Livet gjennom hundre år

– Litt isolasjon plager meg ikke

De har gjennomlevd spanskesyken, den store depresjonen og Holocaust. Eva og Naomi deler gjerne sine erfaringer fra sammenlagt 200 år.

GAMMEL KJÆRLIGHET: Naomi Replansky og Eva Kollisch har levd gjennom store prøvelser, i sammenlagt 200 år FOTO: Skjermdump Instagram New York Times/Mary-Elizabeth Gifford
GAMMEL KJÆRLIGHET: Naomi Replansky og Eva Kollisch har levd gjennom store prøvelser, i sammenlagt 200 år FOTO: Skjermdump Instagram New York Times/Mary-Elizabeth Gifford Vis mer
Publisert

New York Times fortalte nylig historien om Naomi Replansky (101) og hennes kone Eva Kollisch (98). Naomi er poet, og både hun og Eva har vært aktive i arbeiderbevegelsen store deler av livet.

De to godt voksne kvinnene har levd gjennom et århundre med store prøvelser, både spanskesyken, polio, depresjonen på 30-tallet og Holocaust.

Med sammenlagt to hundre års livserfaring sitter ekteparet nå i isolasjon, og i New York Times ser de tilbake på en tid med både sykdom, krig, antisemittisme, kjønnsdiskriminering og homofobi.

Poet og arbeider

Naomi kom til verden i New York i 1918, midt under det verdensomspennende utbruddet av spanskesyken, som tok livet av mellom femti og hundre millioner verden over. Hun vokste opp i Bronx, som etterkommer av russiske innvandrere.

Sykdommen polio var det fortsatt ingen vaksine mot. Utbruddene kom gjerne om våren, og offentlige arrangementer ble stadig avlyst. De rike flyktet fra byene og ut på landet for å beskytte seg. På 50-tallet kom endelig vaksinen. Naomis søster var imidlertid allerede rammet, og ble lam i det ene beinet. Naomi skulle også oppleve at hennes bror døde av en infeksjon, skriver New York Times.

POLIO: På 50-tallet kom endelig vaksinen mot polio. Her fra poliovaksinering av barn i Oslo i 1956. FOTO: NTBScanpix.
POLIO: På 50-tallet kom endelig vaksinen mot polio. Her fra poliovaksinering av barn i Oslo i 1956. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Jødehat

Eva kom fra en rik jødisk familie i Wien som måtte flykte fra Holocaust til Amerika, etter å ha mistet alt de eide. Faren var arkitekt, men begynte nå som støvsugerselger.

Unge Eva gikk videregående i New York, og jobbet siden på bilfabrikk i Detroit, hvor hun monterte vindusviskere på Jeeper, og var politisk aktiv i arbeiderbevegelsen på kveldene. Hun ble senere professor i sammenlignende litteratur.

ARBEID: Kvinnelige sveisere på Henry Ford bilfabrikk i Detroit i 1942. FOTO: NTBScanpix.
ARBEID: Kvinnelige sveisere på Henry Ford bilfabrikk i Detroit i 1942. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Harde kår

Også Naomi jobbet hardt. Hun fullførte videregående i 1934, midt under Den Store Depresjonen og jobbet seg opp fra samlebåndet på fabrikk, til hun hadde penger nok til å begynne på UCLA, universitetet i LA.

Hun var en tidlig dataprogrammerer, men skrev også dikt. I 1952 fikk hun utgitt sin første diktsamling «Ring Song», med dikt fra 1936 til 1952. Boken ble nominert til National Book Award.

Fant kjærligheten

Naomi og Eva møttes på 80-tallet, da de var godt voksne, mens Naomi presenterte noen av diktene sine hos felles venner. Eva hadde to ekteskap bak seg, begge med menn, og hun hadde en sønn.

De to kvinnene bor i dag i en toromsleilighet på Upper West Side på Manhattan, og i likhet med store deler av verden har de måttet isolere seg. Men de to damene har vært ute en vinternatt før, og i intervjuet i New York Times skriver Naomi i en e-post til journalist Ginia Bellefante:

– Litt isolasjon plager meg ikke. Min skrøpelig kropp tåler litt isolasjon.

Aktive damer

Frem til koronautbruddet var de to kvinnene ofte ute. De er glade i lang turer og aktive på et buddhistisk meditasjonssenter. Ifølge Ny York Times bruker de å handle på bondens marked, og spiser gjerne vegetarlunsj på restaurant.

Ved skjells år og alder lengter de mer etter det som har vært, enn det som ligger foran dem, og New York Times skriver at paret bekymrer seg mer for sin generasjon, enn de gjør for seg selv i denne tiden.

Et av Naomis dikt fra debutboken «Ring Song», med budskap om pågangsmot og glede, passer kanskje godt i disse dager:

When I live from hand to hand

Nude in the marketplace I stand.

When I stand and am not sold

I build a fire against the cold.

When the cold does not destroy

I leap from ambush on my joy.

Naomi Replansky, «Ring Song» (1952).

Kilder: New York Times. Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer