Kona til Knut Arild:

Lisa Maria Hareides tøffe høst

Da det stormet som verst rundt KrF i høst, hadde ekteparet Hareide sin helt egen private kamp å kjempe.

MORGENSTUND HOS FAMILIEN HAREIDE: Familien Hareide har to barn og to bonusbarn fra Lisa Marias avdøde søster. I høst skulle de dele nyheten om at en ny var på vei, men Lisa Maria spontanaborterte. FOTO: Astrid Waller
MORGENSTUND HOS FAMILIEN HAREIDE: Familien Hareide har to barn og to bonusbarn fra Lisa Marias avdøde søster. I høst skulle de dele nyheten om at en ny var på vei, men Lisa Maria spontanaborterte. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kunne vært den perfekte starten på uka for familien Hareide hjemme på Grefsen. En robotdinosaur er på vei over spisebordet gjennom mellomleggspapir, pålegg, og matbokser som snart skal ned i små sekker og med til barnehagen.

Lisa Maria (35) smører matpakker, Sara (5) vil pynte pepperkaker, Tord Olav (3) har funnet myntsamlingen sin og vil perle et armbånd av kronestykker. Det kunne vært en slik morgen de hadde drømt om, en rolig start på dagen, med hele familien tilstede. Hvis ikke det var akkurat denne morgenen VG slapp avsløringen om skittent maktspill i KrF: «Slik vendte KrF-toppene seg mot Hareide» Knut Arild (46) har ikke rukket å kommentere saken.

Nå sitter han likevel her, på alle fire, og plukker tålmodig opp kronestykkene som har falt ned på gulvet. Først en halv time senere, på vei ut døra, skifter han fokus og sjekker telefonen.

- Mye av dette kjente jeg til, forklarer han.

- Men ikke alt.

FØR BARNEHAGEN: Det er godt å ha far tilbake rundt frokost- og middagsbordet. De neste månedene skal familien Hareide ta noen viktige valg om hvordan hverdagen skal bli fremover.
FØR BARNEHAGEN: Det er godt å ha far tilbake rundt frokost- og middagsbordet. De neste månedene skal familien Hareide ta noen viktige valg om hvordan hverdagen skal bli fremover. Vis mer

Lisa Maria kysser mannen som står i gangen med signalgul bøff og sykkelhjelm, før han fyker ned bakkene på to hjul mot det som måtte komme av spørsmål, spekulasjoner og nye oppslag. På sykkelsetet og i løpeskoene har Hareide fått ut mye frustrasjon den siste tiden.

- Jeg har stått på sidelinja, og vært så utrolig stolt av ham. Han har vært åpen og ærlig hele veien, sier Lisa Maria etter at ektemannen har forsvunnet ut døra.

LES OGSÅ: Jorun Stiansen: - Jeg er stolt av min fødemor, hun tok et vanskelig valg.

#forelsketimiljøvernministeren

Hun har kanskje alltid visst hvem han var. Derfor var hun også starstruck da hun som 20-åring og aktiv KrFUer skulle intervjue ham da han var blitt miljøvernminister i Bondevik-regjerningen i 2004. Han var statsråd, og i tillegg syntes hun han var pen.

- Jeg husker veldig godt dette første møtet, han husker det ikke. Vi har ledd mye av det i ettertid, smiler Lisa.

Først noen måneder senere klarte hun å fange oppmerksomheten hans, da han gjestet en kristen musikkfestival utenfor Kristiansand.

- Jeg var veldig ivrig etter å snakke med ham, fulgte ham tilbake til statsrådbilen etter talen hans. Jeg husker vi hadde en veldig spennende samtale om miljøspørsmål og Kina. Senere på kvelden kom han tilbake. - Jeg forstod ikke helt hvorfor han gjorde det.

Men før han forsvant fra festivalen for andre gang den dagen, hadde han spurt om å få telefonnummeret hennes.

Resten av sommeren møttes de i skjul. Først i Kristiansand. Senere i Washington DC, da hun samme høst flyttet til USA som utvekslingsstudent, og han var på et ministeroppdrag.

- Helt siden den gang har jeg visst at han var mannen i mitt liv. Men Knut Arild syntes at aldersforskjellen var vanskelig. Det var dårlig timing.

Hun var student og ville ut og oppleve verden, han var miljøvernminister og var klar for å roe litt ned. Slik forsvant kontakten gradvis. Seks år senere, da Knut Arild ble valgt inn på Stortinget for Akershus KrF, etter en kortere pause fra politikken, fant hun påskuddet til å kontakte ham igjen. I mellomtiden hadde begge avsluttet tidligere forhold. Hun sendte ham en gratulasjonsmail, og sørget for å legge til et spørsmål så svargarantien skulle bli større. Lisa Maria fikk ganske raskt en hyggelig mail tilbake. Senere den sommeren møttes de på Bryne, der hun bodde.

- Han var i Stavanger på et møte, og vi ble enig om å ta en kaffe.

Hun regnet med at han hadde liten tid, og puttet på mynter for en og en halv time på parkometeret.

- Men vi ble sittende å prate non stop i tre timer, jeg glemte hele parkeringen. Som den gentlemannen han er, fulgte han meg ned til bilen, der lå det selvsagt en parkeringsbot. Som han betalte.

Samme høsten, da hun flyttet til Oslo for å jobbe som lærer, ble de et par.

- Jeg er veldig glad jeg sendte den mailen, konkluderer Lisa Maria.

MER HJEMME: Å få barn presset frem noen nye erfaringer og uventede avgjørelser hos Lisa Maria. Blant annet sa hun opp jobben som lærer, og nå er hun skeptisk til å sende ungene inn i Oslo-skolen allerede som seksåringer. FOTO: Astrid Waller.
MER HJEMME: Å få barn presset frem noen nye erfaringer og uventede avgjørelser hos Lisa Maria. Blant annet sa hun opp jobben som lærer, og nå er hun skeptisk til å sende ungene inn i Oslo-skolen allerede som seksåringer. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

I gode og onde dager

Det har gått to uker siden Knut Arild Hareide la partilederrollen i potten og tapte. De har egentlig vært gode.

- Vi har spist middag sammen, sier Lisa Maria lakonisk. Den siste tiden har de ofte vært tre rundt spisebordet. Hun utdyper:

- Jeg har jo blitt vant til å gjøre ting på min måte. Nå har vi nærmest hatt en innkjøringsfase hvor jeg har måttet slippe til hans synspunkter igjen. Nå begynner jeg å kjenne hvor deilig det er når han er litt mer hjemme. Det er så fint for ungene, de er de store vinnerne, de får mer tid med pappaen sin.

Samtidig legger hun ikke skjul på skuffelsen, over partiet som ikke fulgte mannens råd i det viktige veivalget. Hareide ønsket samarbeid med Arbeiderpartiet, KrF måtte velge side. Maktkampen var i gang, partiet var i ferd med å revne på midten, Hareide ble kalt Norges modigste mann, samtidig som kritikken haglet: Hans venstresving ble beskrevet som et kupp, statsministeren mente Hareide satte demokratiet på spill. Retorikken hardnet til, maktspillet stoppet ikke der, men tok overraskende vendinger.

- At abortloven, noe som er så vanskelig etisk, skulle bli brukt som forhandlingskort, så vi ikke komme. Men når det handler om makt, kan folk gjøre det utroligste.

- Men har ikke også han selv drevet et maktspill, da han presset fram et slikt valg?

- Han er partileder. En partileder må lede. Jeg syns det var befriende at han gav sitt tydelige råd til partiet. Og den responsen har han også fått fra ulike sider i partiet. Både han og nestlederne mente det var riktig å søke regjeringsmakt.

Den tøffeste kampen

Men det ingen visste, var at i skyggen av den politiske striden, hjemme hos familien Hareide, foregikk en enda tøffere kamp. Lisa Maria blir blank i øynene. Nylig fikk hun innkalling til ultralyd i 19. uke. Undersøkelsen som blant annet viser fosterets kjønn. Timen måtte hun avlyse.

I uke elleve, et par uker før spliden i KrF toppet seg, og Ropstad kastet abortkortet på bordet, spontanaborterte Lisa Maria.

- Det var veldig tøft. Det setter jo ting litt i perspektiv, sier hun.

FORNØYD MED VEIVALGET: - Han hørte ikke hjemme sammen med de tre damene, mener kona til Knut Arild. FOTO: Astrid Waller.
FORNØYD MED VEIVALGET: - Han hørte ikke hjemme sammen med de tre damene, mener kona til Knut Arild. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

De var bare en uke fra å kunne fortelle de rundt seg at midt i parti-dramaet, var det noe som var så mye viktigere for dem.

- Vi hadde en enorm energi og overmot da vi gikk inn i kampen. Ikke bare følte vi at vi endelig var tro mot våre verdier, fordi det var et så riktig valg. Samtidig gikk vi inn i denne perioden med en stor glede over at vi skulle bli fem, forteller Lisa Maria.

- Jeg er mektig imponert over Knut Arild som stod midt oppe i alt dette. Som etter lange dager ute i den politiske slagmarken, tilbrakte natten på sykehuset hos meg. Det var tøffe dager. Han prioriterte selvsagt dette. Slike vonde ting binder en mer sammen også.

De har vært gjennom dette før. I 2014, rett etter at Hareide hadde kunngjort at de ventet barn nummer to, spontanaborterte Lisa Maria. Hun var fire måneder på vei. De valgte bevisst åpenhet om et vanskelig tema.

- Jeg vil understreke at vi er heldige. Vi vet vi kan få barn. Vi er utrolig takknemlige for de to barna vi har, - og våre to bonusbarn.

Søsteren døde

De har stått sammen igjennom personlige kriser tidligere. For snart fem år siden, midt i bryllupsplanleggingen, døde Lisa Marias storesøster Lillian, etter å ha slitt med depresjon og rus i flere år. Hun hadde likevel omsorgen for de to barna, ting fungerte. Lisa Maria beskriver søsteren som en fantastisk mor.

- Det kom som et sjokk. Vi tenkte først at vi måtte avlyse bryllupet, men samtidig visste vi at Lillian ville ønsket at vi giftet oss. Vi er en veldig sammensveiset familie, forteller Lisa Maria.

En stund snakket de om å ta over omsorgen for de to barna.

- Men så kom vi fram til at det var godt for dem å være i nærmiljøet, hjemme i Flekkefjord.

I dag er det Lisa Maries foreldre som har omsorgen. Men søsterens barn er ofte på besøk hos Knut Arild og Lisa Maria i høytider og ferier.

- Mamma og pappa er mine store forbilder og jeg beundrer dem for at de er både besteforeldre og foreldre til niesen og nevøen vår. Samtidig er det så flott å se hvordan Knut Arild har tatt dem til seg, og behandler dem som sine egne. Det er ikke noe jeg tar for gitt. Jeg tenker ofte at jeg er så heldig, fordi det ble han. Men vi kjenner på at vi skulle ha bodd nærmere.

- Jeg har nok ikke alltid vært den støttende kona jeg burde være.

Høsten har herjet med familien Hareide. Likevel føler de at de har kommet styrket ut av det. Nærmere hverandre.

- Det er litt rart. Men i denne perioden jeg har følt en slik styrke. Jeg har også merket det på ham. En ny ro. Han mener at han har gjort det riktige, det ga ham overskudd.

Hun sier hun har ofte blitt provosert av å se ham stå på høyre siden av bordet i debattene, så engasjert at Knut Arild har bedt henne bremse litt ned.

- Jeg har nok vært litt hard med ham etter debatter. Jeg har måttet si unnskyld et par ganger. Jeg har ikke alltid vært den støttende kona jeg burde være. Men han hørte ikke hjemme sammen med de tre damene. En side som representerte skattelette til de rikeste, økte forskjeller mellom fattig og rik. Retningen høyresiden har tatt stritter jeg imot, sier hun.

Under valget i 2017 tenkte nok også mange velgere det samme. Hva gjorde KrF på borgerlig side? Hva stod Hareide egentlig for? Snakket han med to tunger?

Og hvorfor tok han ikke avgjørelsen om å skifte side før valget? Da kunne jo mye vært annerledes?

Knut Arild Hareide svarer selv at han ikke drev noe dobbeltspill. Men han hadde vært i tenkeboksen i lengre tid. Hans mål med samarbeidsvedtaket før valget i 2017 var å samle alle i partiet.

- Det viste seg å være svært krevende å kommunisere i valgkampen, ikke minst fordi vi hadde en åpning mot venstresiden også. Jeg kom etter hvert til at vi måtte gjøre et valg og søke å gå i regjering. Mitt valg ble å gå mot sentrum-venstre.

Renselsesprosessen

Lisa Maria heller opp mer kaffe, fra svogeren Steinars kaffekanne. Det er også ved Steinars spisestuebord vi sitter. I høst flyttet familien Hareide inn i kjellerleiligheten hos broren til Knut Arild på Grefsen, etter å ha solgt huset. Brødrene har alltid vært nære, grensene mellom de to etasjene er utflytende, små barnsben flyr opp og ned trappene. Her i overetasjen har også Lisa Maria fått mye støtte denne tøffe høsten.

- Det er nesten som å ha to menn, ler hun.

- Vi har spøkt mye rundt det. I høst har det ofte vært meg og Steinar og ungene som har sittet rundt middagsbordet. Men det har også vært godt og betryggende for Knut Arild, siden begges foreldre bor så langt unna.

Hussalget ble store oppslag. «Hareide flytter fra luksusvilla». «Solgte huset for 16 millioner»

- Det var en fantastisk renselsesprosess forklarer Lisa Maria. Vi kvittet oss samtidig med masse ting vi ikke brukte.

For fem år siden kjøpte Knut Arild tomta, bare et par hundre meter fra brorens hus. Lisa Maria visste ikke om kjøpet før svogeren hennes fortalte om det. Det ga henne myndighet til å ta de 120 neste viktige avgjørelsene. Lisa Maria ler. Hva skulle de med det store huset?

- Vi tenkte kanskje ikke så mye, forklarer hun.

- Det var drømmen om god plass, et sted der familie og venner kunne ramle inn når de måtte ønske, der vi kunne ha folk på overnatting.

- Vi ble nok litt påvirket av omgivelsene, av alle disse tingene man «må» ha. Man glemmer å sette spørsmålstegn, og følger isteden forventningene om å flytte fra leilighet til enebolig når man gifter seg og får barn.

Men etterhvert opplevde familien at det de satt igjen med var et alt for stort hus og et skyhøyt boliglån. Passet det egentlig dem? De bestemte seg for å gi bort og selge bort så mye som mulig til venner eller på Finn.

- Vi satt på mye mer enn vi trengte. Vi kuttet også ned på feriebudsjettet. Hvorfor skulle vi dra på dyre ferier til utlandet, når vi kunne dra til besteforeldre på Sør-Vestlandet? Det ga jo oss egentlig mye mer, og det var jo også det ungene ønsket.

LES OGSÅ: Da Sunniva skjønte at hun kunne dø, tenkte hun at hun ikke hadde noe ugjort.

Mestret ikke full jobb

Det var det økonomiske som var utslagsgivende for hussalget. De to siste årene har familien levd av Knut Arilds inntekt. Lisa Maria har tidligere offentlig forsvart kvinners valg om å være hjemme med barna når de er små. Selv valgte hun å forlenge permisjonen for å være hjemme først da de fikk barn nummer to. Da hun gikk tilbake i jobb etter den første mammapermisjonen, ammet hun fortsatt og var mye våken om nettene.

- I etterpåklokskapens lys skulle jeg ønske at jeg hadde tatt et bevisst valg allerede da, og blitt hjemme. Men det var så nytt for min del, det tok tid å innse at man ikke klarte å stå til samfunnets forventninger, og erkjenne for meg selv at jeg ikke mestret full jobb. Jeg følte meg mislykket, forteller Lisa Maria.

Til slutt kom de fram til at de ikke kunne fortsette slik. At hvis de ønsker et barn til, var de nødt til å få mer ro i heimen. At det ble Lisa Maria som gikk ned i stilling, mener hun var naturlig. Hun har ofte blitt provosert av argumenter om at kvinner som velger å være hjemme med barna er et tilbakeslag for likestillingen.

- Jeg følte hele tiden at jeg måtte forsvare hvorfor jeg jobbet mindre. Likestilling for meg er like muligheter.

Hun understreker at det ikke var noe enkelt valg. Lisa Maria merket at hun ble overrasket over seg selv. Hun som alltid hadde sett på seg selv som en sterk og selvstendig kvinne, som ikke redd for å skille seg ut, ta egne valg.

- Etter at jeg ble mor måtte jeg stille meg selv spørsmål om hvem jeg var og hva jeg ønsket å få til. For å overkomme denne maktesløsheten jeg følte.

- Men samtidig vil jeg gi all respekt til de som velger å jobbe fullt. Mødre som mestrer det imponerer meg. Det må også være rom for å oppleve morsrollen ulikt.

I dag har hun sagt opp lærerjobben, men jobber nå deltid i organisasjonen og gjenbruksbutikken Happikidz, som hun startet opp for to år siden.

PARUTFORDRINGER: Lisa Maria og Knut Arild har kjent på grettenheten som oppstår når tidsklemma herjer som mest, men de kan le av den etterpå. FOTO: Astrid Waller
PARUTFORDRINGER: Lisa Maria og Knut Arild har kjent på grettenheten som oppstår når tidsklemma herjer som mest, men de kan le av den etterpå. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Parterapi

- Vi har snakket mye om tidsklemma, og at vi forstår hvorfor folk går fra hverandre i småbarnsperioden, legger Lisa Maria til.

- Vi merket at vi hadde mye mindre overskudd til hverandre. Samtalene ble praktiske, tonen noen ganger nebbete.

- Ser du på Parterapi spør hun plutselig, lattermildt.

Ekteparet Hareide har ledd mye av humorserien i NRK der de lett gjenkjennelige konfliktene i et parforhold er strukket til det hysteriske.

- Det er veldig karikert, men man kan kjenne seg igjen i enkelte ting.

Hun tror grettenheten ofte bunner i tøffe dager på jobb, lite søvn og krysspress, og ikke i parforholdets generelle tilstand.

- Vi har ulike måter å snakke sammen på. Vi har blitt flinkere å forstå det, tenke at nå er du kanskje litt sliten og trøtt, at du kanskje ikke mente det du sa så negativt som det kom ut. Istedenfor å umiddelbart ta seg nær av det.

Vurderer hjemmeskole

2018 har vært året for store avgjørelser. Lisa Maria føler at de står friere enn på lenge, og forklarer at kjellerleiligheten på Grefsen er en mellomstasjon.

Nå venter enda flere veivalg, om hvor familien skal bo, om hvor datteren Sara skal begynne på skolen neste år, hvis Knut Arild slutter som partileder. Barneskolelæreren har delt mange frustrasjoner fra skolehverdagen i Oslo-skolen med Knut Arild.

- Vi snakker mye om skolepolitikk. Om prestasjonssamfunnet. Om hvor feil vi mener seksårsreformen har slått ut. Det var jo ikke slik det skulle være, det skulle jo være lek. Det finnes så mange barn i skolen som ikke blir møtt. Det er hjerteskjærende.

De synes tanken på å sende Sara til skolen allerede neste år er vanskelig.

- Faglig ville hun nok klare seg bra, men vi tror at hun hadde hatt veldig godt av å leke et år til.

Lisa Maria kjenner på et indre opprør.

- Vi har snakket mye om dette. Om hva skal vi gjøre. Skal vi følge strømmen, eller skal vi ha hjemmeskole et år? Eller utsette skolestart for å gi henne den leken litt lenger?

Lisa Maria drømmer om å flytte tilbake til Flekkefjord, nærmere familien. Men fremdeles har de ikke landet noen planer. Fremdeles er det uvisst hvilken rolle partilederen vil få.

- Jeg håper at jula vil gi oss litt mer rom, at vi vet mer da.

Men de viktigste beslutningene er tross alt tatt. Både på den politiske arena og på hjemmebane.

- Det ar vært en prosess etter at vi fikk barn, om hva som er viktig og hva som ikke er viktig, og det som det hele tiden kokte ned til, var at det vi ønsket var et mer harmonisk familieliv.

LES OGSÅ: Dagen etter begravelsen, sto Jens Stoltenberg på døra og ba henne fullføre ektemannens livsverk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer