsøkte å få det fjernet. Hun ble lagt inn på sykehus og fikk laserbehandling under full narkose. Hver gang hun våknet, håpet hun at ansiktet hennes var blitt normalt. Men i stedet for den lyse, fine huden hun ønsket seg, våknet hun hver gang med store, smertefulle sår i ansiktet.

– Jeg ville bare få vekk det stygge merket, så jeg fortsatte å prøve, selv om det gjorde like vondt hver gang. Både i huden og under den.

20 smertefulle behandlinger senere var fødselsmerket akkurat like tydelig som det alltid hadde vært. I tillegg var det nå dekket av arr, som er der fremdeles.

Etter at laserbehandlingene slo feil, forsøkte Lisa å skjule fødselsmerket med sminke. Men hun savner gode råd, for merket er mørkt og lar seg ikke lett skjule.

– Jeg kan få dekket utgifter til å kjøpe sminken, men det finnes ikke tilbud om noe kurs om hvordan jeg skal bruke den. Det kommer bare til å se mer merkelig ut når jeg prøver, så det er bedre å la det være.

Vil ikke skjule seg lenger

Etter å ha skjult seg for omverdenen hele sitt liv, har Lisa nå bestemt seg for at nå får det være nok. Så da hun så et oppslag på Facebook om at kunst-fotografen Linda Hansen søkte etter modeller med fødselsmerke i ansiktet, tok hun mot til seg og svarte.

Det resulterte i at et portrett av henne har havnet på utstilling og i fotoboken «Naevus flammeus», som er den latinske betegnelsen på fødselsmerke.

På utstilling: 
I boken «Naevus flammeus» har fotografen Linda Hansen portrettert en rekke kvinner med fødsels-merke, deriblant Lisa. Fotoutstilling er det også blitt. Foto: All Over Press
På utstilling: I boken «Naevus flammeus» har fotografen Linda Hansen portrettert en rekke kvinner med fødsels-merke, deriblant Lisa. Fotoutstilling er det også blitt. Foto: All Over Press Vis mer

Etter 42 år i skjul skal sommerfuglen nå ut av puppen.

– Jeg er lei av å gjemme meg. Jeg vil kunne gå en liten tur uten å spekulere over om folk titter på meg. Det var selvfølgelig vanvittig grenseoverskridende å stå der foran kameraet. Nå skulle jeg plutselig vise hele verden det jeg alltid har skjult. Bildene er ganske alvorlige, og jeg er vant til å smile, for ellers henger munnen min litt på den ene siden. Så jeg følte at jeg skulle vise meg fra min styggeste side.

Når Lisa likevel har valgt å medvirke i fotoboken, er det fordi hun gjerne vil utfordre seg selv.

– Jeg håper at det kan gjøre det lettere for meg å gå ut, nå som jeg har vist verden ansiktet mitt.

Lisa håper at hennes bidrag til boken og utstillingen kan påvirke andre menneskers syn på kvinner som ikke ligner fotomodeller.

– Forhåpentligvis vil det få dem til å slutte å stirre.

LES OGSÅ: Hva gjør du når det er ditt barn som mobber?

En slags føflekk

Naevus flammeus er den latinske betegnelsen, på norsk enten fødselsmerke eller flammemerke. Egentlig er dette en slags type føflekk, som skyldes opphopning av små blodkar i de øvre hudlagene. Den kan oppstå hvor som helst på kroppen, og det er ganske vanlig at den opptrer i ansiktet, med utbredelse på den høyre eller venstre siden. Fødselsmerker kan bli mer framtredende og knudrete med årene, så behandling med fargelaser i tidlig barndom, ofte første leveår, anbefales. Det oppnås nå gode resultater, hvor merket blir blekere.

Kilder: snl.no, wikipedia.no, dinside.no, nhi.no

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer