Enebarn

Lisa Tønne og Bertine Zetlitz om det å vokse opp som enebarn

Er enebarn så ensomme og bortskjemte som myten skal ha det til?

LAGDE FANTASISØSKEN: For Lisa Tønne var savnet etter søsken tidvis så sterkt at hun skapte sin egen lille flokk med fantastisøsken. Bertine Zetlitz på sin side, mener det å være enebarn har gjort henne til den hun er i dag.  Foto: Geir Dokken
LAGDE FANTASISØSKEN: For Lisa Tønne var savnet etter søsken tidvis så sterkt at hun skapte sin egen lille flokk med fantastisøsken. Bertine Zetlitz på sin side, mener det å være enebarn har gjort henne til den hun er i dag. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trondheim 1981: Lisa Tønne er fire år gammel, det svarte håret er samlet i to musefletter. Hun er født i Iran, men bare noen måneder gammel ble hun forlatt i en kurv – for så å bli adoptert til Norge og Trondheim. Blant de lyse, hvite barneansiktene skiller hun seg ut med sitt brune. Og mens «alle andre» har søsken, er hun enebarn. Nå er hun alene på jenterommet – men med ett høres hissige stemmer. Det er Lisa som krangler med Linda. 

Jeg savnet søsken så sterkt at jeg lagde meg tre usynlige søsken. Det var Linda, Merete og Håvard. 

– Jeg savnet søsken så sterkt at jeg lagde meg tre usynlige søsken. Det var Linda, Merete og Håvard. Linda var den yngste av dem og den jeg var mest sammen med. Hun var den jeg kunne herje litt med, jeg hadde behov for det. For hele tiden er det jo to voksne og ett barn – det er skjevt parti, forteller Lisa - som egentlig ikke har tid til intervju, men som kan ta det på telefon mens hun likevel er ute for å lufte bikkja. (Les også om Lisa Tønnes svært dramatiske hjernesvulst- operasjon)

Oslo 1981 – i et parallelt univers: Sju år gamle Bertine sitter i senga og lar hendene gli utforskende over gitarstrengene – mens hun nyter fraværet av en bror eller en søster som når som helst kunne ha kakket henne i hodet med noe hardt og forstyrret henne. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer