LIV ULLMANN: Filmlegende og regissør Liv Ullmann snakker åpent ut i ukens KK. - Jeg har gjort mye dumt. Men også så mye ok og bra, sier hun Foto: Geir Dokken/KK
LIV ULLMANN: Filmlegende og regissør Liv Ullmann snakker åpent ut i ukens KK. - Jeg har gjort mye dumt. Men også så mye ok og bra, sier hun Foto: Geir Dokken/KK Vis mer

Liv Ullmann Film Filmstjerne Abort Mor Bestemor Angre

Liv Ullmann: - Jeg angrer på et liv jeg ikke satte til verden

Filmlegenden snakker ut om anger, morsrollen og hvordan hun er som bestemor.

Publisert

– Jeg kommer aldri til å ligge på sengen før jeg skal dø og angre på saker jeg har gjort, sier Norges internasjonale stjerneregissør – tidligere også filmstjerne – Liv Ullmann (75) i et åpenhjertig intervju med KK.

Verre er det med det hun ikke gjorde.

KK møter Ullmann i forbindelse med lanseringen av hennes nyeste film, Strindberg-dramaet «Frøken Julie» med Jessica Chastain og Colin Farrell i hovedrollene.

Se trailer til filmen nederst i saken!

FILMSTJERNEN OG REGISSØREN: Liv Ullmann og Jessica Chastain avbildet under premieren på Frøken Julie under 2014 Toronto International Film Festival. Foto: insight media/All Over Press
FILMSTJERNEN OG REGISSØREN: Liv Ullmann og Jessica Chastain avbildet under premieren på Frøken Julie under 2014 Toronto International Film Festival. Foto: insight media/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Jens Stolteberg om forholdet til sin mor

Angrer på abort

– Det er bare én sak jeg angrer på og som jeg ikke orker å snakke så mye om mer. Jeg angrer på et liv jeg ikke satte til verden, sier Ullmann.

Plager det deg fortsatt?

– Nei det plager meg ikke. Men «tenk om … ». Jeg kan ha den tanken.

– Jeg har bedt om forlatelse.

Ullmann har tidligere fortalt om aborten i den delvis selvbiografiske boken «Livslinjer», som hun skrev sammen med Ketil Bjørnstad og i Edvard Hambros biografi av henne.

Der står det at hun var pur ung den gangen. Naiv. Kanskje litt enfoldig. Fikk 250 kroner til abort av kjæresten som ikke hadde noen planer om å bli pappa. Langt mindre holde henne i hånden

«Jeg lå der og visste at noe uopprettelig hadde skjedd, at jeg hadde tatt et liv, fordi jeg ikke våget å bære det frem», forteller Ullmann i boken, ifølge en tidligere artikkel på NorgeIDag.

«Jeg var i fysisk og psykisk ubalanse. Noe i meg ville ha barnet, men jeg var redd for å ta imot et barn jeg skulle være helt alene om. Jeg visste at barnefaren ikke ville ta sin del av ansvaret. Og jeg var ikke rede til å ta på meg skammen».

- Mest levende når jeg skaper

Men alt dette er historie nå.

– Jeg har et utrolig, kjemperikt liv. Jeg har gjort så mye dumt – og så mye ok og bra. Og få jobbe sånn som jeg gjør nå i min alder, er utrolig godt, sier hun.

I KK 37: Hele intervjuet med Ullmann leser du i KK 37.
I KK 37: Hele intervjuet med Ullmann leser du i KK 37. Vis mer

– Jeg er mest levende når jeg skaper og skriver. Andre kan være mest levende når de er mormor med et barn på fanget. Eller når de gjør noe annet.

- Det viktige er å få gjøre det som får deg til å våkne om morgenen med en forventning og et håp, sier 75-åringen.

LES OGSÅ: Følte meg som 100 da jeg nærmet meg 30

En bra bestemor

Hvordan er du som bestemor?

– Jeg tror jeg er en bra bestemor. Det sier datteren min også. Vi har hatt et godt forhold hele livet.

- Jeg snakket masse om datteren min da jeg var ung, da det bare var oss to, men det skulle jeg ikke ha gjort. Så nå skal jeg ikke snakke om dem heller. Men jeg vil si at de er eventyrlige og at foreldrene deres har vært fantastiske til å gi dem frihet til å være den de er.

LES OGSÅ: Mari Haugersveen om sin bestemor

Fint å være datteren min

Du har hatt mye dårlig samvittighet som mor og sagt at du har gjort noen dårlige valg i livet?

– Samvittigheten min er jeg kommet over. Som mamma har jeg gjort manglende valg – og det er kanskje verre.

PÅ OSCAR: Liv Ullmann med datteren Linn på Oscar-utdelingen i 1977. Foto: All Over Press
PÅ OSCAR: Liv Ullmann med datteren Linn på Oscar-utdelingen i 1977. Foto: All Over Press Vis mer

- Jeg har ikke engang sett at det var valg. I dag er jeg mer bevisst. Mye av skyldfølelsen er borte. Jeg har også vært en fantastisk mor, det har også vært fint å være datteren min. Jeg respekterer veldig høyt min datter som har klart seg så bra.

LES OGSÅ: - Vi er som søstre, sier Inger Ellen Nicolaisen om sin datter 

Bergmans muse

For en hel verden er hun filmlegenden Ingmar Bergmans muse med det vakre, uttrykksfulle ansiktet. 

– Nå ser jo alle mitt ansikt. Mine speil sier ikke noe om at jeg er rynket. Jeg blir så forbauset når jeg ser fotografier. Du kan håpe hele morgenen og tro at du ikke har rynker, men uansett hvilken hjelp jeg får med å sminke og kle meg, så ser jeg bilder – og så er ikke det meg lenger.

MED INGMAR: Her med Ingmar Bergman.  Foto: All Over Press
MED INGMAR: Her med Ingmar Bergman. Foto: All Over Press Vis mer

Det hjelper ikke at alle sier til henne «nei, du er ikke gammel».

- Jeg er 75 år. Jeg er ingen moden kvinne lenger. Jeg er en gammel dame. Men føler meg som en ung kvinne.

Tekst: Kristin M. Hauge. Les hele saken i KK 37, som er i salg fredag 12. september!

Se trailer til Frøken Julie:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer