Flytte på landet:

Lise og Martin hadde vært sammen i fem måneder da de bestemte seg for å kjøpe bondegård sammen

Etter kort tid på gården, kjente Martin at han var trøtt og kroppen tung. Og snart kjente Lise på det samme.

FLYTTE PÅ LANDET: Lise har alltid drømt om å bo på gård, men så ikke for seg at det skulle skje så snart. Etter første visning av en gård til salgs, var de begge overbevist. FOTO: Ida Bergersen
FLYTTE PÅ LANDET: Lise har alltid drømt om å bo på gård, men så ikke for seg at det skulle skje så snart. Etter første visning av en gård til salgs, var de begge overbevist. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Lise Marit Syftestad (29) jobbet i mediebransjen, hadde kjøpt seg inn i boligmarkedet og trivdes med byens høye tempo. Med et stort sosialt nettverk var hun mye på farten og nøt livet i hovedstaden.

Telemarksjenta har likevel alltid drømt om å drive gård. Drømmen lå flere år frem i tid–- for hun trivdes jo så godt med livet i Oslo. Likevel skulle drømmen være nærmere enn antatt da hun gikk fra singeltilværelsen til å bli kjæreste med det som de siste månedene hadde blitt en av hennes nære venner.

Fire måneder etter hun og Martin Litwicki (29) hadde blitt kjærester, begynte de så smått å gå på visninger for å kjøpe leilighet sammen i Oslo. De begge jobbet og hadde et stort sosialt nettverk i byen.

Men drømmen om gård lå og lurte i bakhodet til Lise.

- Jeg har drømt om å bo på gård så lenge jeg kan huske. Jeg har hatt den tanken og ledd litt av at jeg skal ha geiter og hønsehus en dag.

Det er ikke ofte gårder blir lagt ut for salg, da de ofte går i arv. 29-åringen er selv født og oppvokst i Kviteseid i Vest-Telemark. Lenge har hun hatt et fast Finn.no-søk som varsler om når det kommer nye gårder ut for salg i Telemark.

Da hun en dag fikk varsel på en gård i Notodden, bestemte paret seg for å dra på visning. Det var søndag, vår og solen skinte – og det var akkurat like idyllisk som det høres ut som, skal vi tro paret. Det var gården også, og Martin var allerede overbevist. Dette stedet ville de ha.

Flyttet på landet

Det ble ikke leilighet i Oslo, og det ble heller ikke den første gården de var på visning på i Notodden. Det er de takknemlig for i dag, for etter flere visninger fant de endelig drømmestedet. Visningen fikk paret til å forstå at det var følelsen de fikk av å være på gården, ikke den spesifikke gården, som de var ute etter.

– Det åpnet øynene våre for at det var en mulighet å flytte på landet nå, at vi ikke må bo i Oslo. Det vekket noen følelser om at vi måtte prøve noe nytt.

Martin er opprinnelig fra Polen, men flyttet til Birkeland på Sørlandet da han var 13 år. Han hadde ingen tilknytning til Notodden, mens Lise ønsket seg mot Telemark et sted. Paret hadde derfor ingen konkrete steder de hadde sett for seg å bosette seg. Noen krav var det, men at de skulle finne en gård på Notodden, med nærhet til venner, og kun to timer fra Oslo, var en stor bonus.

– For meg var det eneste kravet at vi måtte ha utsikt til fjell og vann, og et sted jeg kunne ha verksted, sier Martin – og det har han fått på den idylliske gården, kun noen minutters kjøring fra Notodden sentrum.

Og en viktig faktor var også at de fikk mye mer for pengene sammenlignet med hva de ville fått i Oslo.

– Vi betalte det samme her for gården og naboeiendommen som jeg og min venninne betalte for leiligheten vår på Carl Berner på 66 kvadratmeter, sier Lise.

Med det fant de ikke lenger noen grunn til å holde igjen, og dagen etter gården var kjøpt, ble Martins leilighet solgt. Til tross for at det var skummelt å legge livet i Oslo bak seg, ble flyttebilen fylt opp og paret vendte snuten mot sitt nye hjem – kun to uker etter visning.

– Det var den følelsen av å komme hit og det var perfekt, sier Lise.

FLYTTELASSET: Martin og Lise pakker sammen livet i Oslo for nye eventyr på landet. FOTO: Privat
FLYTTELASSET: Martin og Lise pakker sammen livet i Oslo for nye eventyr på landet. FOTO: Privat Vis mer

Møtte veggen

Martin drev et produksjonsselskap med 12 ansatte. Med mye reising og mye ansvar i jobben, ble det kun rundt 5 timers nattesøvn. Gründeren trivdes godt, men da han kom til roligere omgivelser og fikk landet litt på gården, da kjente han at kroppen hadde fått nok. Lise merket at han var mer irritabel, og Martin kjente at alt var litt tyngre. Han hadde ikke lenger lyst til å dra på jobb, og det var et faresignal for han.

– Jeg ble utbrent fordi jeg alltid var tilgjengelig og jobbet altfor mye over mange år. Det ble tungt, og det er utrolig at det ikke har skjedd før. Men da sa det stopp.

29-åringen tok raskt tak i det, kom seg til psykolog og sykemeldte seg. Det satt langt inne for et arbeidsjern som han, å akseptere at han trengte en pause, men det skulle vise seg å være fornuftig.

– Det tok litt tid for Martin å akseptere at det ikke var et nederlag. Du har ikke feilet selv om du trenger litt pause. Det betyr bare at du er sterk nok til å se dine egne begrensninger. Da du innså at det kan være en styrke, var det en kjempeutvikling.

Han bestemte seg for å si opp jobben utpå høsten, mens Lise fortsatte å pendle til Oslo. Plutselig kjente hun på at kroppen ikke spilte helt på lag. Martin gjenkjente symptomene og var redd hun ville gå i sporene hans, for det var skremmende likt det han hadde opplevd bare noen måneder tidligere. Det var da Lise bestemte seg for det hun hadde kviet seg for, men som plutselig føltes riktig, nemlig å si opp jobben i Oslo.

Drømmen er å skape sin egen arbeidsplass på gården. Selv om de sa opp de faste stillingene, har de noen oppdragsjobber på siden enn så lenge, samtidig som de klargjør gården.

ARBEIDSJERN: Fra å ha faste stillinger i mediebransjen, ble de plutselig gårdseiere og begynte med praktisk arbeid. FOTO: Privat
ARBEIDSJERN: Fra å ha faste stillinger i mediebransjen, ble de plutselig gårdseiere og begynte med praktisk arbeid. FOTO: Privat Vis mer

– Hovedtanken er at det skal være et sted som folk har lyst til å komme til for å kjenne på en slags ro.

Lise har selv vært mye stresset og kjent på angst tidligere, noe hun i dag knytter til storbyens kjas og mas.

– Mamma har alltid prøvd å fortelle meg at jeg kanskje kunne trenge en pause. Man må prøve å se de tegnene før det går galt, og det tror jeg vi har lært masse av det siste året, sier hun og ser på Martin.

– Vi er bare menneskelige vi òg.

– Ja, det fant vi ut av til slutt, ler Martin.

Så et potensial

Mannen som solgte dem gården, forsto at det unge paret hadde store ambisjoner for stedet. At et ungt par ønsker å bidra med noe positivt i lokalsamfunnet, det satte han pris på. Mannen solgte gården for under prisantydning.

– Det var vårt første møte med folk herfra. Selgeren var glad for å få unge mennesker med mange planer til Notodden, sier Martin.

– Jeg har aldri sett maken til hyggelige folk, enten det er søknadsprosess med kommunen, på butikken eller på Maxbo.

– Det har vært gjennomgående siden vi kom hit – at de lokale er glade for at det kommer unge med masse ideer. Det har vært overveldende og fint, legger Lise til.

Og det kan virke som det var et klokt valg av selgeren. Paret har store planer for videre drift og hvordan de skal leve av gården i fremtiden.

GLAD I DYR: Lise følger seg aldri alene med alle dyrene på gården. FOTO: Ida Bergersen
GLAD I DYR: Lise følger seg aldri alene med alle dyrene på gården. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Unike planer for gården

Paret så et stort potensiale i gården da de flyttet inn. De første ukene var det sommer, og de kunne våkne og ta med seg kaffekoppen ut på verandaen mens de beundret utsikten i en time før de tok dagen fatt.

– Etter vi hadde vært kjærester i fem måneder, flyttet vi inn her. Nå har vi snart vært kjærester i ett år, og bor på gård og har 20 dyr, sier Martin takknemlig.

Der mange puster ut etter at større langvarige oppussingsprosjekter er ferdigstilt, er Lise og Martin glad for at gården byr på endeløse prosjekter. Fremtiden består av utvikling av gården, og det finnes få begrensningerr. Lise påpeker at Martin elsker å ha prosjekter gående.

Som gründer og tidligere leder for tolv ansatte, har han hatt en krevende jobb med store prosjekter og mye ansvar. Han kjenner på noe av det samme i sin nye hverdag, men forskjellen er at han er mer sliten i kroppen enn i hodet når han legger seg om kvelden. Det er en god følelse.

– Det å ikke bare ha en leilighet å pusse opp, men en hel gård, tror jeg er noe som tiltaler deg veldig. Du elsker jo å ha prosjekter på gang som kan utvikles til så mye mer. Du ser løsninger der andre ser utfordringer, skryter Lise og gir kjæresten et anerkjennende blikk.

Martin har brukt mye tid på å hjelpe venner og bekjente med å pusse opp leiligheter, men nå har han et prosjekt for resten av livet. Til tross for at det ville skremt mange, er det befriende for de relativt ferske Notodden-beboerne.

– Å komme hit og kjenne på helt nye utfordringer er gøy. Alt fra dyr som blir syke eller snø som skal brøytes, veier som må strøs, høner som slutter å legge egg, eller griser som plutselig stikker av. Og bare det å være ute og ha god plass, sier Martin.

Det aller fineste med gården er at de begge får rom til å gjøre det de driver med. Kompisene til Martin kommer for å kjøre firehjuling i skogen, mens felles venner kommer på grilling om sommeren, eller booker seg inn en helg flere uker i forveien. At vennene deres nyter de landlige omgivelsene gjennom dem, har gitt dem en idé.

IDYLL: Utsikten var et av ønskene Martin hadde dersom de skulle bo på gård. Fra gården kan de tusle ned til og ta seg et bad på varme sommerdager. FOTO: Privat
IDYLL: Utsikten var et av ønskene Martin hadde dersom de skulle bo på gård. Fra gården kan de tusle ned til og ta seg et bad på varme sommerdager. FOTO: Privat Vis mer

Kan booke seg inn

De har fått geiter, høner og griser, og har ambisjoner om enda flere dyr. Drivhus skal de også få bygge. Med egendyrkede grønnsaker og kortreiste egg fra hønene, har de litt av hvert å tilby gjestene. Og flere gjester skal det forhåpentligvis bli.

Hovedprosjektet det neste året blir å skape noen unike overnattingsplasser. I små hytter kan gjester booke seg inn og få en liten get-away. Hyttene skal bygges av materialene fra et bygg de skal rive på gården.

– Planen er å spare på materialene, for det er en del av profilen vår. Vi ønsker å bruke det til å bygge opp tre små hytter slik at man ser utsikten fra dem. Her kan man få fine bilder til Instagram, ler hun.

– Det er så mye mestring i å bygge selv av det vi har.

Låven skal også pusses opp og skal kunne leies ut til bryllup og andre arrangementer. I tillegg har Lise en drøm om et keramikkverksted.

– Det er veldig meditativt å holde på med ting med kreativt arbeid. Jeg ser for meg keramikkverksted oppe på haugen bak her, sier hun og peker ut stuevinduet og over tunet.

Gjestene kan få prøve seg på å dreie om de ønsker, og kanskje lage seg en liten kopp, foreslår Lise. 29-åringene ønsker å tilby en opplevelse for gjestene sine ved å oppleve gården, komme tett på dyrene, spise frokost med egg fra hønene, og plukke en kurv med lokale grønnsaker med hjem.

Lise visste at Martin var en handyman, men det var først da de flyttet til gården at hun så hvor handy han er.

– Enorm stor bonus! Jeg er enda mer forelsket i han nå, sier hun.

Den første uken etter at de hadde flyttet til gården, inviterte de noen venner på grilling en varm sommerkveld. Problemet var at de ikke hadde kjøpt inn utemøbler. Martin fant noen gamle materialer under låven og snekret sammen «verdens fineste bord», ifølge kjæresten.

HADDE IKKE UTEMØBLER: Bordet bygde Martin før de skulle få venner på grilling like etter de hadde flyttet inn. FOTO: Privat
HADDE IKKE UTEMØBLER: Bordet bygde Martin før de skulle få venner på grilling like etter de hadde flyttet inn. FOTO: Privat Vis mer

Ønsker å skape mer

Lise og Martin har skapt stort engasjement på sosiale medier. Det er her de fikk en idé om at folk liker å drømme seg bort til idylliske gårder for å finne en indre ro, og ta med den ideen videre.

– Det er mange som synes det er gøy å følge med på, og spesielt dyreinnholdet synes folk er kjempeartig – eller når vi finner gamle ting i kjelleren og bygger ting av det. Det er stort engasjement blant følgerne, forteller paret.

De har begge erfaring fra tv-bransjen – Lise foran kamera, og Martin bak kamera. Derfor blir mye av det de holder på med dokumentert.

– Jeg har fått meldinger om at folk har vurdert å flytte til hjemstedet sitt eller på gård, og når de ser det vi har gjort, har de bestemt seg for å gjøre det, sier Lise og ler av at hun nå kan kalle seg gårdsinfluencer.

Det er likevel ikke bare fryd og gammen. Uten gårdserfaring har paret støtt på noen utfordringer. De hadde med seg hunden Charlie fra Oslo, men hadde ikke erfaring med å ta vare på andre dyr. I julen fikk de en geitebukk som var syk de første dagene.

– Hva gjør man når geita har diaré liksom?

GODT SELSKAP: Geitene er sosiale dyr og følger gjerne etter Martin og Lise rundt på tunet. FOTO: Ida Bergersen
GODT SELSKAP: Geitene er sosiale dyr og følger gjerne etter Martin og Lise rundt på tunet. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Overordnet har utfordringene de har støtt på vært morsomme. Det handler om omstilling, og da de i høst fikk mer tid på gården, ble det lettere å ta bedre vare på dyrene. Martin trodde aldri han skulle la seg fascinere av høner, men nå har han blitt så engasjert i dem, og innrømmer at han bruker litt for mye tid med dem.

– Vi fikk en bukk for at geitene skal pares slik at vi kan få geitekillinger - og nå facetimer vi når de flørter.

Stor overgang

Lise har fått spørsmål fra venninner som har lurt på om de egentlig er klare for å flytte på gård, men for Lise har det kjentes som en naturlig utvikling knyttet til det å etablere seg og bli eldre. Etter hvert ønsker de familie, og hun gleder seg til å se barna løpe over tunet sammen med dyrene.

Likevel kjente hun på overgangen fra en trygg fast jobb i byen, til å eie en gård og få den i drift. Det kunne hun få panikk over.

– Når det skjer store endringer i livet, så vil man jo reagere på en eller annen måte. Og jeg reagerer med veldig mange store følelser.

Om hun lå på sofaen og gråt, kom Martin og roet henne ned. Han konstaterer at Lise er mer følelsesmenneske enn han er, og det gjør dem forskjellige.

– Når man har vært sammen i fire måneder og så flytter man ut hit, finner man ut hvor forskjellige man egentlig er, ler de samstemt. De har funnet ut at det kan være en styrke, det også.

FORNØYDE GÅRDSEIERE: Martin og Lise nyter hverandres selskap og er i ekstase over valget de tok om å kjøpe egen gård. FOTO: Ida Bergersen
FORNØYDE GÅRDSEIERE: Martin og Lise nyter hverandres selskap og er i ekstase over valget de tok om å kjøpe egen gård. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Har dere noen gang tenkt at forholdet går for fort frem?

– Nei, svarer de samstemt.

– Det føltes unaturlig naturlig. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har vært så meg selv med noen før som med Martin, og jeg er ikke redd for at mine dårlige sider eller mine dårlige dager skal bli for mye for han.

– Hvem definerer at det går fort? Hvis det føles riktig, så er det riktig. Ting har bare klaffet, bekrefter kjæresten.

I frykt for at den utsendte KK-journalisten skal tro at forholdet er fritt for konflikter, passer turtelduene på å legge til at det kan være «stort engasjement i diskusjoner». Jeg tror det er deres måte å si at de kan være uenige på.

– Men det har aldri vært knyttet til valgene vi har tatt. Vi har aldri tvilt på oss to, men vi har lært hverandre å kjenne, og det har vært positivt, sier Martin.

Nå har samboerparet skapt sitt eget hjem.

Her på Syftestad gård har de et sted å vokse og skape en familie på sikt. Når de snekrer og holder på med ting, gjør de det for noe mer enn bare seg selv. Det er det fine med det – at det er her de investerer.

– Vi har bestemt oss for å satse alt her, sier Lise.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer