Jazz/blues

Lisa öppnade upp sitt fönster

Lisa Ekdahl er som en blomstereng som duver oppå snøen. Det er bare å lukke øynene, strekke seg etter skyene og kjenne at det salige smilet brer seg.

Lisa öppnade upp sitt fönster
Publisert
Sist oppdatert
Konsert: Lisa Ekdahl på Rockefeller, utsolgtAktuell med: Albumet Pärlor och glas og mini-norgesturné.Anmeldt av: Ine Thereze GransæterFoto: Wenche Hoel-KnaiDen svenske singer/songwriteren er en slags krysning av trubaduren Cornelis Vreeswijk, en blond Edith Piaf og søsteren til teskjekjerringa, bare med rarere hår, pussigere R-er og lalala-ing som ingen andre.
 • Se stor bildespesial fra Rockefeller-konserten her.
 • Det er 12 år siden Lisa Ekdahl (35) forvandlet hele Norden til vandrendre spørsmålstegn med landeplagen Vem vet (inte jag ...). Hun suste rett inn på listetoppen med debutalbumet, og gjorde det igjen nå i januar med det nye albumet Pärlor av glas. Alt imellom har vært helt OK, uten å imponere grenseløst, men nå ser hun ut til å ha funnet seg selv igjen. For berättaren Lisa har noe å melde, og gjør det med lekende sårhet, raspende klarhet og inderlig og underlig umiddelbarhet.Nydeligtriste Ljug för mig älskling fra det nye albumet Pärlor av glas åpnet Rockefeller-konserten. Sangen handler om å lulle seg inn i et luftslott man aldri vil skal ta slutt. Ikke ulikt konsertopplevelsen.Innimellom låtene koseprater hun med publikum, så ydmykt at man nesten skulle tro det var første gangen noen betalte for å se henne live. De samme ordene fra en annen ville virket klissete og påtatt. Lisa får det til å framstå som det naturligste i verden å si at hun vgjerne skulle ha bøyd seg fram og rørt ved skoene til alle som en i salen i ren og skjær takknemlighet for oppmøtet.Hun leker seg leende gjennom låtene. Kledd som en rockchic-bohem i grå topp med flagrende gevanter under og idolet John Lennon trykket på brystet, rødt skimrende skjørt som snor seg inntil kroppen og signalblå og rosa joggesko. Mix og match med samme sinn.Lisa er så nedtonet der hun står med katedralkulisser og et solid og samspilt - om enn til tider noe springende - band på fire bak seg. Hun måler 153 centimeter på strømpelesten, men fyller likevel lokalet helt til taket. Det er hjerteskjærende godt å høre på når hun er på sitt beste og resultatet er en akkurat passende søtladen klump i magen. Den perfekte kjærestekonserten, rett og slett. En fin miks av gamle hitlåter og nye som raskt setter seg i hjernebarken. Alt i akkurat passelige porsjoner. Öppna upp ditt fönster var årsaken til at Lisa Ekdahl fikk sin første platekontrakt og låta ble en finfin avrunding på en uvanlig hyggelig musikalsk opplevelse.KONSERTENS HØYDEPUNKT: Vem vet, selvsagt, som kom mot slutten av hovedsettet, men åpningslåta Ljug för mig älskling (fra det nye albumet) og Du sålde våra hjärtan satt også veldig bra. Aller best var Öppna upp ditt fönster som punktum finale.KONSERTENS SVAKESTE: Bare spredte tilløp til trampeklapp og rockefot-rykking er mer enn akseptabelt. Det er greit at det ikke koker i salen så lenge feelgood-stemingen er til stede hele veien.
 • Lisa Ekdahl spiller i Ullensaker kulturhus, Jessheim torsdag 16. mars, fredag 17. mars er hun på Vestfoldspillene og Hjertnes Kulturhus i Sandefjord. Lørdag 18. mars inntar hun Studentersamfunnet i Trondheim. Norgesbesøket avsluttes i Kongsvinger rådhus søndag 19. mars.
 • LES FLERE KONSERTANMELDELSER:
 • Cardigans uten dundersalt på Rockefeller
 • Svart magi fra Depeche i Spektrum
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer