Hund

Lisbeth og Kylling bruker fritiden på å redde liv

Lisbeth Ludvigsen og hunden Kylling har vært med på rundt 150 leteaksjoner. De må være klare til å rykke ut til enhver tid – også på julaften ved behov.

GODT TEAM: Lisbeth og Kylling bruker mye tid på å lete etter savnede personer. Foto: Privat
GODT TEAM: Lisbeth og Kylling bruker mye tid på å lete etter savnede personer. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Om du er godkjent, må du ha en veldig god grunn for å ikke rykke ut, sier Lisbeth Ludvigsen (39).

Norske Redningshunder er en frivillig organisasjon. I Hordaland er det i overkant av 20 personer som er godkjent. Lisbeth kan rykke ut på alle søk, utenom snøskred.

- Ettersom det er frivillig arbeid, er det ikke alltid man kan rykke ut – noen er på jobb eller alene med barn. Men man plikter å rykke ut så ofte man kan, sier Lisbeth, og legger til:

- Jeg er heldig, for jeg får fri fra jobb når jeg blir kalt ut på leteaksjon. Det er det ikke mange som får.

LANG ERFARING: Lisbeth Ludvigsen har jobbet i Norkse Redningshunder i 17 år. Foto: Privat
LANG ERFARING: Lisbeth Ludvigsen har jobbet i Norkse Redningshunder i 17 år. Foto: Privat Vis mer

Lisbeth er nestleder i Norske Redningshunder Hordaland, hvor hun har jobbet i 17 år. Hun er leder for lag, kurs og samlinger, i tillegg til å være dommer og instruktør.

Lisbeth har konkurrert i bruks, lydighet og rallylydighet i mange år. Ved siden av jobben driver hun sitt eget firma, Nordog, hvor hun holder hundekurs.

Nå har Lisbeth tre hunder – alle av rasen malanois. Den ene hunden, Kylling, er redningshund.

150 redningsaksjoner

Redningsundene er veldig effektive, og søker i store områder mye raskere enn mennesker klarer.

Lisbeth og Kylling har vært med på rundt 150 leteaksjoner. Kylling har gjort tre funn av savnet person. I alle tilfellene har det vært suicidale personer.

- Kylling har funnet dem, og reddet dem, sier Lisbeth.

TRE FUNN: Kylling har sørget for å finne tre savnede personer. Foto: Privat
TRE FUNN: Kylling har sørget for å finne tre savnede personer. Foto: Privat Vis mer

Tre funn høres kanskje ikke så mye ut, men Lisbeth forklarer at det er svært tilfeldig hvem som finner personen – om de i det hele tatt finner vedkommende. Det kommer blant annet an på hva slags område du får tildelt.

- Det betyr ikke at hunden gjør en dårlig jobb. Noen har hatt flere redningshunder, men aldri funnet en savnet person.

Stor interesse for dyr

Lisbeth har alltid vært interessert i dyr. Det startet med sprangridning med hest, før hun fikk sin første hund, border collien Nico. Forrige eier var lei.

- Han ble kompisen min. Jeg testet ut alt mulig – jeg kunne jo ikke noe om å trene hund, men jeg prøvde meg frem. Etter hvert ble Nico en veldig lydig hund, som gikk løs over alt og var med i stallen.

Etter dette fikk Lisbeth vite at malanoisen Tundra skulle avlives, fordi eieren mente at hun var for utfordrende og aggressiv.

- Jeg syntes det var så synd at hun skulle avlives, så jeg ønsket å gi det et forsøk.

Tundra var en krevende hund, men å jobbe med henne ga Lisbeth veldig mye.

- Du lærer enormt mye. Alle hunder er forskjellige, og de må trenes individuelt. Du må på en måte finne knappen som fungerer på din hund.

To år med trening

Hund er utvilsomt Lisbeths store lidenskap, og på et tidspunkt tenkte hun at hobbyen kunne brukes til noe mer meningsfylt, enn kun å konkurrere. Da fikk hun vite om Norske Redninghunder.

- Jeg tenkte at det var interessant, og valgte å prøve. Jeg fikk min første hund godkjent i 2009, og nå er jeg på redningshund nummer to. Kylling er 10 år gammel, og har vært godkjent i syv år.

Lisbeth holder på å utdanne sin tredje redningshund, Stilig. Hun er ett år, og på god vei mot målet.

SKAL BLI REDNINGSHUND: Stilig, her ni uker gammel. Foto: Privat
SKAL BLI REDNINGSHUND: Stilig, her ni uker gammel. Foto: Privat Vis mer

Det tar minst to år med trening, før en hund kan bli godkjent. Det er mye som kreves av både eier og hund. Kun én av 10 hunder kommer igjennom nåløyet.

- Det er flere tusen timer med trening som ligger bak en godkjent hund – det krever masse tid og penger. Våre hunder er trent til å finne folk, følge opp og gi beskjed til fører om de har funnet noen.

Lisbeth forklarer at det ikke foregår slik det gjør på film; at hunden får snuse på t-skjorta til den savnede personen, og finner vedkommende.

- Hundene våre finner det som er skjult. Vi kan gå i et populært turområde hvor det kryr av mennesker, og da vet hundene at de skal søke etter noen som er gjemt. Nesen deres er jo et helt fantastisk instrument.

- Hvordan vet hundene hva de skal lete etter?

- Det er det som tar tid å lære. Når hundene gjør noe som er riktig, får de belønning. De synes bare det er kjempegøy – de vet jo ikke alvoret som ligger bak.

Fordel med bruksrase

Enkelte redningshunder begynner treningen fra de er åtte uker gamle. Det er ikke alle raser som egner seg like godt.

- Det er en fordel å ha en bruksrase, som er avlet til å jobbe. Da blir veien til målet ganske mye lettere. Du får en hund som har en «motor», som har lyst til å jobbe. Det går jo ikke an å tvinge en hund til å jobbe, sier Lisbeth, og tilføyer:

- Jeg har en egen ringelyd på telefonen når jeg blir kalt ut til en redningsaksjon, og da spretter Kylling opp. Hun blir kjempegira, og skjønner at vi skal på jobb.

PÅ JOBB: Når Kylling skjønner at hun skal ut og jobbe, blir hun veldig gira. Foto: Privat
PÅ JOBB: Når Kylling skjønner at hun skal ut og jobbe, blir hun veldig gira. Foto: Privat Vis mer

Givende arbeid

- Hvorfor velger du å bruke så mye tid på dette?

- Jeg synes det er kjekt å jobbe med hund – det er en givende hobby. Det er fint å kunne hjelpe, og gjøre en forskjell i livet til noen.

Noen leteaksjoner er mer krevende enn andre. Lisbeth forteller at de kan gå i flere dager uten å finne noen.

- Hundene elsker det. Jeg synes også det er gøy, hvis ikke hadde jeg ikke gjort det. Men det er klart det er frustrerende om vi ikke finner den savnede.

- Er det ikke litt skummelt også?

- Folk er forskjellige. Det plager ikke meg å gå alene på natten i det hele tatt. Om man synes det er ubehagelig, kan man gå sammen med noen. Men hundeførerne går stort sett alene med hunden.

Når man leter etter en savnet person, vet man ikke hva man kan finne. Da må man være forberedt på det meste.

- Man må være komfortabel med det også. Det hender jo at man finner en person langt ute på vidda, og det er en time til noen kommer og hjelper deg. Da må man være forberedt på å yte førstehjelp.

TØFF JOBB: Lisbeth vet aldri hvilken tilstand den savnede er i, om de finner vedkommende. Foto: Privat
TØFF JOBB: Lisbeth vet aldri hvilken tilstand den savnede er i, om de finner vedkommende. Foto: Privat Vis mer

Går utover familielivet

Lisbeth forteller at det mest utfordrende med jobben er at det går utover familielivet.

- En gang måtte jeg på leteaksjon på julaften, sier hun, og fortsetter:

- Det hender at jeg sitter en lørdagskveld med datteren min og spiser chips, og så ringer telefonen, og jeg må ut og lete etter noen som ikke ønsker å leve lenger, eller en person som er dement som har rotet seg bort. Og da må man bare komme seg ut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer